Justiţia din Pennsylvania blochează o lege electorală în defavoarea minorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un judecător din statul Pennsylvania a blocat, marţi, intrarea în vigoare a unei legi electorale locale care condiţiona votul cetăţenilor de obligaţia de a prezenta un act de identitate cu fotografie, scrie AFP.

Decizia judecătorului Robert Simpson va permite astfel fiecărui alegător să voteze la 6 noiembrie fără obligaţia de a se conforma acestei legi.

Legi similare au fost votate în alte 17 state, printre care Texas, Georgia, Indiana sau Carolina de Sud, unele fiind în prezent blocate de către justiţie, scrie Agerpres.

Asemenea măsuri au stârnit controverse, deoarece ele pot avea ca efect să descurajeze alegătorii din rândul minorităţilor (majoritar favorabili democraţilor) de a se prezenta la urne, aceştia rareori având vreun act de naştere, situaţie ce face ca obţinerea unui document de identitate să fie costisitoare şi complicată (în SUA nu există o carte naţională de identitate).

Pennsylvania, prin vocea secretarului său de stat, Carol Aichele, a făcut cunoscut că este posibilă introducerea unui apel, după cum s-a întâmplat anterior în Carolina de Sud.

"Li se va cere un document de identitate, dar acela nu va fi obligatoriu", a declarat ea referitor la apropiatul scrutin prezidenţial.

Statele care adoptă astfel de legi - cel mai multe republicane şi aflate în vechiul sud segregaţionist - insistă asupra dorinţei de a lupta împotriva fraudelor electorale şi al votului celor care nu sunt cetăţeni ai SUA, fapt foarte rar după cum afirmă criticii măsurilor în cauză.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite