Taiwanul denunţă exerciţiile militare ale Chinei din proximitatea sa: „Ameninţă” porturile şi zonele urbane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Exerciţiile militare lansate de China în vecinătatea Taiwanului în contextul vizitei preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, ameninţă porturile-cheie şi zonele urbane de pe insulă, a reacţionat miercuri Ministerul taiwanez al Apărării, care a promis totodată o apărare „consolidată” şi un răspuns ferm, relatează AFP.

Exerciţiul este „o încercare de a ne ameninţa porturile şi zonele urbane importante şi de a submina unilateral pacea şi stabilitatea regională”, a precizat Ministerul Apărării de la Taipei.

Beijingul şi-a exprimat nemulţumirea faţă de vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, o insulă pe care China o vede ca o provincie a sa care urmează să fie „reunificată” cu forţa în caz de necesitate.

Armata chineză a anunţat marţi începerea unor exerciţii militare cu muniţie reală în jurul insulei ca răspuns la vizita lui Pelosi.

Aceste exerciţii vor include „tragerea cu muniţie reală cu rază lungă de acţiune” în Strâmtoarea Taiwan, care separă insula de China continentală. În unele zone, operaţiunile chineze vor avea loc pe o rază de 20 de kilometri de coasta Taiwanului, potrivit coordonatelor oferite de Armata Populară de Eliberare.

Confruntaţi cu riscul tot mai mare al izbucnirii unui conflict, oficialii de la Taipei încearcă să menţină calmul populaţiei.

„Ministerul Apărării monitorizează îndeaproape situaţia, şi-a intensificat pregătirile şi va răspunde în mod corespunzător în timp util. Armata va rămâne cu siguranţă pe loc şi va proteja securitatea naţională. Cerem publicului să fie liniştit şi să sprijine armata”, se arată într-un comunicat.

Autorităţile din Taiwan au anunţat, în noaptea de marţi spre miercuri, că 21 de avioane militare chineze au intrat în zona de identificare a apărării aeriene a insulei - o zonă mult mai extinsă faţă de spaţiul său aerian.

De asemenea, Ministerul chinez al Comerţului a impus sancţiuni economice, cu menţiunea că va suspenda exportul de nisip către Taiwan - o componentă esenţială în fabricarea semiconductorilor, unul dintre exporturile de top ale insulei, transmite AFP, potrivit news.ro.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite