Jurnalist aflat ilegal în SUA, despre viaţa de imigrant: "Am ajuns la Casa Albă cu acte false"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii zece ani, Jose Antonio Vargas şi-a construit o cariera de succes în jurnalism. A câştigat un premiu Pulitzer în 2007 şi a abordat diferite teme, reuşind să obţină şi un interviu în exclusivitate cu fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg.

Vargas avea însă un secret: trăia şi locuia ilegal în Statele Unite ale Americii. "Nu ar fi trebuit să fiu aici. Nu ar fi trebuit să mă aflu lângă Mark Zuckerberg. Nu ar fi trebuit să fac o mulţime de interviuri. De ce am făcut-o? Pentru că am vrut să supravieţuiesc, să trăiesc. Am vrut să câştig ceea ce înseamnă să fii american", a declarat Vargas, pentru ABC News.

Pe când avea 12 ani şi locuia în Filipine, mama sa l-a dus la aeroport şi l-a trimis în America, la bunici. Timp de patru ani nu a fost conştient de cetăţenia sa, asta până când a vrut să obţină permis de conducere şi i s-a spus că viza lui este expirată şi că ar fi bine să nu se mai întoarcă acolo. Atunci bunicii i-au spus că se află ilegal în America, iar din acea clipă a început o viaţă plină de secrete, minciuni şi teamă constantă. "Primul meu gând a fost să scap de accent pentru a nu da nimănui motive să creadă că nu sunt american", a povestit Vargas. Urmărind filme americane pentru a deprinde accentul, şi-a descoperit pasiunea pentru jurnalism. Gândul lui a fost că în această postură era mai puţin probabil ca cetăţenia să-i fie pusă la îndoială. A reuşit să se angajeze la Washington Post, iar atunci când i-a fost solicitat permisul de conducere a reuşit să obţină unul în Oregon, unde legile sunt mai relaxate, prin intermediul unor acte false. Tot cu documente false a reuşit să ajungă la Casa Albă, la o cină oficială.

"Trebuie să faci ceea ce este necesar. Am vrut să lucrez pentru a dovedi că sunt vrednic să mă aflu în America şi eram dispus să fac orice pentru asta", a povestit Vargas. Cu toate acestea, după ani de zile în care minciunile sale au funcţionat perfect, Vargas s-a dat singur în vileag, recunoscând că este unul dintre milioane de oameni care locuiesc ilegal în Statele Unite.

"În ultimii 14 ani am absolvit un liceu şi un colegiu şi mi-am construit o carieră în jurnalism, intervievând unii dintre cei mai faimoşi oameni din ţară. La suprafaţă mi-am creat o viaţă bună, am trăit visul american. Dar tot un imigrant ilegal sunt. Iar asta înseamnă să trăieşti o realitate diferită. Înseamnă să-mi petrec zilele într-o teamă constantă că voi fi descoperit. Înseamnă că rar poţi avea încredere în oameni, nici măcar în cei apropiaţi, să le spui cine eşti cu adevărat. Înseamnă să-ţi ţii fotografiile cu familia în cutii de pantofi şi nu înrămate, undeva la vedere în locuinţă, pentru ca prietenii aflaţi în vizită să nu pună întrebări.

Aceasta înseamnă, cu părere de rău, să faci lucruri despre care ştii că sunt greşite şi chiar ilegale. Şi a însemnat să mă bazez pe susţinători din umbră, oameni care şi-au manifestat interesul pentru viitorul meu şi care şi-au asumat riscuri pentru mine", a scris jurnalistul Vargas.

Este conştient de pericolul în care singur s-a pus şi că ar putea fi trimis înapoi în Filipine, dar s-a hotărât să-şi dezvăluie secretul încă din decembrie, când Congresul american a respins un proiect de lege care le-ar fi permis imigranţilor ajunşi în America pe vremea când erau copii să devină cetăţeni americani, dacă urmează o facultate sau dacă fac armata.

"Chiar vor fi deportaţi 11 milioane de oameni? Pentru că acesta este numărul estimat al persoanelor fără acte din această ţară. Nu a existat nici măcar o discuţie serioasă pe marginea acestui subiect. Suntem parte a acestei societăţi şi consider că avem dreptul la demnitate", a spus Vargas.

Jurnalistul imigrant şi-a propus acum să modifice o lege care ar schimba perspectivele a mii de copii al căror vis este să devină cetăţeni americani.

"Puteţi să mă numiţi cum doriţi, dar sunt american. Nimeni nu-mi poate lua asta", a subliniat Vargas.

image
SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite