Julian Assange a pledat vinovat: „Mi-am încurajat sursele să furnizeze informații clasificate”. Suma enormă cheltuită pentru zborul către Saipan
0Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost eliberat după ce a semnat un acord prin care a pledat vinovat pentru încălcarea legii privind spionajul, relatează Reuters.
În timpul audierilor, care au durat trei ore, Assange a pledat vinovat pentru un singur capăt de acuzare. Mai exact, este vorba despre conspirație pentru obținerea și dezvăluirea documentelor clasificate privind securitatea națională a Statelor Unite.
"În timpul activității de jurnalist, mi-am încurajat sursele să furnizeze informații care erau clasificate, cu scopul de a publica acele informații", a declarat Assange în fața tribunalului.
"Am crezut că Primul Amendament protejează această activitate, dar accept faptul că a fost...o încălcare a statutului de spionaj", a adăugat Assange.
Barry Pollack, avocatul acestuia, a declarat, la ieșirea din tribunal, că munca depusă de WikiLeaks va continua, iar "Assange va fi în continuare, fără niciun dubiu, o forță a libertății de exprimare și a transparenței", potrivit The Guardian.
Assange s-a prezentat în fața instanței într-un costum negru, cu cravată. El a zburat de la Londra cu un avion charter, iar zborul a costat nu mai puțin de 500.000 de dolari.
Soția sa, Stella Assange, a făcut apel la donații urgente pentru a acoperi costurile de zbor.
Ea a declarat că soțului ei "nu îi este permis să zboare cu linii comerciale" și că "orice contribuție ar fi de ajutor"
Fondatorul Wikileaks a primit interdicție de a se întoarce în SUA
Departamentul de Justiție al Statelor Unite a publicat un comunicat, prin care transmite că fondatorul WikiLeaks a primit interdicție de a se mai întoarce în SUA.
"În urma impunerii sentinenței, acesta va pleca din Statele Unite în țara sa nativă, Australia. Potrivit acordului semnat, Assange are interdicție de a se întoarce în Statele Unite fără a primi permisiune", se arată în comunicat, citat de The Guardian.
Julian Assange a plecat din sala de judecată ca un om liber și în aplauzele susținătorilor săi. El a fost condus pe aeroportul din Saipan, un teritoriu american din Caraibe, unde a avut loc procesul. De acolo, fondatorul Wikileaks s-a urcat într-un avion către Australia, întorcându-se astfel acasă după 12 ani.
O saga care a durat 12 ani
Assange, născut în Australia, a petrecut mai mult de cinci ani de zile într-o închisoare de înaltă securitate din Marea Britanie.
Înainte de asta, el a stat șapte ani în ambasada Ecuadorului la Londra, în timp ce se confrunta cu mai multe acuzații, inclusiv de abuz sexual în Suedia.
Susținătorii acestuia îl văd ca pe o victimă, deoarece a expus greșelile făcute de Statele Unite și posibilele crime, inclusiv în războaie precum Iraq și Afganistan.
Guvernul Australian a susținut eliberarea lui Assange și a purtat discuții pe această temă,, de mai multe ori, cu oficialii americani.