Cine este Julian Assange, unul dintre cei mai vânați oameni din lume. Culisele acordului său de eliberare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai căutaţi oameni din lume, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a acceptat să pledeze vinovat în faţa unui tribunal american pentru a-şi recâştiga libertatea.

julian assange 13 ianaurie 2020 foto EPA

După o saga juridică de ani de zile, Wikileaks anunţă că fondatorul Julian Assange a părăsit Regatul Unit după ce a ajuns la o înţelegere cu autorităţile americane, în urma căreia acesta va pleda vinovat la acuzaţiile penale şi va fi eliberat, anunţă BBC.

Assange, în vârstă de 52 de ani, a fost acuzat de conspiraţie pentru obţinerea şi divulgarea de informaţii privind apărarea naţională. De ani de zile, SUA susţin că fişierele Wikileaks - care au dezvăluit informaţii despre războaiele din Irak şi Afganistan - au pus vieţi în pericol. Acesta a petrecut ultimii cinci ani într-o închisoare britanică, de unde a luptat pentru extrădarea în SUA.

Pe X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter, Wikileaks a declarat că Assange a părăsit închisoarea Belmarsh mai devreme marţi, după 1 901 zile petrecute într-o celulă mică. El a fost apoi "eliberat pe aeroportul Stanstead în cursul după-amiezii, unde s-a îmbarcat într-un avion şi a părăsit Marea Britanie" pentru a se întoarce în Australia, se adaugă în declaraţie.

Imaginile video distribuite online de Wikileaks par să îl arate pe Assange, îmbrăcat în blugi şi cămaşă albastră, fiind condus la Stanstead înainte de a se îmbarca într-un avion. BBC nu a fost în măsură să verifice independent înregistrarea video.

Cine este Julian Assange?

Julian Assange s-a născut în 1971 în Townsville, în statul australian Queensland. A devenit interesat de computere de la o vârstă fragedă, iar la începutul anilor 90 a fost considerat unul dintre cei mai realizați hackeri din Australia .

În 2006 a fondat WikiLeaks , o organizație care a publicat materiale de informații scurse de la diverse organizații de publice. Abia în 2010, Assange a atins proeminența globală după ce a publicat o serie de scurgeri de informații de la Chelsea Manning, un fost soldat al armatei americane. Printre fișiere se numără și un videoclip cu un atac cu elicopterul Apache din 2007 al forțelor americane la Bagdad, care a ucis 11 persoane, inclusiv doi jurnaliști Reuters.

Guvernul SUA a lansat o anchetă penală, iar Manning a fost în cele din urmă condamnat la închisoare pentru scurgeri, deși ulterior i s-a comutat pedeapsa.

În noiembrie 2010, WikiLeaks a lansat un depozit de peste 250.000 de fișiere diplomatice americane (dintre care unele au fost publicate în diverse publicații ).

În 2016, Assange a făcut din nou titlurile pe prima pagină, după ce WikiLeaks a publicat e-mailuri de la agenții Partidului Democrat înainte de alegerile prezidențiale din SUA. Procurorii americani au spus că e-mailurile au fost furate de serviciile secrete ruse și au făcut parte dintr-o operațiune de intervenție în alegeri în numele lui Donald Trump.

Assange a fost catalogat de mulți din întreaga lume drept un erou care a scos la iveală fapte greșite ale armatei americane în Irak și Afganistan, dar reputația sa a fost, de asemenea, pătată de acuzațiile de viol, pe care el le neagă.

De ce a ajuns în închisoare?

Un mandat de arestare pentru Assange a fost emis în 2010 pentru două acuzații separate de agresiune sexuală în Suedia. După ce o instanță din Marea Britanie a decis că ar putea fi extrădat în Suedia, Assange a intrat în ambasada Ecuadorului unde i s-a acordat azil politic. La momentul în care a fost raportat, el se temea că, dacă ar fi extrădat în Suedia, ar putea fi apoi extrădat în SUA.

A rămas acolo aproape șapte ani, timp în care relațiile sale cu guvernul ecuadorian au devenit din ce în ce mai ostile . În 2019, ministrul de externe al țării l-a acuzat pe Assange de un comportament nepoliticos, care se întindea de la mersul pe skateboard și jocul de fotbal în interiorul ambasadei până la maltratarea și amenințarea personalului ambasadei.

În 2017, autoritățile suedeze au renunțat la acuzațiile împotriva lui Assange, dar mandatul său de arestare din Marea Britanie pentru omiterea cauțiunii a rămas. În 2019, Ecuadorul și-a retras azilul și a permis poliției din Marea Britanie să intre în ambasada pentru a-l aresta.

După plecarea sa din ambasadă, Assange a fost arestat în numele SUA, care solicitase extrădarea lui. SUA doreau ca acesta să facă față a 18 acuzații și l-au acuzat că l-a încurajat și ajutat pe Manning să fure dosarele militare. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă o pedeapsă de până la 175 de ani de închisoare.

De ce a fost eliberat?

În ultimii cinci ani, Assange a fost închis într-o închisoare de înaltă securitate din sudul Londrei, și i s-a refuzat eliberarea pe cauțiune pe motiv că era risc să fugă. În tot acest timp, familia și susținătorii săi spun că sănătatea sa fizică și psihică a scăzut.

În 2021, un tribunal din Marea Britanie a declarat că Assange ar putea fi extrădat în SUA, dar la începutul acestui an el a câștigat dreptul de a face apel la verdictul respectiv.

În februarie, parlamentul australian a adoptat o moțiune care a cerut guvernelor SUA și Regatului Unit să-i permită lui Assange să se întoarcă în țara sa natală. Apoi, în aprilie, președintele SUA, Joe Biden, a declarat că ia în considerare o cerere din partea Australiei de a renunța la urmărirea penală împotriva lui Assange.

Deși nu este clar motivul pentru care a fost eliberat acum, familia lui Assange – inclusiv mama lui – a declarat marți că sfârșitul „chinului” s-a datorat „diplomației liniștite”, în timp ce tatăl său i-a mulțumit premierului australian, Anthony Albanese.

Ce urmează?

Urmărit penal pentru expunerea a sute de mii de documente confidenţiale, Julian Assange urmează să apară miercuri la ora locală 09:00 (23:00 GMT marţi) în faţa unui tribunal federal din Insulele Mariane, un teritoriu american din Pacific, potrivit documentelor judiciare făcute publice în noaptea de luni spre marţi.

Julian Assange, care face în prezent obiectul unei anchete penale pentru "conspiraţie în vederea obţinerii şi divulgării de informaţii referitoare la apărarea naţională", ar trebui să pledeze vinovat doar pentru această acuzaţie, conform documentelor, care o desemnează şi pe complicea sa, soldatul american Chelsea Manning, drept sursa scurgerii masive de informaţii.

El ar trebui să fie condamnat la 62 de luni de închisoare, deja executate în detenţie provizorie la Londra, ceea ce i-ar permite să se întoarcă liber în ţara sa natală, Australia.

Acest acord, care pune capăt unei epopei care durează de aproape 14 ani, intervine cu două săptămâni înainte de o altă audiere crucială în faţa instanţelor britanice. La 9 şi 10 iulie, instanţa trebuia să examineze recursul lui Julian Assange împotriva extrădării sale în Statele Unite.

El lupta pentru a evita să fie predat justiţiei americane, care îl urmăreşte pentru că a făcut publice, începând din 2010, peste 700 000 de documente confidenţiale privind activităţi militare şi diplomatice americane, în special în Irak şi Afganistan.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite