Mama suspecţilor atacurilor din Boston crede că totul este o înscenare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mama celor doi suspecţi ai atacurilor de la Boston, în timpul unei conferinţe de presă din Makhachkala, Daghestan FOTO Reuters
Mama celor doi suspecţi ai atacurilor de la Boston, în timpul unei conferinţe de presă din Makhachkala, Daghestan FOTO Reuters

Mama celor doi suspecţi ai atentatelor de la Boston, Zubeidat Ţarnaeva, este ferm convinsă că fiii ei nu sunt implicaţi în atac, iar tragedia care a ucis trei persoane şi a rănit alte zeci a fost regizată, bombele fiind o înscenare.

Deşi a recunoscut că nu a urmărit imaginile transmise în cadrul buletinelor de ştiri, cu exploziile şi cu victimele atacurilor, ea susţine că a văzut un video în care se demonstrează că totul a fost o înscenare şi că în loc de sânge s-a folosit vopsea roşie. Jurnaliştii de la CNN au stat de vorbă cu ea şi au întrebat-o dacă ea chiar crede în această teorie. 

„Asta este şi ceea ce vreau eu să aflu, pentru că toată lumea vorbeşte despre asta: că totul a fost un spectacol. Iar eu asta vreau să ştiu şi să înţeleg“, a explicat Zubeidat. 

În schimb, atunci când a vorbit despre victime, nu mai era atât de sigură de teoria ei. 

„Chiar îmi pare rău pentru toţi“, a spus ea cu vocea tremurândă. Totuşi, este convinsă că fiii ei, Djohar, de 19 ani, şi Tamerlan, de 26 de ani, care a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliţia, nu au fost implicaţi în atacuri. „Ceva nu este în regulă“, spune ea.

„Nu mai am nimic“

„Această situaţie este cu adevărat nebunească. Nici măcar nu o pot descrie. Nu mai am nicio putere. Nu mai am nimic. Nu mai am somn. Mă simt ca un mort. Îmi pasă numai de moartea fiului meu mai mare, care a fost ucis. Iar băiatul mai tânăr are nevoie de sprijin“, s-a destăinuit Zubeidat jurnaliştilor de la CNN.

Soţul ei, Anzor Ţarnaev, a declarat că plănuieşte să vină cât mai repede cu putinţă din Daghestan în Statele Unite ale Americii, dar Zubeidat nu îl va putea însoţi. Ea se află în atenţia poliţei americane după ce, în 2012, a furat bunuri în valoare de 1.600 de dolari din magazine şi a produs pagube materiale în Massachusetts. Familia Ţarnaev a locuit acolo, iar după ce ea a ieşit pe cauţiune s-a mutat în Daghestan, o regiune semi-autonomă din Rusia.

„Acuzaţi pentru că sunt musulmani“

Ambii părinţi au declarat că băieţii lor sunt nevinovaţi şi că li s-au pus în cârcă aceste acuzaţii pe nedrept, „doar pentru că sunt musulmani“.

Întrebată dacă fiul ei mai mic va avea parte de un proces corect, ea a spus că „numai Allah ştie“.

Familia Ţarnaev este originară din Cecenia, dar a fugit de războaiele brutale de acolo în anii ‘90. Cei doi fraţi s-au născut în Kârgâstan şi apoi au trăit în Daghestan, mutându-se ulterior în Statele Unite. Tamerlan a ajuns în atenţia anchetatorilor încă dinainte de maratonul de la Boston. Zubeidat a declarat că FBI i-a vizitat familia de mai multe ori în 2011, pentru a pune întrebări despre „interesele islamice“ ale lui Tamerlan. 

„Mi-au spus că li se pare că Tamerlan este de partea radicală a islamului şi că sunt cu ochii pe tinerii precum Tamerlan, pentru a preveni orice bombardament sau explozie pe teritoriul american“, îşi aminteşte ea.

Zubeidat a negat informaţiile conform cărora Tamerlan i-a trimis mesaje în care îi vorbea despre credinţa sa radicală şi despre faptul că este pregătit să moară pentru islam.

„Mi-l amintesc mereu, din prima zi în care s-a născut. Nu a existat zi în care să nu mă gândesc la el. A fost fiul cel mai grijuliu“, le-a zis ea jurnaliştilor de la CNN.

Tamerlan Ţarnaev

Tamerlan Ţarnaev când era copil, alături de părinţi şi de unchiul său FOTO Reuters


Citeşte toate articolele despre atentatul terorist de la Boston

Atacurile din Boston: Fraţii Ţarnaev „plănuiau mai multe atacuri“

Fraţii suspectaţi că ar fi autorii atacurilor de la maratonul din Boston plănuiau probabil şi alte atacuri, crede şeful Departamentului de Poliţie din oraş.

Starea de sănătate a lui Djohar Ţarnaev este „satisfăcătoare“

Biroul procurorului federal din Boston declară: „Potrivit spitalului Beth Israel Deaconess, astăzi la prânz, starea de sănătate a lui Djohar Ţarnaev este considerată  satisfăcătoare“.

Istoria familiei celor doi atacatori de la Boston, marcată de deportări, războaie şi acte de violenţă

Singurul cuvânt rostit de Djohar Ţarnaev, singurul suspect pentru atentatele de la Boston rămas în viaţă, a fost „Nu!” atunci când a fost întrebat dacă a avut şi alţi complici. El le-a spus anchetatorilor, în scris pentru că nu poate vorbi din cauza unei plăgi grave la gât, că motivele din spatele atacurilor ţin de religie.

Atentatele din Boston: Soţia suspectului ucis, o victimă colaterală? „A fost spălată pe creier“

Soţia suspectului în cazul atentatelor din Boston, Tamerlan Ţarnaev, decedat în urma unui schimb de focuri cu poliţiştii, este deprimată şi „plânge foarte mult“. Până acum, agenţii FBI nu au putut să o interogheze.

Ultimele cuvinte rostite de Tamerlan Ţarnaev, suspectul „numărul 1“ în atentatul din Boston: „Mamă, te iubesc!“

Zubeidat Ţarnaev, mama celor doi bărbaţi suspectaţi în cazul atentatelor de la maratonul din Boston, susţine că Tamerlan era înspăimântat şi, la fel ca şi soţul ei, crede că fiii ei au fost victimele unei înscenări.

INFOGRAFIE A fost unul dintre teroriştii de la Boston ucis de propriul frate? Martorii povestesc cum tânărul cecen s-a comportat precum un luptător kamikaze

Ultimele ore dinainte de prinderea fraţilor Ţarnaev, singurii suspecţi în cazul atentatelor care au avut loc luni la Boston, s-au scurs rapid, cu urmărrii în viteză, schimburi de focuri cu poliţiştii, percheziţii din uşă-n uşă şi, potrivit martorilor, cu un tânăr care s-a comportat precum un luptător kamikaze atunci când a realizat că nu va scăpa viu.

Cel de-al doilea suspect al atentatelor de la Boston a încercat să se sinucidă înainte de a fi prins

Djohar Ţarnaev, tânărul de 19 ani care a fost cApturat de poliţiştii americani după urmăriri în viteză şi schimb de focuri, a încercat să se împuşte în cap înainte de a fi prins. Tentativa de suicid i-a lăsat rănile grave din zona gâtului, din cauza cărora şi-ar putea pierde definitiv abilitatea de a vorbi.

INFOGRAFIE Teoria conspiraţiei: teroriştii din Boston, foşti agenţi SUA convertiţi în jihadişti

Un site israelian susţine că fraţii Ţarnaev au fost, de fapt, agenţi dubli infiltraţi de SUA şi Arabia Saudită într-o grupare afiliată al-Qaeda. Cei doi ar fi trădat apoi în favoarea jihadismului.

Cine sunt fraţii Ţarnaev, cecenii musulmani suspectaţi că au comis atacurile cu bombă de la Boston: un boxer amator şi un elev eminent

După uciderea lui Tamerlan Ţarnaev şi capturarea fratelui său mai mic, Djohar, au început să iasă la iveală tot mai multe informaţii despre cei doi suspecţi în cazul atacurilor cu bombă de la Boston.

FOTO Martor: „Cel puţin 30 de persoane şi-au pierdut cel puţin un picior în exploziile de la Boston”

Bilanţul răniţilor continuă să scoată la iveală noi detalii despre atentatele de la Boston, care au ucis trei persoane şi au rănit peste 140. Un participant povesteşte că, în haosul rămas în urmă după deflagraţii, a văzut cel puţin 25-30 de oameni cu membre amputate, „fie cu un picior lipsă, fie fără amândouă, fie fără laba piciorului”.

VIDEO Atentate la Boston: cele mai puternice imagini de la atacurile cu bombă din SUA

Organizaţiile internaţionale de presă au obţinut imagini video filmate de persoane aflate la doar câţiva metri de locul în care s-au produs exploziile de la Boston, care au ucis trei persoane şi au rănit peste 140. Dintre acestea, cel puţin 30 se află în stare gravă, iar majoritatea au suferit amputări ale membrelor inferioare.

VIDEO Mărturii de la Boston: „Piciorul cuiva a zburat pe lângă capul meu.” „Era ca o zonă de război, mi-a amintit de 11 septembrie”

„Mi-am dat cureaua pentru a ajuta să oprim sângerarea persoanei care rămasese fără un picior”, povesteşte John Ross, care se afla de faţă atunci când s-au produs exploziile la maratonul din Boston

FOTO O atletă din Craiova stabilită în America a participat la maratonul din Boston. Nuţa Olaru: „Toată lumea a început să fugă disperată ca să se salveze’’

Nuţa Olaru, în vârstă de 43 de ani, din Craiova, a participat la maratonul din Boston. Atleta româncă terminase cursa când au avut loc exploziile. Olteanca a declarat că încă îi tremură picioare, însă îi mulţumeşte lui Dumnezeu că este bine.

Barack Obama, despre atentatul terorist din Boston: „Vinovaţii vor plăti!“

Preşedintele Barack Obama a declarat că administraţia federală a Statelor Unite a mobilizat toate resursele necesare, iar autorii atacului vor fi aduşi în faţa justiţiei.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite