Mărturii după atacul armat din SUA: „Erau cadavre peste tot / Dacă atacatorul era de culoare era şi el mort“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Martorii la atacul armat din oraşul american Buffalo, statul New York, soldat cu 10 morţi, au relatat clipele îngrozitoare în care un tânăr de 18 ani a scos o armă şi a început să tragă în persoanele de culoare dintr-un supermarket, informează BBC.

Agresorul a intrat cu maşina în parcarea supermarketului şi a început să transmită în direct pe internet atacul armat prin intermediul unei camere de pe cască. 

Katherine Crofton, medic pensionar, a făcut declaraţii pentru ziarul local. Femeia a spus că se juca cu câinele când a auzit împuşcăturile de pe veranda din faţa casei. 

„Nu l-am văzut la început, m-am întors şi l-am văzut cum o împuşca pe o femeie”, a declarat ea. „Ea tocmai intra în magazin. Şi apoi a împuşcat o altă femeie. Ea îşi punea cumpărăturile în maşină. M-am dat jos pentru că nu ştiam dacă avea de gând să mă împuşte”, a mai adăugat Katherine Crofton.  

Tânărul a fost identificat ca fiind Payton Gendron, din Conklin, New York, iar dintre cele 13 victime împuşcate, poliţia a comunicat că 11 dintre ele erau de culoare. Autorităţile afirmă că a fost un atac motivat rasial.  

Printre cei ucişi s-au numărat şi patru angajaţi ai supermarketului Tops, conform declaraţiei poliţiei. 

Purta vestă antiglonţ 

Un agent de securitate, fost ofiţer de poliţie pensionat, a tras mai multe focuri de armă în interiorul magazinului, însă vesta antiglonţ a agresorului l-a protejat, conform informaţiilor oferite de poliţie. Tânărul l-a omorât pe agentul de securitate. 

Un membru al unui grup local care militează împotriva violenţei, Ken Stephens, care s-a aflat la faţa locului, a spus pentru New York Times că „erau cadavre peste tot”.  

Katherine Crofton a spus că, după împuşcăturile din interiorul supermarketului, Gendron a ieşit afară. 

„Tipul a ieşit din magazin, poliţiştii ţipau la el, iar el stătea acolo”, a afirmat martora Crofton. „Era ca şi cum ar fi vrut ca ei să îl împuşte”. 

Payton Gendron a fost arestat de poliţie şi acuzat de crimă de gradul întâi. 

O localnică în vârstă de 60 de ani, Marilyn Hanson a declarat pentru New York Times că s-a dus către magazin după ce a a auzit informaţia pentru a se asigura că fiica ei, care locuia în apropriere, nu a fost rănită. „Dacă un bărbat de culoare ar fi făcut asta, ar fi fost şi el mort”, a declarat femeia, făcând referire la faptul că Gendron s-a predat şi a fost preluat de poliţie. 

Ulysees Wingo Sr, membru al consiliului guvernamental local a declarat că majoritatea clienţilor din supermarket erau de culoare. „Nu cred că cineva de aici, din oraşul Buffalo, s-a gândit că aşa ceva s-ar putea întâmpla vreodată”, a afirmat acesta, conform BBC

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite