Mii de oameni au ieşit în stradă în Atlanta, la un protest faţă de brutalitatea poliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestele faţă de brutalitatea poliţiei din Statele Unite au continuat şi în noaptea de vineri spre sâmbătă, la o zi după ce cinci agenţi de poliţie au fost ucişi la o astfel de manifestaţie în Dallas. Câteva mii de persoane au ieşit pe o autostradă din oraşul Atlanta, unde mulţimea este restrânsă din a mărşălui de zeci de echipaje de poliţie, conform Reuters.

Demonstraţia din Atlanta a fost organizată de mişcarea „Black Lives Matter” din cauza evenimentelor din această săptămână, în care doi bărbaţi de culoare au fost împuşcaţi de agenţi de poliţie albi, în circumstanţe care nu par să fi necesitat uzul de forţă letală.

Mulţimea a încercat să intre pe o autostradă care iese din Atlanta pentru a o bloca, însă au fost întâmpinaţi pe rampa de intrare de un cordon format din câteva zeci de echipaje de poliţie. În ciuda acestui fapt, protestul a decurs fără incidente majore până în acest moment; totuşi, primarul Atlantei Kasim Reed a anunţat că aproximativ 10 manifestanţi au fost arestaţi. 

Edilul oraşului a ajuns în mijlocul protestatarilor şi le-a spus că le respectă dreptul la protest conferit de Primul Amendament la Constituţia Statelor Unite, însă că nu le va permite accesul pe autostradă pentru propria lor siguranţă, relatează „The Atlanta Journal-Constitution”.

Proteste s-au ţinut şi în New York, Philadelphia şi Phoenix, dar şi în Baton Rouge, Louisiana, unde a avut loc altercaţia în urma căreia unul dintre cei doi bărbaţi, Alton Sterling, a fost împuşcat mortal de un agent de poliţie care îl imobilizase deja.

Un protest similar ţinut vineri dimineaţă în Dallass-a transformat într-un asalt asupra forţelor de ordine, după ce un veteran de război a deschis focul de la distanţă asupra agenţilor de poliţie, omorând cinci şi rănind alţi şapte poliţişti şi doi civili. Atacul a fost motivat direct de evenimentele din această săptămână, şi s-a soldat cu cel mai sângeros bilanţ înregistrat de forţe de ordine americane de după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite