Mai mulți profesori au primit din greșeală prime uriașe. „Nu poți să aduci atâția bani în viața cuiva și apoi să spui: «Îmi pare rău, trebuie să-i dai înapoi»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un program de bonusuri pentru profesorii din Oklahoma a acordat în mod eronat educatorilor prime consistente și apoi le-a spus să ramburseze statul câteva luni mai târziu, chiar dacă unii dintre ei cheltuiseră deja banii, relatează Business Insider.

Profesorii trebuie să returneze zeci de mii de dolari din primele primite.  FOTO: Shutterstock
Profesorii trebuie să returneze zeci de mii de dolari din primele primite. FOTO: Shutterstock

Cel puțin nouă profesori au primit scrisori prin care li se cerea să returneze bonusuri de până la 50.000 de dolari fiecare, a raportat joi organizația de știri non-profit Oklahoma Watch.

Unul dintre aceste cadre didactice, Kay Bojorquez, a declarat pentru publicație că a fost informată de către departamentul de stat pentru educație în noiembrie că s-a calificat pentru o primă de 50.000 de dolari.

Bojorquez, care finanțează școlarizarea fiului ei la facultate, a declarat că a cheltuit banii pentru rambursarea datoriilor și pentru mici îmbunătățiri la casă, potrivit Oklahoma Watch.

Dar ea a primit o scrisoare pe 13 ianuarie în care i se spunea că trebuie să returneze banii și a declarat pentru publicație că returnarea întregii sume o va ruina financiar.

„Nu poți să aduci atâția bani în viața cuiva și apoi să spui: «Îmi pare rău, trebuie să-i dai înapoi»”, a spus ea.

Confuzie cu privire la cine beneficiază de finanțare

Programul de bonusare a profesorilor din Oklahoma speră să recruteze educatori certificați pentru clasele de la grădiniță până la clasa a treia, departamentul de stat spunând că suferă de „lipsă acută de profesori”.

Departamentul încearcă, de asemenea, să acopere un deficit de profesori specializați și a acordat un buget de 16 milioane de dolari pentru bonusuri.

Profesorii ar putea primi între 15.000 și 50.000 de dolari - în funcție de experiența lor - dacă s-ar muta într-un district școlar din Oklahoma și ar preda la aceste clase. Aceștia ar trebui să se angajeze pentru o perioadă de cinci ani pentru a fi eligibili.

Bonusurile pot fi mai mari dacă profesorii se angajează la o școală rurală sau mai săracă, deși maximul este de 50.000 de dolari, conform site-ului departamentului de stat.

De asemenea, profesorii sunt eligibili doar dacă nu au fost angajați într-un district școlar din Oklahoma în anul școlar 2022/23.

Aceasta a fost sursa de confuzie pentru mai mulți profesori, cum ar fi Bojorquez, un profesor din Oklahoma care a fost angajat în 2022, dar care a primit totuși banii, a raportat Oklahoma Watch.

Publicația a raportat că 185.000 de dolari au fost plătiți profesorilor care nu se calificau pentru prime și că 105.000 de dolari au fost plătiți în plus profesorilor în funcție de anii de experiență.

O altă profesoară, Kristina Stadelman, a declarat pentru Associated Press că anul trecut a indicat corect în cererea de acordare a bonusurilor că era profesoară într-un district din Oklahoma.

Dar a primit totuși un bonus de 29.000 de dolari de la departament, după plata taxelor. I s-a spus să returneze banii până la sfârșitul lunii februarie, potrivit publicației.

Stadelman, mamă a patru copii și însărcinată cu al cincilea, a declarat pentru presă că a cheltuit banii și nu îi mai poate returna. 

Nu este clar cum vor fi recuperați banii. 

Între timp, Bojorquez a intentat luni un proces împotriva departamentului. Aceasta acuză departamentul de încălcarea contractului și solicită daune de 75.000 de dolari și să nu fie obligată să își returneze bonusul.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Educație al statului Oklahoma nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii de Business Insider.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite