Barack Obama reacţionează după ce brutalitatea poliţiei americane a rezultat în moartea a două persoane în două zile: „Sunt rezultatele disparităţii rasiale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Statelor Unite ale Americii Barack Obama a declarat, vineri dimineaţă, că „toţi americanii ar trebui să se simtă îngrijoraţi” de incidentele petrecute săptămâna aceasta, în care doi bărbaţi de culoare din SUA au fost ucişi de către poliţişti,, subliniind că astfel de evenimente nu reprezintă doar problema comunităţii afro-americane, ci sunt rezultatul diferenţelor rasiale încă prevalente în ţară, relatează „The New York Times”.

„Când astfel de incidente au loc, o parte semnificativă a concetăţenilor noştri simt că nu sunt trataţi la fel doar din cauza culorii pielii, şi asta doare. Ar trebui să ne îngrijoreze pe toţi”, a declarat Obama într-o conferinţă de presă ad-hoc ţinută la Varşovia, acolo unde este prezent la summit-ul NATO.

„Aceste tragedii sunt simptomatice unui set larg de disparităţi rasiale care există în sistemul nostru de justiţie penală. A fi îngrijorat de aceste probleme nu înseamnă a fi corect din punct de vedere politic; înseamnă a fi american. Asta şi a recunoaşte realitatea că am avut o istorie zbuciumată peste care nu am trecut încă” a spus preşedintele american.

Preşedintele american a citat statistici care arată că din 1.152 de cazuri în care persoane au fost ucise de poliţie în Statele Unite în 2015, 30% au fost persoane de culoare, în condiţiile în care ponderea acestora în populaţia ţării este de 13%. În 97% din aceste cazuri agenţii de poliţie implicaţi nu au fost acuzaţi. 

Persoanele de culoare au o probabilitate mult mai mare de a fi ucise de poliţie în SUA

Statistica este şi mai îngrijorătoare în cazul persoanelor neînarmate ucise de poliţie anul trecut: 102 persoane de culoare au fost ucise de poliţie deşi nu se aveau în posesie o armă; doar 10 dintre agenţii de poliţie responsabili au fost urmăriţi penal, dintre care 2 au fost condamnaţi şi unul singur a primit închisoare cu executare, conform mappngpoliceviolence.com.

Raportat la numărul de astfel de incident per milion de locuitori în Statele Unite, persoanele de culoare neînarmate au o probabilitate de trei ori mai mare de a fi ucise de poliţie faţă de persoanele albe.

Alton Sterling din Baton Rouge, în statul Louisiana şi Philando Castile din Minneapolis, Minnesotta au fost ucişi săptămâna aceasta de poliţişti în circumstanţe controversate, iar filmările incidentelor au provocat consternare şi critici vehemente în spaţiul public asupra modului de acţiune a forţelor de ordine, considerat nejustificat şi rasist.

Sterling, în vârstă de 37 de ani, a  fost împuşcat mortal de poliţişti în faţa unui magazin din Baton Rouge marţi, după ce o persoană a sunat la serviciile de urgenţă pentru a anunţa că bărbatul avea o armă de foc asupra sa. Filmarea incidentului arată că Sterling era imobilizat de doi poliţişti în momentul în care unul dintre l-a împuşcat de mai multe ore în piept, iar bărbatul a decedat ulterior la spital.

Execuţie transmisă pe Facebook

Şi mai şocantă a fost moartea lui Castile, în vârstă de 32 de ani, la ceea ar fi trebuit să fie un control în trafic normal. Aflat în maşină cu logodnica sa Diamond Reynolds şi fiica în vârstă de 4 ani a cuplului, ei au fost opriţi de un agent rutier miercuri pentru că autovehiculul ar fi avut un far din spate defect.

Reynolds susţine că bărbatul l-a informat pe poliţist că are asupra sa o armă de foc care nu este la vedere, şi apoi a întins mâna spre bord pentru a scoate permisul de conducere, moment în care agentul de poliţie l-a împuşcat pe Castile de patru ori în braţ şi piept.

Logodnica lui Castile a început să transmită video în direct pe Facebook, prin intermediul telefonului personal, momentele imediat următoare, în care agentul stă cu arma îndreptată asupra bărbatului, care era rănit grav şi plin de sânge, şi o somează să ţină mâinile la vedere. Din filmare nu reiese că poliţistul i-ar fi acordat primul ajutor suspectului, care a decedat ulterior la spital. Filmarea incidentului poate fi vizionată aici. (ATENŢIE! Video-ul conţine imagini cu un puternic impact emoţional, incluzând imagini needitate cu victima rănită grav, şi nu este recomandat persoanelor sensibile). 

Brutalitatea poliţiei, scandal naţional

Incidentele din această săptămână nu sunt singulare, intrând într-un tipar al cazurilor în care persoane de culoare au fost ucise de utilizarea abuzivă a forţei letale de către agenţi de poliţie. În 2014, Eric Garner din New York a fost ucis printr-o manevră de asfixiere de un poliţist pentru că făcea contrabandă cu ţigări. 

Câteva luni mai târziu, Michael Brown din Ferguson, Missouri, a fost împuşcat mortal de un poliţist în circumstanţe neclare: agentul susţine că tânărul de 18 ani a încercat să-i ia arma, în timp ce un prieten al acestuia care se afla cu el susţine că Brown îngenunchease pentru a se preda atunci când a fost împuşcat. Cazul a provocat revolte de stradă în oraşul american după ce agentul de poliţie a fost considerat nevinovat de un tribunal.

În fine, Laquan McDonald, în vârstă de 17 ani, a fost ucis de un agent de poliţie în Chicago după ce a fost împuşcat de 16 ori în iulie 2014. McDonald era înarmat cu un cuţit şi mergea pe mijlocul unei străzi, însă filmarea camerei de bord a incidentului arată că adolescentul nu se îndrepta înspre echipajul de poliţie şi a fost împuşcat de mai multe ori şi după ce s-a prăbuşit la pământ. 

Acestea sunt doar câteva dintre incidentele care au beneficiat de expunere naţională, iar în toate cazurile poliţişti albi au ucis bărbaţi de culoare. Astfel de incidente au cauzat apariţia unor mişcări civice precum „Black Lives Matter” ( ro. - „Vieţile persoanelor de culoare contează”), care deplâng brutalitatea excesivă de care dau dovadă agenţii de poliţie în cazuri implicând persoane de culoare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite