Joe Biden permite Ucrainei efectuarea de lovituri limitate în Rusia folosind arme americane

0
Publicat:

Președintele Joe Biden a dat Ucrainei aprobarea de a lovi în interiorul teritoriului rus folosind muniții americane, deși a restricționat utilizarea acestora, astfel încât Kievul să poată lovi ținte peste granița din Harkovului, după ce Rusia a înaintat în jurul orașul aflat în partea de nord-est a țării, au comunicat oficiali americani pentru CNN.

Joe Biden FOTO: EPA-EFE
Joe Biden FOTO: EPA-EFE

„Președintele a ordonat recent echipei sale să se asigure că Ucraina poate folosi armele furnizate de SUA în scopuri de contrafoc în Harkov, astfel încât Ucraina să poată răspunde forțelor ruse care le lovesc sau se pregătesc să le lovească”, a precizat unul din oficiali.

Slăbirea restricțiilor reprezintă o pauză de la politica de lungă durată și vine pe fondul presiunii internaționale tot mai mari din partea aliaților apropiați ai SUA. Dar se limitează la zona din jurul Harkivului, iar Ucraina nu a cerut permisiunea dincolo de aceasta, a spus oficialul, adăugând că nu anticipează ca SUA să extindă zona permisă.

Ucraina a cerut SUA să-și schimbe politica în ultimele săptămâni, pe măsură ce armata rusă a făcut progrese, a spus oficialul. Forțele ruse, depozitele de muniții și centrele logistice pot fi acum atacate cu artilerie și rachete furnizate de SUA peste granița de la Harkov, în vestul Rusiei.

Administrația americană rămâne fermă în a nu permite Ucrainei să folosească cea mai formidabilă muniție pe care i s-a dat să tragă în Rusia: rachetele cu rază lungă de acțiune cunoscute sub numele de ATACMS, care pot lovi ținte la 200 de mile sau 300 de kilometri distanță  .

Ucrainei i s-a permis să folosească arme antiaeriene americane pentru a înlătura amenințarea iminentă a avioanelor rusești care zboară atât în ​​spațiul aerian ucrainean, cât și în cel rusesc și a făcut acest lucru cu succes, a subliniat primul oficial. Interdicția a împiedicat Ucraina să vizeze avioanele rusești care se află la sol în interiorul Rusiei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, îndemna Statele Unite ale Americii și alte națiuni să ofere Ucrainei capacitățile de care are nevoie pentru a urmări obiective în interiorul Rusiei, au spus surse.

Eforturile constante ale lui Stoltenberg în spatele ușilor închise nu au dus imediat la o schimbare a politicii Statelor Unite. Dar acesta și-a propus săptămâna aceasta să vorbească public pentru a permite Ucrainei să se apere fără limite.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite