Liderii american şi mexican au cerut aplicarea de „măsuri concrete” la frontiera dintre ţările lor

0
Publicat:

Preşedinţii Joe Biden şi mexican Andres Manuel Lopez Obrador au solicitat punerea în aplicare a unor „măsuri concrete” pentru a reduce intrările ilegale de migranţi la frontiera lor comună, un subiect politic presant înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, informează AFP, scrie AGERPRES.

Zid Mexic și SUA FOTO: EPA-EFE
Zid Mexic și SUA FOTO: EPA-EFE

Comunicatul lor nu oferă niciun detaliu asupra acestor "măsuri" care ar trebui să contracareze sosirile de migranţi la frontiera de sud a SUA.

„Cei doi lideri le-au cerut echipelor lor însărcinate cu securitatea naţională să lucreze împreună pentru a pune imediat în aplicare măsuri concrete menite să reducă semnificativ trecerile ilegale la frontieră, protejând totodată drepturile omului”, se arată în comunicatul transmis de Casa Albă.

Președintele Biden, în campanie pentru realegerea sa în noiembrie, se confruntă cu presiuni din partea opozantului său republican, fostul preşedinte Donald Trump, care îl acuză că nu face suficient pentru a opri imigraţia ilegală.

În timpul anului fiscal 2023, circa 2,4 milioane de persoane au fost interceptate la frontiera SUA cu Mexicul, un record. În decembrie, aproximativ 10.000 de persoane, împinse de sărăcia şi violenţa din America Latină, traversau ilegal frontiera în fiecare zi.

În faţa acestor cifre, democratul a spus deja că intenţionează să facă uz de puterile sale de reglementare pentru a aborda problema, chiar dacă aceasta îi atrage critici din partea aripii stângi a partidului său.

Donald Trump are o retorică dură faţă de migranţi, pe care îi acuză că „otrăvesc sângele” ţării.

Comunicatul celor doi preşedinţi informează de asemenea despre un angajament „de a acţiona în favoarea unor iniţiative pentru a aborda rădăcinile migraţiilor” pe continentul american.

Chiar dacă Andres Manuel Lopez Obrador s-a pus de acord cu Joe Biden pentru a fi adoptate măsuri mai restrictive la frontieră, preşedintele mexican a cerut totodată uriaşului stat vecin să ajute mai mult America Latină.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite