Elizabeth Spalding, director Muzeul Victimelor Comunismului, SUA: „Ideile marxiste atrag doar dacă nu știi adevărul despre comunism“ EXCLUSIV

0
Publicat:

Lipsa educației istorice constante a dus la creșterea numărului de tineri care sunt fascinați de ideile marxiste, astfel că, potrivit unui sondaj, trei sferturi din americanii sub 35 de ani ar vota oricând un socialist, iar aproape un sfert consideră comunismul un regim politic salvator.

Elizabeth Spalding este un apreciat istoric FOTO arhiva personală
Elizabeth Spalding este un apreciat istoric FOTO arhiva personală

Muzeul Victimelor Comunismului din Washington D.C. și-a deschis porțile în 2022 și este rodul unei investiții inițiale de 40 de milioane de dolari, sumă strânsă din donații de la persoane private, precum și de la guvernele din Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania și Letonia.

La începutul acestui an, România a contribuit cu o sumă de 3 milioane de dolari, ce va fi folosită și pentru dotarea secţiei dedicate victimelor regimului comunist de la noi.

Muzeul este un proiect al Fundației Memorialul Victimelor Comunismului, ce a fost autorizată printr-un act al Congresului SUA semnat de către președintele Bill Clinton. Instituția este dedicată celor peste 100 de milioane de victime ale comunismului din întreaga lume, precum și celor care își doresc libertate și încă trăiesc sub regimuri totalitare.

Profesoară la Universitatea Pepperdine din Statele Unite ale Americii, Elizabeth Spalding este președinte al Fundației Memoriale a Victimelor Comunismului și director fondator al Muzeului Victimelor Comunismului.

Într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“, ea a vorbit despre cum este privită istoria comunismului din România și de ce acest regim politic nu a dispărut încă din lume. De asemenea, ea a dezvăluit că datorită donației României, în cadrul muzeului va exista o expoziție dedicată Experimentului Pitești, „o mărturie puternică a amenințării comunismului și a răului inerent din ideologia sa“. 

Istoria comunismului românesc, pătată de sânge

Weekend Adevărul“: Cum este definit comunismul, în general, în cadrul instituției pe care o conduceți?

Elizabeth Spalding: În Muzeul Victimelor Comunismului din Washington D.C. definim comunismul ca un sistem al unei puteri politice centralizate, în care dictatura unui partid unic desființează proprietatea privată și controlează mijloacele de producție și distribuția bunurilor și a serviciilor. Sub pretextul unei societăți egale și fără clase sociale, regimurile comuniste se bazează în practică pe forță, folosirea brutalității și reprimarea libertății de expresie, a religiei, a adunărilor și a tuturor celorlalte drepturi și libertăți.

- Cum ați descrie comunismul din România, comparativ cu cel din restul țărilor est-europene?

De la începuturile sale, comunismul a fost implementat pe Glob în moduri diferite și cu rezultate diferite. Ce rămâne însă la fel peste tot este legat de victimele ideologiei. Comunismul este în antiteză cu ceea ce știm că este bine, drept și just. Comunismul dezumanizează. Și, în cele din urmă, comunismul ucide.

Experiența și moștenirea românească a comunismului, deși similare în anumite privințe cu alte regimuri comuniste din Europa de Est, sunt unice. De la ideologia regimului și cultul personalității arătat de Nicolae Ceaușescu și până la represiunile Securității și experimentele de „reeducare“ din închisori și lagăre, România comunistă a fost cea mai rea dictatură totalitară. Victimele ne spun toate acestea.

Și tocmai de aceea, lumea liberă trebuie să ia ca exemplu lupta României împotriva comunismului și să rămână mereu vigilentă. Iar prin spațiile și materialele dedicate României în muzeu vom putea spune întregii lumi că România a reușit să iasă din întunericul totalitarismului, să condamne ferm crimele comunismului și să onoreze victimele regimului comunist.

- De ce credeți că a avut România în 1989 cel mai sângeros final al comunismului dintre toate țările din Europa de Est?

Așa cum se menționează și în Galeria 3 din muzeu, 1989 a fost un an al miracolelor și al lacrimilor. Comunismul a început să se prăbușească în Europa, iar revoluțiile democratice au reverberat în țările captive. În mod tragic, comunismul nu s-a prăbușit liniștit și fără vărsare de sânge în România. Regimul brutal al lui Nicolae Ceaușescu a refuzat să accepte dorința poporului și apelurile lui la libertate. Tacticile armate foarte dure ale forțelor de Securitate, încăpățânarea lui Ceaușescu de a nu renunța la putere și frica sa de democrație au culminat într-o luptă sângeroasă și prelungită. În cele din urmă, puterea poporului a învins, însă moștenirea brutală a regimului și a despotului a lăsat urme de neșters în societatea românească.

- În prezent, aproximativ 1,5 miliarde de oameni încă trăiesc sub comunism. De ce nu a fost eradicat acest regim politic?

După căderea Uniunii Sovietice, mulți au crezut că nu mai este nevoie de vigilență împotriva opresiunii comuniste. La ora actuală, o cincime din umanitate încă trăiește sub tirania comunistă, la 100 de ani de la revoluția bolșevică.

Nu putem nega un aspect: comunismul încă e la putere în mai multe țări. Coreea de Nord amenință cu război nuclear și ține 25 de milioane de oameni sub opresiune, ca într-un gulag al secolului XXI. Cuba continuă să întemnițeze, să tortureze și să ucidă disidenții care îndrăznesc să viseze la democrație. În Vietnam sunt arestați cetățeni doar pentru că postează mesaje critice în social media la adresa Partidului Comunist. China comite genociduri în lagăre de „reeducare“ în masă, separă familii și folosește copii la munci forțate, totul în timp ce zdrobește libertatea în Hong Kong și amenință cu invadarea Taiwanului.

Iar în Statele Unite, generații noi sunt atrase de ideile marxiste pentru că nu știu adevărul despre comunism. După cum arată un sondaj recent al Fundației Memorialul Victimelor Comunismului în ceea ce privește atitudinile din SUA privind comunismul, 70% dintre mileniali spun că ar vota un socialist, 18% din Generația Z cred că este mai OK comunismul decât capitalismul, iar 60% dintre mileniali nu știu nimic despre criza umanitară din Venezuela.

Acum este momentul cel mai adecvat pentru un muzeu pentru a educa lumea în privința moștenirii pline de teroare și de moarte a comunismului. Depinde de noi, lumea liberă, să ne amintim de victimele comunismului și să ne asigurăm că această ideologie ucigașă va fi într-o zi doar o lecție în istorie.

„Experimentul Pitești este o pată incredibil de întunecată în brutala moștenire a comunismului“

- Cum ați reușit să alegeți poveștile pentru expoziție?

Poveștile tuturor victimelor comunismului, de la cei peste 100 de milioane de oameni până la cei peste 1,5 miliarde încă oprimați, sunt incredibil de sfâșietoare și puternice. Nu trebuie să uităm vreodată victimele și lupta lor împotriva celei mai ucigașe ideologii pe care a cunoscut-o vreodată istoria.

În Muzeul Victimelor Comunismului, poveștile victimelor pot fi descoperite în fiecare galerie. De fapt, chiar aceasta a fost abordarea noastră când am conceput muzeul: mai întâi, victimele. De la expansiunea comunismului și teroarea lui Lenin în Galeria 1, teroarea lui Stalin în Galeria 2 și până la extinderea globală a comunismului în Galeria 3, vizitatorii muzeului pot vedea mărturii ale costului uman brutal al comunismului. Acest efort culminează cu anticamera muzeului intitulată „Să vă amintiți de noi“, unde vizitatorii pot vedea fotografii ale victimelor, inclusiv mai multe victime din România.

Muzeul prezintă victimele și într-o serie de filmări ce spun poveștile sfâșietoare și inspiraționale ale victimelor comunismului din trecut și din prezent. Iar această serie de documentare premiate a inclus și povestea lui Dan Novacovici, un deținut politic din România (închis la Canal - n.r.). 

- Ce loc vor avea istoria comunismului în România și victimele comunismului din România în extinderea galeriilor muzeului?

Fundația Memorialul Victimelor Comunismului este foarte onorată de contribuția financiară de 3 milioane de dolari a Guvernului României pentru Muzeul Victimelor Comunismului din Washington D.C. Așteptăm cu interes și entuziasm să lucrăm cu Guvernul României și cu instituțiile memoriale din România pentru a realiza o expoziție temporară în galeriile muzeului.

Ce s-a întâmplat în România în comunism este o parte a istoriei și o moștenire ce trebuie spusă și nu trebuie uitată vreodată. Spațiile din muzeu oferă și posibilitatea de a prezenta lupta României împotriva comunismului și totodată un prilej de a educa publicul american cu privire la moștenirea eroică a României în lupta pentru libertate.

În decembrie 2022, Muzeul Victimelor Comunismului, împreună cu Ambasada României și cu Institutul Cultural Român din New York, au comemorat Revoluția Română din 1989. Grație susținerii generoase a autorităților române, muzeul va extinde acoperirea digitală a României pe site-ul său web, incluzând mărturii, articole documentate, date importante, arhive foto și video, precum și resurse istorice și educaționale.

Fundația Memorialul Victimelor Comunismului prezintă de asemenea lupta României împotriva comunismului și prin programe academice și evenimente. Echipa noastră care se ocupă de relația cu autoritățile americane lucrează la programe pentru ca educația despre comunism să fie reglementată prin acte normative și suntem onorați că statele Arizona și Florida au adoptat recent acte normative prin care li se cere studenților să studieze despre victimele și istoria brutală a comunismului. 

Istoria României, la muzeu

- În prezent, sunt zone din muzeu dedicate României?

Muzeul Victimelor Comunismului din Washington D.C. prezintă lupta eroică a României împotriva comunismului în Galeria 3, acoperind extinderea comunismului în România și Revoluția Română din decembrie 1989.

- În perioada 1949-1951, la Închisoarea Pitești, aflată la aproximativ 100 de kilometri de București, s-a desfășurat Experimentul Pitești, considerat de scriitorul Aleksandr Soljeniţîn, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, „cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane“. În timpul Experimentului Pitești, sute de tineri au fost torturați de comuniști. Acum, în anumite spații din fosta închisoare, este Memorialul Închisoarea Pitești. Intenționați să includeți această pagină neagră în muzeul de la Washington D.C.?

Experimentul Pitești este o pată incredibil de întunecată în brutala moștenire a comunismului din România. Prin „reeducare“, tortură fizică și psihică și alte metode de dezumanizare practicate și dovedite prin documente, fosta Închisoare Pitești este o mărturie puternică a amenințării comunismului și a răului inerent din ideologia sa. Grație sprijinului generos al Guvernului României, Muzeul Victimelor Comunismului va putea prezenta vizitatorilor istoria Închisorii Pitești, un exemplu concret al crimelor comunismului, și să onoreze moștenirea victimelor prin diverse activități, atât în muzeul fizic, cât și digital.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite