Foto Imagini apocaliptice arată embleme ale Los Angelesului înconjurate de nori de fum sau distruse de incendii
0Mai multe incendii devastează zona Los Angeles, peste 100.000 de oameni fiind îndemnați să se evacueze. Repere emblematice precum semnul Hollywood și Centrul Getty nu sunt afectate, dar nori de fum se pot vedea în jurul lor, relatează Business Insider.
Incendiul Palisades, care a izbucnit la 7 ianuarie, a ars peste 19.000 de acri de pământ. În total, incendiile de vegetație care au cuprins zona au ars peste 29.000 de acri de pământ și au distrus 10.000 de structuri.
Peste 100.000 de locuitori au primit ordin să se evacueze, iar mulți alții – inclusiv celebrități – și-au pierdut casele.
Cele mai faimoase repere din Los Angeles au fost surprinse pe fundalul unor nori de fum
Observatorul Griffith care pune la dispoziție publicului telescoape gratuite și vederi panoramice ale centrului orașului Los Angeles se întinde pe 67.000 de metri pătrați și cuprinde un planetariu, un observator și expoziții despre cosmos.
Telescoapele observatorului au devenit inutile din cauza norilor groși de fum.
Observatorul Griffith a scris miercuri pe Instagram că se va închide temporar din cauza condițiilor meteo și a incendiilor care au izbucnit în mai multe zone.
Semnul de la Hollywood, vizibil de la Observatorul Griffith, cel mai faimos reper din Los Angeles, a fost surprins pe un fundal gri, cerul fiind înnegurat de fum și cenușă.
Joi, locația nu făcea parte din zona sub avertizare de evacuare, dar amplasamentul este închis din cauza pagubelor provocate de incendiile din jur.
După ce imagini false cu arderea semnului au început să circule pe rețelele de socializare, Hollywood Sign a clarificat într-o postare pe Facebook că „stă în continuare în picioare!”
Scene apocaliptice au fost surprinse pe Sunset Boulevard, faimos pentru magazinele de lux, restaurantele și viața sa de noapte.
Celebrul Sunset Strip, lung de 2,7 mile, de-a lungul Sunset Boulevard, este situat între Hollywood și West Hollywood.
O parte din Sunset Boulevard a fost serios afectată de incendii.
Stadionul Rose Bowl din Pasadena găzduiește echipa de fotbal universitară UCLA Bruins.
Stadionul găzduiește, de asemenea, omonimul eveniment Rose Bowl Game de Anul Nou.
Perspectiva aeriană a The Rose Bowl au fost întunecată de fumul de la incendii, arată imagini ce circulă pe rețelele sociale.
Unele meciuri au fost amânate din cauza incendiilor. Miercuri, Liga Națională de Hochei a amânat un meci dintre Los Angeles Kings și Calgary Flames care trebuia să aibă loc la Crypto.com Arena din Los Angeles.
Centrul Getty, un complex muzeal uriaș din Munții Santa Monica, se întinde pe 110 acri.
Proiectat de arhitectul Richard Meier, Centrul Getty găzduiește colecții de picturi, manuscrise, fotografii și sculpturi din Europa și SUA.
Efectele incendiilor de vegetație au putut fi văzute în depărtare, în spatele muzeului, miercuri, la apus.
Vila Getty, construită de J. Paul Getty, este situată la aproximativ 11 mile de Muzeul Getty și găzduiește antichități grecești și romane.
Incendiile au ars terenul vilei Getty, dar clădirea în sine este în siguranță.
Katherine E. Fleming, președinte și director executiv al J. Paul Getty Trust, a declarat pentru Los Angeles Times că organizația „a făcut eforturi ample pentru a curăța tufișul din zona înconjurătoare, ca parte a eforturilor sale de atenuare a incendiilor de-a lungul întregii perioade a anului."
„Unii copaci și vegetația de la fața locului au ars, dar personalul și colecția sunt în siguranță”, a spus ea.
Situată lângă Getty Villa, Kauffman Estate a apărut în videoclipuri muzicale precum ale pieselor „Paparazzi” a lui Lady Gaga și „Haunted” a lui Beyoncé.
Cunoscută și sub numele de Villa de Leon, proprietatea în stilul renașterii franceze a fost construită în Malibu în 1927 pentru negustorul de lână Leon Kauffman.
Conacul de 12.000 de metri pătrați abia mai era vizibil pe cerul portocaliu.
Vânturile de până la 145 km pe oră au făcut ca incendiile din California să fie dificil de controlat.
Kauffman Estate, acum o reședință privată, părea să fie încă în picioare de marți seara, dar amploarea pagubelor este neclară.
Parcul istoric de stat Will Rogers din Munții Santa Monica a fost cândva reședința de lux a unuia dintre cei mai bine plătiți actori ai anilor 1930.
În anii 1920, Rogers a construit o fermă pe cei 359 de acri de teren pe care îi deținea, o casă de 31 de camere, grajduri și un teren de golf. Văduva sa a donat-o sistemului California State Parks în 1944.
Incendiul Palisades a distrus „mai multe structuri”, inclusiv reședința istorică a lui Will Rogers, potrivit California State Parks.
„California State Parks deplânge pierderea acestor resurse naturale și culturale prețioase, iar inimile noastre se îndreaptă către toți cei afectați de incendiile devastatoare din zona Los Angeles”, a declarat directorul Parcurilor de Stat din California, Armando Quintero, într-un comunicat.
Pompierii se luptă să stingă incendiile
Cele mai mari două incendii care devastează zona Los Angeles au ucis cel puțin 10 persoane și au ars peste 10.000 de case și alte structuri, au declarat oficialii, care au îndemnat populația să respecte ordinele de evacuare după ce un nou incendiu a izbucnit și s-a extins rapid.
Incendiul Kenneth s-a aprins joi după-amiaza în Valea San Fernando, la doar 3,2 kilometri de o școală care servește drept adăpost pentru cei evacuați din calea unui alt incendiu. S-a extins în comitatul vecin Ventura, dar o reacție amplă și agresivă a pompierilor a oprit răspândirea flăcărilor, scrie AP.
Incendiul Eaton de lângă Pasadena, care a izbucnit marți seara, a ars peste 5.000 de structuri, însemnând case, blocuri de apartamente, afaceri, anexe și vehicule. Pompierii au reușit să stabilească joi primul punct de limitare a flăcărilor.
La vest, în Pacific Palisades, cel mai mare dintre incendiile care arde în zona LA a distrus peste 5.300 de structuri, iar pompierii nu au reușit să-l stingă.
Toate incendiile majore care au izbucnit în această săptămână sunt situate pe bandă de aproximativ 40 de kilometri la nord de centrul orașului Los Angeles, suscitând teamă și tristețe în al doilea oraș ca mărime al națiunii. Nu a fost identificată nicio cauză.
Mai multe agenții de monitorizare a vremii au anunțat vineri că Pământul a înregistrat cel mai tare fierbinte din istorie în 2024. „Uraganul Helene, inundațiile din Spania și fenomenele meteorologice ce alimentează incendiile din California sunt simptome ale acestei nefericite schimbări climatice”, a spus Marshall Shepherd, profesor de meteorologie la Universitatea din Georgia.
Nivelul de distrugere este șocant chiar și într-un stat obișnuit cu incendii masive de vegetație. O mare parte din pitorescul Pacific Palisades a fost devastat. Zeci de blocuri din cartierul de la malul mării au fost aplatizate. În Malibu vecin, șuvițele înnegrite de palmier erau tot ce a rămas deasupra resturilor fumegânde, acolo unde se aflau cândva casele de pe malul oceanului.
Cel puțin cinci biserici, o sinagogă, șapte școli, două biblioteci, buticuri, baruri, restaurante, bănci și magazine au fost arse. La fel au fost și Topanga Ranch Motel, reper locale care datează din anii 1920.
AccuWeather, o companie privată care furnizează date despre vreme și impactul acesteia, și-a majorat joi estimarea daunelor și pierderilor economice la 135-150 de miliarde de dolari.
Pompierii au reușit să stingă un incendiu aprins în Hollywood Hills cu ajutorul apei din aeronave, permițând ridicarea unui ordin de evacuare, joi. Incendiul care a izbucnit miercuri seara, lângă inima industriei de divertisment, a fost periculos de aproape de a aprinde faimoasa sale de concerte Hollywood Bowl.