Marea Britanie urmează decizia Statelor Unite de a interzice în avioane dispozitivele electronice mai mari decât un telefon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Marea Britanie au anunţat că vor urma exemplul Statelor Unite şi vor interzice o serie de dispozitive electronice a căror dimensiune este mai mare decât cea a unui telefon mobil pentru zborurile aeriene din şase ţări majoritar musulmane, relatează Al Jazeera.

Prim-ministrul Theresa May a declarat că ţările vizate sunt Turcia, Liban, Iordania, Egipt, Tunisia şi Arabia Saudită. Luni, Statele Unite au impus aceeaşi măsură care însă afectează zborurile din zece aeroporturi, de asemenea din ţări majoritar musulmane, pentru a întări siguranţa naţională.

„Credem că aceste măsuri sunt necesare pentru a le permite pasagerilor să călătorească în siguranţă”, declara Theresa May citată de Al Jazeera.

Pasagerilor le va fi interzis să aducă în bagajul de mână dispozitive precum telefoane, laptop-uri sau tablete dacă acestea depăşesc peste 16 cm în lungime, 9.3 cm lăţime şi 1.5 cm grosime. Acestea vor fi transportate doar în bagajele de cală.

Această decizie vina la o săptămână distanţă după ce a doua tentativă a preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, de a pune o restricţie de călătorie pentru mai multe ţări majoritar musulmane timp de şase luni. Ordinul prezidenţial a fost însă respins de mai multe curţi federale americane.

Marţi, Turcia a reacţionat spunând că va cere Statelor Unite să anuleze restricţia pentru dispozitivele electronice. „Subliniem faptul că această interdicţie nu va fi in folosul pasagerilor, dimpotrivă, ar trebui adoptat o măsură care să garanteze o permisivitate mai mare”, a declarat Ministrul Transporturilor din Turcia, Ahmet Arslan. Acesta a mai adăugat că, anual, peste 80 de milioane de zboruri pleacă din Instanbul, iar deja Turcia a luat toate măsurile de securitate necesare.

Jeffrey Price, un expert în securitatea aviatică, a atras atenţia că această măsură riscă să aducă mai multe dezavantaje. Marea Britanie a încercat o reglementare asemănătoare în 2006, în această perioadă furturile din bagaje crescând foarte mult.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite