FOTO Moartea lui Neil Armstrong. Obama: „Eroul american al tuturor timpurilor” / Romney: „Lunii îi va fi dor de primul ei fiu pământean”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întâlnirea dintre preşedintele american Barack Obama şi membrii echipei Apollo 11, pe 20 iulie 2009, când s-au împlinit 40 de ani de la aselenizare. De la stânga la dreapta: Buzz Aldrin, Michael Collins, Neil  Armstrong, Barack Obama FOTO: Reuters
Întâlnirea dintre preşedintele american Barack Obama şi membrii echipei Apollo 11, pe 20 iulie 2009, când s-au împlinit 40 de ani de la aselenizare. De la stânga la dreapta: Buzz Aldrin, Michael Collins, Neil  Armstrong, Barack Obama FOTO: Reuters

Preşedintele american Barack Obama şi soţia sa, Michelle, au declarat că sunt „profund întristaţi” de moartea primului om care a păşit pe Lună, Neil Armstrong. Astronautul care a făcut „marele pas pentru umanitate” pe 20 iulie 1969 a murit sâmbătă, la vârsta de 82 de ani, în urma unor complicaţii suferite după o intervenţie pe inimă.

Liderul Statelor Unite ale Americii a declarat că „Neil se număra printre cei mai mari eroi americani, nu doar ale vremii lui, ci al tuturor timpurilor”, informează „Huffington Post”.

„Când el şi membrii echipei sale au decolat în misiunea Apollo 11 în 1969, au purtat cu ei aspiraţiile întregii naţiuni. Au pornit într-o misiune prin care au dovedit că spiritul american este prezent dincolo de ceea ce pare inimaginabil, că orice este posibil dacă ai determinare şi inventivitate. Când Neil a pus primul picior pe suprafaţa Lunii, a fost un moment de reuşită umană care nu va fi uitat niciodată”, a declarat preşedintele SUA.

Mitt Romney, contracandidatul lui Obama la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2012, a afirmat că „astăzi, Neil Armstrong îşi ocupă locul în sala eroilor. Prin curajul său nemăsurat şi dragostea pentru ţară, el a păşit acolo unde nimeni nu mai păşise vreodată. Lunii îi va fi dor de primul ei fiu pământean”.

Neil Armstrong a fost înzestrat cu conducerea primei misiuni lunare NASA la bordul capsulei Apollo 11 alături de astronauţii Buzz Aldrin şi Michael Collins. Aselenizarea a avut loc în data de 20 iulie 1969, când Armstrong a rostit celebrele cuvinte „un pas mic pentru om, unul mare pentru omenire". 

Fostul astronaut american s-a retras din NASA la doar un an de la aselenizare, ducând o viaţă discretă până la vârsta de 82 de ani. Neil Armstrong a murit, sâmbătă, în urma unor complicaţii survenite după o operaţie la inimă, la care a fost supus luna aceasta.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite