Liderii mişcării Black Lives Matter cer să se întâlnească cu Biden şi Harris: „Vrem ceva în schimbul votului nostru”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captura YouTube/ CBS
Captura YouTube/ CBS

Patrisse Cullors, co-fondatoarea mişcării Black Lives Matter a transmis o scrisoare preşedintelui -ales Joe Biden şi partenerei sale, vicepreşedintele-ales Kamala Harris în care i-a felicitat pentru victoria lor în alegeri şi le-a cerut o întâlnire „pentru a discuta aşteptările noastre în privinţa administraţiei şi a angajamentelor de asumat faţă de persoanele de culoare”, relatează Newsweek.

Într-o scrisoare furnizată Newsweek, Cullors arată că membrii mişcării răsuflă uşuraţi laolaltă cu alţi americani că „epoca guvernării Trump se încheie”, în timp ce atrage atenţia că voturile populaţiei de culoare au făcut în mare măsură diferenţa, astfel că cer „o agendă bine pusă la punct, motivată comunitar şi complet echipată care să se adreseze provocărilor speciale cu care se confruntă populaţia de culoare”.

„Fără suportul amplu al populaţiei de culoare am fi acum împovăraţi cu un rezultat electoral cu totul diferit. Pe scurt, negri au câştigat acest scrutin.

Alături de alte organizaţii ale negrilor din naţiunea noastră Black Lives Matter a investit masiv în acest scrutin. Vrem ceva în schimbul votului nostru. Vrem să fim auziţi şi agenda noastră prioritizată”.

Potrivit sondajelor de opinie, 87% din alegătorii de culoare l-au votat pe Biden şi doar 12% pe preşedintele în exerciţiu Donald Trump, în contextul în care democraţii au întors state câştigate de Trump în 2016 pe fondul mai multor crize cu care s-au confruntat SUA în ultimul an, între care şi proteste de amploare, soldate cu violenţă şi vandalizări după moartea afro-americanului George Floyd în custodia poliţiei, cele care au motivat de altfel iniţierea Mişcării Black Lives Matter din care fac parte şi americani albi.

Cullors spune că populaţia de culoare a votat de-a lungul anilor cu democraţii şi „trăiesc într-o criză într-o naţiune construită pe bazele subjugării noastre. Până în acest moment, SUA au refuzat să abordeze direct modurile în care devalorizează populaţia de culoare şi îi distrug viaţa. Asta nu poate continua”.

Remarcând faptul că Biden şi partenera sa de cursă au pus rasismul sistemic în centrul campaniei lor electorale şi că au recunoscut istoricul negativ al SUA în privinţa problemelor negrilor, Cullors a avertizat: „Populaţia de culoare nu-şi permite să aibă experienţa unei preledinţii veninoase în genul Trump, dar nici să aibă parte de indiferenţa unui guvern controlat de democraţi care ar refuza să se lupte cu ruşinea absolut revoltătoare constituită de ea”.

Biden şi Harris deopotrivă au recunoscut meritele comunităţii de culoare în victoria obţinută, Harris fiind de altfel prima vicepreşedinte de culoare din SUA şi prima femeie aleasă în a doua funcţie din stat.

Citiţi şi

Ce semnificaţie are numele Kamalei Harris, prima femeie vicepreşedinte din istoria Statelor Unite

Kamala Harris: Aţi ales speranţa şi unitatea, decenţa şi da, adevărul. Sunt prima femeie vicepreşedinte, dar nu voi fi şi ultima

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite