Guvernul chinez a cheltuit peste 5,5 milioane de dolari la proprietățile lui Trump în timp ce acesta era președinte

0
Publicat:

Guvernul chinez și entitățile sale controlate de stat au cheltuit peste 5,5 milioane de dolari la proprietățile deținute de Donald Trump în perioada în care acesta era în funcție.

Hotelul Internaţional Trump din Washington FOTO EPA-EFE
Hotelul Internaţional Trump din Washington FOTO EPA-EFE

Este cel mai mare total de plăți efectuate de o singură țară străină cunoscut până în prezent, potrivit unor documente financiare citate într-un raport al democraților din Camera Reprezentanților publicat joi, scrie edition.cnn.com.

Aceste plăți au inclus în mod colectiv milioane de dolari de la Ambasada Chinei în Statele Unite, o bancă chineză de stat acuzată de Departamentul de Justiție al SUA că a ajutat Coreea de Nord să se sustragă sancțiunilor și o companie chineză de stat de tranzit aerian. Registrele contabile de la fosta firmă de contabilitate a lui Trump, Mazars USA, au fost obținute de democrații din Comisia de supraveghere a Camerei Reprezentanților.

China este una dintre cele 20 de țări care au făcut plăți totale de cel puțin 7,8 milioane de dolari către întreprinderi și proprietăți deținute de Trump în timpul mandatului fostului președinte la Casa Albă, inclusiv hotelurile sale din Washington DC, New York și Las Vegas, se arată în raport.

Documentele oferă dovezi suplimentare ale practicii rare a guvernelor străine de a cheltui bani direct cu afaceri deținute de un președinte în exercițiu, dar nu reprezintă o evidență completă a tuturor plăților străine efectuate către afacerile lui Trump în timpul cât acesta a fost la Casa Albă.

La vremea respectivă, avocatul lui Trump a declarat că fostul președinte plănuia să doneze profiturile străine din hotelurile sale Departamentului Trezoreriei SUA. Cu toate acestea, suma care ar fi fost donată de Organizația Trump în 2017 și 2018 este cu mult inferioară plăților străine estimate care au fost făcute către proprietățile sale.

Trump a refuzat să se despartă de activele și proprietățile corporative înainte de preluarea mandatului, ceea ce înseamnă că ar putea în continuare să profite de pe urma diverselor sale afaceri cu puțină transparență.

Democrații spun că înregistrările contabile suplimentare ridică noi întrebări cu privire la posibilele eforturi de influențare a lui Trump prin intermediul companiilor sale în timp ce acesta se afla la Casa Albă.

Ca exemplu, democrații din comisie indică faptul că Trump a refuzat să impună sancțiuni asupra Băncii Industriale și Comerciale a Chinei (ICBC), o entitate de stat care a închiriat proprietăți la Trump Tower din New York.

Un dosar al Comisiei pentru valori mobiliare și burse din 2012 arată că chiria de bază plătită de banca chineză a fost de 1,9 milioane de dolari, iar documentele produse de Mazars confirmă că banca a rămas în Trump Tower cel puțin până în 2019.

În 2016, Departamentul de Justiție a acuzat banca de conspirație cu o bancă nord-coreeană pentru a se sustrage sancțiunilor americane.

Dar, la preluarea mandatului, Trump nu a sancționat ICBC, în pofida apelurilor unor membri republicani ai Congresului de a "aplica o presiune financiară și diplomatică maximă" prin "vizarea mai multor bănci chineze care fac afaceri cu Coreea de Nord", au scris democrații din Comisia de supraveghere a Camerei Reprezentanților într-un raport care rezumă conținutul documentelor Mazars USA.

Întrebat despre plățile efectuate de China către proprietățile deținute de Trump, purtătorul de cuvânt al ambasadei chineze, Liu Pengyu, a declarat pentru CNN: "China aderă la principiul neamestecului în afacerile interne și nu comentează chestiuni legate de politica internă a SUA".

"În același timp, vreau să subliniez că guvernul chinez cere întotdeauna companiilor chineze să opereze în străinătate în conformitate cu legile și reglementările locale. Cooperarea economică și comercială dintre China și SUA este reciproc avantajoasă. China se opune politizării de către SUA a problemelor economice și comerciale dintre China și SUA", a adăugat Pengyu.

Organizația Trump spune că a donat peste 450.000 de dolari din profiturile estimate din patronajul guvernelor străine către Trezoreria SUA în perioada mandatului lui Trump. De asemenea, compania s-a străduit să urmărească toate afacerile cu guverne străine din întregul său portofoliu și nu a făcut noi investiții de afaceri în străinătate în perioada în care Trump era în funcție.

Într-o declarație, Eric Trump a spus că fostul președinte a fost dur cu China, indiferent de orice interese de afaceri.

"Nu există niciun președinte din istoria Statelor Unite care să fi fost mai dur cu China decât Donald Trump... un președinte care a introdus tarife în valoare de miliarde și miliarde de dolari pentru bunurile și serviciile lor", a declarat Eric Trump.

Democrații susțin, de asemenea, că documentele Mazar arată că Trump a încălcat în mod repetat Clauza Emolumentelor din Constituția SUA, care interzice unui președinte să primească un "emolument", sau profit, de la orice "rege, prinț sau stat străin", cu excepția cazului în care Congresul își dă acordul. Cu toate acestea, în ciuda preocupărilor de ordin etic care au fost ridicate cu privire la lipsa de aderență a lui Trump la normele constituționale care au fost îmbrățișate de predecesorii săi, legislația pentru a pune în aplicare Clauza Emolumentelor nu a ajuns nicăieri în Congres.

Comisia, care a investigat afacerile lui Trump și închirierea de către acesta a Old Post Office din Washington de la guvernul SUA, care a găzduit hotelul său, a primit înregistrările în urma unei bătălii în instanță care a durat ani de zile și care s-a încheiat cu o înțelegere în 2022.

Multe dintre documentele din subsetul publicat joi nu au fost făcute publice anterior.

"Aceste țări au cheltuit - adesea generos - pe apartamente și sejururi la hotel la proprietățile lui Donald Trump - îmbogățindu-l personal pe președintele Trump în timp ce acesta lua decizii de politică externă legate de agendele lor politice cu ramificații de mare amploare pentru Statele Unite", au scris democrații în raportul lor.

Arabia Saudită, de exemplu, a cheltuit aproximativ 600.000 de dolari la proprietățile deținute de Trump în timpul mandatului său și făcea plăți semnificative în mai 2017, când a semnat un acord masiv de armament cu administrația Trump.

Administrația Trump a fost de acord cu controversatul contract de armament, în valoare de peste 100 de miliarde de dolari, în ciuda îngrijorărilor bipartizane privind victimele civile rezultate în urma intervenției militare a Arabiei Saudite în Yemen.

Raportul elaborat de democrații din Camera Reprezentanților a evidențiat, de asemenea, comentariile făcute de Trump în timpul unui miting de campanie din 2015 cu privire la părerea sa despre Arabia Saudită.

"Arabia Saudită, mă înțeleg foarte bine cu toți. Ei cumpără apartamente de la mine. Ei cheltuiesc 40 de milioane de dolari, 50 de milioane de dolari". El a continuat: "Ar trebui să-mi displacă? Îmi plac foarte mult!". a spus Trump la acea vreme.

Democrații din comisie au făcut publice anterior o parte din registrele contabile, dar acele documente au reprezentat doar o parte din plățile străine către afacerile deținute de Trump în anii în care acesta a ocupat Casa Albă.

Cheltuieli străine la Trump World Tower

Un procent considerabil din cheltuielile străine dezvăluite în cel mai recent raport provine din chirii sau plăți de taxe comune pe care țările le-au făcut pentru apartamentele pe care misiunile lor diplomatice le închiriază sau le dețin la Trump World Tower, o clădire de apartamente situată vizavi de Națiunile Unite.

Multe dintre țări au cumpărat proprietățile cu ani înainte ca Trump să candideze, dar au continuat să facă plăți către Trump Organization în timpul președinției.

Arabia Saudită, India, Qatar, Kuweit, Afganistan și o companie petrolieră legată de guvernul chinez au deținut sau au închiriat apartamente la Trump World Tower și, împreună, au plătit Organizației Trump o sumă estimată la 1,7 milioane de dolari în taxe și comisioane, potrivit democraților din Camera Reprezentanților.

Cifra se bazează pe înregistrările pe care democrații le-au primit de la Mazars pentru anul 2018 - singurul an pe care Mazars l-a oferit comisiei - și apoi pe o extrapolare bazată pe ipoteza că taxele rămân aceleași pe parcursul președinției lui Trump.

Cea mai mare plată către proprietatea ONU a venit din partea Arabiei Saudite, care deține etajul 45 al turnului de apartamente.  Democrații estimează că guvernul saudit a plătit 537.080 de dolari în timpul președinției lui Trump - dintr-un total de 615.422 de dolari în emolumente. Restul a provenit din plățile către hotelul lui Trump din Washington DC.

Qatar a plătit aproximativ 465.744 de dolari pentru proprietățile pe care le-a deținut în timpul președinției lui Trump; India a plătit cel puțin 264.184 de dolari; Afganistanul a cheltuit aproximativ 153.208 dolari pentru unitatea sa; iar Kuweit a plătit companiei lui Trump 152.664 de dolari pentru Trump World Tower.

De asemenea, Kuweitul a cheltuit aproximativ 150.000 de dolari pentru hotelul din Washington pentru evenimentele de Ziua Națională organizate de ambasada sa în 2017 și 2018, potrivit înregistrărilor Mazars.

Evenimentul de Ziua Națională a avut loc la hotel și în 2019, dar democrații au declarat că nu au primit înregistrări de la Mazars legate de acest cost. La evenimente au participat oficiali ai administrației Trump, au spus democrații citând comunicate de presă ale ambasadei din Kuweit.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite