Kamala Harris ia casele lui Simion și plafonează mâncarea lui Ciolacu. Expert: „1.700 de miliarde de dolari. Atât ar costa pachetul de măsuri anunțat”

0
Publicat:

Proiectul economic anunțat de Kamala Harris a luat prin surprindere după ce le-a promis americanilor locuințe subvenționate și mâncare ieftină, prin plafonarea prețurilor alimentelor. Măsurile lui Harris seamănă izbitor cu promisiunile populiste din România, spune analistul politic Ștefan Popescu.

Kamala Harris. FOTO: EPA-EFE
Kamala Harris. FOTO: EPA-EFE

Candidata democraților la Casa Albă, Kamala Harris, a venit la Convenția Democrată de la Chicago cu o serie de promisiuni surprinzătoare, ca parte a programului ei economic. Anunțul liderei democrate i-a luat prin surprindere până și pe unii dintre democrați, dar au fost aplaudate în special de aripa progresistă de extremă stângă a partidului ei.

Printre altele, Kamala Harris a promis că dacă va fi aleasă vor fi construite 3 milioane de locuințe noi, care vor subvenționalte, amintind de președintele AUR, George Simion, care a venit cu promisiuni populiste asemănătoare.

Apoi, candidata democraților a promis că va avea grijă ca prețul alimentelor să nu mai crească, sugerând plafonarea lor, întocmai ca măsura luată de premierul Marcel Ciolacu în România. O altă promisiune a fost cea cea a creșterii alocaților pentru copii și a fondurilor dedicate intregării imigranților ilegali care deja au ajuns în SUA. 

Analistul politic Ștefan Popescu, profesor la SNSPA și doctor în relații internaționale, cu două masterate în domeniu, la prestigioasa universitate franceză Sorbona a explicat pentru „Adevărul” de ce Kamala Harris vine cu promisiuni electorale ce amintesc atât de mult de cele din România, dar și în ce măsură comparația stă în picioare.

În opinia sa, Harris recurge la astfel de promisiuni pentru că nu este deloc sigură că va reuși să câștige alegerile, chiar dacă democrații susțin că l-a depășit în sondaje pe Donald Trump.

„În acest moment, democrații au regăsit speranța, au o șansă, o șansă care este palpabilă. Acest lucru se vede și din entuziasmul generat de posibilitatea care s-a materializat de predarea ștafetei de descoperirea unui personaj care a fost mai degrabă unul șters până de curând, Kamala Harris. Prin urmare fotografia arată foarte bine. Însă această fotografie trebuie nuanțată. Trebuie nuanțată cu ceea ce se întâmplă cu situația din tabăra adversă republicană. Dacă noi privim acest lucru, observăm că și cota de popularitate a lui Donald Trump este mai mare ca oricând. Cel puțin dacă luăm ca puncte de referință cota din 2016 și cota din 2020. Deci nu este vorba dacă această fotografie arată încă frumos. Ea rămâne să fie confirmată această dinamică în săptămânile următoare. Și trebuie să ne mai uităm și la eventualele lebede negre care pot apărea și anume degradarea situației din Orientul Mijlociu”, explică analistul.

Kamala Harris -  Ciolacu + Simion la promisiuni electorale

El amintește și de problemele care s-au făcut simțite inclusiv la Chicago, unde unii democrați au inițiat proteste și au cerut Kamalei Harris să-și schimbe politica față de Israel.

În cadrul unor alegeri care se anunță foarte strânse, pentru că, atenție, alegerile se vor juca de anul acesta în așa-numitele state cheie, cele șase, șapte la număr, șase mai exact, da câteva mii de voturi. O defectare a susținătorilor democrați, care are o aripă pro-palestinienă, mă refer la acțiunile aripii stângi pro-palestiniene, ar putea să-i fie fatală Kamalei Harris. Bineînțeles, mai trebuie văzut și, pentru că asta este foarte greu de măsurat, efectele crizei economice și a inflației care iar a început să crească în SUA”, enumeră profesorul.

Promisiunile populiste ale Kamalei Harris îi amintesc profesorului Ștefan Popescu de ceea ce se întâmplă în România, în special în preajma alegerilor. Păstrând proporțiile, situația este asemănătoare, crede analistul.

„Eu cred că acest program atât de generos, pe care l-am putea compara cu un program din România, promiți marea cu sarea, adică promiți prime la prima casă. Nu vreau să mă gândesc la cineva anume sau la un partid anume din România, mă gândesc în general, pentru că la noi, știți, nu vreau să mă refer la un program particular, dar la noi știți foarte bine că înainte de campania electorală se promit foarte multe lucruri. Atenție, una e să promiți în România, unde vorbim de o țară mai mică, și alta e la dimensiunea Statelor Unite ale Americii, unde vorbim de o altă populație, de o altă demografie, una extinsă la nivel de continet”, mai spune Popescu.

Programul riscă să fie nerealist

În opinia sa, promisiunile vor fi și ele greu de realizat, chiar dacă democrata va câștiga Casa Albă. Asta și pentru că într-o democrație cum precum Statele Unite ale Americii, președintele nu poate lua singur toate deciziile, așa se întâmplă în dictaturi preum Coreea de Nord.

Sunt centre de analiză bipartizane, adică și patronate atât de Partidul Democrat cât și de Partidul Republican, care vorbesc de un necesar 1.700 de miliarde de dolari. Atât ar costa pachetul de măsuri anunțat de Kamala Harris. Atenție, un pachet de o asemenea dimensiune va trebui să aibă în ecuație și o decizie a Congresulului SUA. Deci acolo este o problemă serioasă, nu e atât de ușor să obțină acei bani. Și să nu uităm Rezerva Federală, să nu uităm că tot timpul au apărut crize, nici nu le mai țin minte numărul, când s-a pus problema ridicării plafonului datoriei americane, a datoriei de stat, care a ajuns la o cifră extraordinară, aproape 34.000 de miliarde de dolari. În concluzie, un asemenea program de măsuri riscă să fie total nerealist”, punctează Ștefan Popescu.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite