FBI şi CIA au început investigaţiile privind scurgerile de informaţii publicate de către Wikileaks

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţiile federale americane au pornit o ancheta privind publicarea în mediul online a documentelor ce detaliază tehnicile de spionaj al celor de la CIA, informează BBC.

Oficialii americani au declarat că împreună coordonează o anchetă pentru a vedea cum au ajuns documentele pe mâna celor de la Wikileaks.

Acestea din urmă susţin că CIA-ul a dezvoltat moduri prin care pot asculta microfoanele din interiorul telefoanelor şi televizoarelor inteligente. Deocamdată, CIA-ul, FBI-ul şi Casa Albă au refuzat să comenteze deste autenticitatea documentelor scurse marţi.

„Publicul american ar trebui să fie alarmat de orice tentativă a celor de la Wikileaks de a pune în pericol modalităţile noastre de a putea apăra America de terorişti şi alţi adversari” a declarat un purtător de cuvânt CIA, citat de BBC. „Astfel de dezvăluiri nu doar că pun în pericol personalul şi operaţiunile noastre, dar îi ajută şi pe adversarii noştri cu informaţii despre cum ne-ar putea pune în primejdie” a completat acesta.

Oficialii au mai declarat că ancheta va mai încerca să determine şi dacă scurgerea a avut loc din interiorul sau exteriorul CIA-ului.

Reacţii din partea Apple, Samsung şi Microsoft

Mai mulţi dintre giganţii tech ale căror produse au fost conform documentelor Wikileaks, au venit miercuri cu primele reacţii.

Oficialii de la Apple au spus că deja s-au ocupat de mai multe vulnerabilităţi ale produselor lor. „Tehnologia ce se găseşte astăzi în interiorul iPhone-ului reprezintă cea ma sigură soluţie de protecţie a datelor consumatorilor şi lucrăm în permanenţă să rămână aşa” se arată într-un comunicatul de presă.

Cei de la Samsuns, ale căror televizoare din seria F8000 au fost raportate drept compromise, au declarat că „la Samsung, protejarea intimităţii şi a securităţii consumatorilor şi produselor noastre reprezintă o prioritate”.

Scurgerile Wikileaks au sugerat că CIA-ul a creat un virus prin intermediul căruia pot accesa calculatoarele care operează cu Windows. Un purtător de cuvând de la Microsoft a declarat că „ştim despre raport şi verificăm ce putem face”.

Google a refuzat să comenteze acuzaţiile conform cărora CIA-ul putea să „penetreze, infesteze şi să controleze” telefoanele cu Android datorită descoperirii şi abuzării de erorile cunoscute şi ca „ziua zero”. Până să fie investigate, acestea din urmă le-au dat bătaie de cap celor de la Google, afectând sistemul de operare cu erori necunoscute.

Fundaţia „World Wide Web” care militează pentru intimitatea pe Internet a declarat că guvernul Statelor Unite trebuie să iasă în public cu un răspuns detaliat în privinţa documentelor publicate de Wikileaks.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite