Foto Încăperile torționarilor de la Pitești, tapetate cu fotografiile unui român din Paris FOTO

0
Publicat:

Fotograful român Marius Sminchișe, stabilit din anii '90 la Paris, a realizat o emoționantă expoziție foto despre Închisoarea Pitești, locul unde s-a desfășurat teribilul Experiment Pitești.

Fotograful Marius Sminchișe (prim-plan) alături de fostul deținut politic Sergiu Rizescu FOTO D. G.
Fotograful Marius Sminchișe (prim-plan) alături de fostul deținut politic Sergiu Rizescu FOTO D. G.

Marius Sminchișe (55 ani) este un fotograf român, originar din Câmpulung Muscel (Argeș), care trăiește din anii ’90 la Paris (Franța). Talentul românului a fost rapid remarcat. A expus la Salonul Foto Paris și a avut, printre altele, fotografia de copertă al primului număr al cunoscutei reviste italiene de specialitate Fotoperpassione Magazine, în noiembrie 2016. Arta sa a făcut ca un apreciat fotomodel internațional, franțuzoaica Océane Nicolas, să îl considere pe Marius Sminchișe drept fotograful său preferat.

Dar lumea de acasă, așa cum nu a arătat-o niciodată istoria predată în școli, în regimul comunist, Marius a descoperit-o abia recent.

„Am aflat acum patru ani de Închisoarea Pitești, de Experimentul Pitești și de ororile petrecute aici. Și de aici a plecat proiectul meu fotografic“, mărturisește Marius Sminchișe pentru „Adevărul“.

Închisoarea de la Pitești este locul unde a avut loc teribilul „Experiment Pitești“, în care deținuții au fost puși să îi tortureze pe camarazii lor. Cine reușea să fie mai crud primea statutul privilegiat de torționar. Iar deținuții politic, chiar și aceia care nu au agreat niciodată doctrina izvorâtă din fascism, spun că Experimentul de la Pitești întrece orice cruntă imaginație - și nimeni nu ar trebui să treacă prin asemenea orori gândite chiar de cel de lângă tine.

Înălțarea peste suferință, spre izbăvire

Suferința l-a inspirat pe fotograf, care a vrut să exprime în lucrările sale nu durerea, cât înălțarea. „Am transpus în aceste fotografii tot ce inima a bătut, tot ce ochiul a lăcrimat, tot ce sufletul a simțit. Am căutat să trăim în lumina de atunci, în austeritatea existentă. Am refuzat scenele de durere căutând rugăciunea… toate acestea neîmbrăcate, fără cosmetica culorii, în decența frumuseții monocromatice, să se arate privitorului în cea mai înaltă rugă spre Lumină!“, se confesează Marius Sminchișe.

Fotografiile sale au fost strânse într-o expoziție pe care vizitatorii o pot contempla pe simezele Memorialului de la Închisoarea Pitești. Expoziția „Rugă spre lumină“ are în centru Închisoarea Pitești, într-o viziune inedită a artistului – puterea și seninătatea rugăciunii în închisoare. Fotografiile sunt expuse în încăperi unde în acele timpuri stăteau gardieni și diverși funcționari de la Închisoarea Pitești.

„Acest proiect a venit în mine ca o expresie. Am ținut să exprim în fotografiile mele ceea ce oamenii au trăit aici. Suferința inspiră. Însă nu suferința m-a împins la această expoziție fotografică, ci faptul că ideea de credință s-a ridicat deasupra suferinței, a învins suferința, a fost o izbăvire“, a detaliat Sminchișe.

Expoziția de la Memorialul Pitești este deschisă până la 5 martie. Publicul poate admira astfel în România lucrările fotografului Marius Sminchișe, ale cărui portrete sunt prezente în prestigioasa galerie de la Eye-Photo Magazine.

Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite