John McCain, despre posibilitatea ca Trump să fie ales preşedintele SUA: „Avem un Congres. Avem o Curte Supremă. Noi nu suntem România”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul american John McCain
Senatorul american John McCain

Statele Unite vor rămâne un stat de drept dacă Donald Trump ajunge preşedinte, în pofida opiniilor unor experţi, apreciază senatorul John McCain, care afirmă că „noi nu suntem România“, relatează New York Times.

Eu cred că avem instituţii guvernamentale care vor împiedica pe cineva care caută să-şi depăşească obligaţiile constituţionale", a declarat influentul senator din Arizona.

"Avem un Congres. Avem o Curte Supremă. Noi nu suntem România", a adăugat el.

Atacurile magnatului în domeniul imobiliar la adresa presei, criticile la adresa sistemului judiciar şi viziunea sa cu privire la prerogativele prezidenţiale denotă o viziune constituţională ce dă dovadă de dispreţ faţă de Primul Amendament, faţă de separarea puterilor în stat şi faţă de statul de drept, afirmă experţi juridici americani din întregul spectru politic.

În pofida faptului că o bună parte a republicanilor din establishmentul politic îl susţine pe candidatul prezumtiv al Partidului Republican în vederea alegerilor prezidenţiale de la 8 noiembrie, numeroşi jurişti conservatori şi libertarieni avertizează că alegerea lui Trump ar putea conduce la o criză constituţională.

"Instituţiile noastre, inclusiv presa, sunt destul de puternice să împiedice" acţiuni neconstituţionale, a subliniat McCain, un susţinător al aspirantului la preşedinţia americană.

Alt lider republican care se declară convins că Trump va respecta statul de drept în cazul în care va fi ales este chiat liderul majorităţii în Senat.

"Va avea consilieri la Casa Albă", a declarat senatorul Mitch McConnell din Kentucky.

"Vor fi şi alţii care să-i spună (lui Trump) că există lucruri pe care le poate face şi lucruri pe care nu le poate face", a adăugat el.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite