Donald Trump îi acuză pe democraţi că au pornit un „război împotriva democraţiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump a trimis o scrisoare acida pre;edintei Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi FOTO EPA
Donald Trump a trimis o scrisoare acida pre;edintei Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi FOTO EPA

Preşedintele american Donald Trump a criticat în termeni duri, marţi, procesul de punere sub acuzare, iniţiat de Partidul Democrat, într-o scrisoare de şase pagini adresată preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Donald Trump i-a acuzat pe liderii Partidului Democrat din Camera Reprezentanţilor de faptul că au declarat „război deschis asupra democraţiei americane”, în scrisoarea publicată cu o zi înainte de un vot istoric care va face din Trump al treilea preşedinte pus sub acuzare din istoria Statelor Unite.

În cele şase pagini pline de critici usturătoare, preşedintele îi acuză pe arhitecţii procesului de „impeachment” de nerespectarea jurămintelor pe care le-au depus când şi-au preluat mandatele, încălcarea loialităţii faţă de constituţie şi tranformarea a ceea ce el consideră „cuvântul foarte urât – impeachment”.

Afirmaţia preşedintelui că procesul de punere sub acuzare declară „război deschis” democraţiei pare a fi o tentativă a lui Trump de a redirecţiona acuzaţiile de abuz de putere şi obstrucţionare a Congresului înapoi spre oponenţii săi, notează The Guardian.

Linia constantă pe care democraţii au menţinut-o este aceea că preşedintele a profitat de poziţia sa pentru a constrânge Ucraina să deschidă o investigaţie care să-l vizeze pe rivalul său politic, fostul vicepreşedinte Joe Biden.

Scrisoarea lui Trump, oglindă a postărilor sale de pe Twitter

Scrisoarea lui Trump reia unele dintre subiectele sale de discuţie preferate, deseori expuse în mesaje pe contul său oficial de Twitter.

El susţine că conversaţiile sale telefonice cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenzki, au fost „perfecte” şi repetă conspiraţia deja demontată cum că Biden ar fi forţat eliminarea unui procuror ucrainean, pentru a împiedica o investigare a unor fapte de corupţie care vizau compania de energie unde era angajat fiul său, Hunter.

Într-un limbaj mai colorat, Trump o acuză pe Nancy Pelosi că s-a îmbolnăvit de „Sindromul tulburării mintale Trump” şi că „vede democraţia ca pe un duşman”.

Scrisoarea se încheie cu o înfloritură ce se vrea a exprima scopul nobil al adresării, preşedintele precizând că aceasta a fost compusă „în scopul istoriei”.

„Peste 100 de ani, când oamenii vor citi despre această situaţie, vreau ca ei să înţeleagă... ca să nu se mai poată întâmpla vreodată vreunui preşedinte”.

Vot istoric în Camera Reprezentanţilor

Scrisoarea a fost transmisă la câteva ore după ce Mitch McConnell, cel mai important republican din Senat, care va controla procesul de impeachment în cazul în care Camera Reprezentanţilor votează cum e de aşteptat, miercuri, pentru formularea unor acuze oficiale împotriva lui Trump, a respins o solicitare a democraţilor de a aduce nou martori şi a considerat procesul drept „o investigaţie aleatorie şi dezordonată”.

Liderul majorităţii a ţinut un discurs în Senat, marţi, pentru a sublinia ceea ce a clarificat deja – dispreţul său faţă de procesul de destituire.

Desconsiderând o sugestie venită din partea lui Chuck Schumer, şeful democraţilor din Senat, care a spus că mai mulţi oficiali importanţi ai Casei Albe ar trebui chemaţi ca să depună mărturie, el a afirmat: „Să înţeleg că acum liderul democraţilor din Senat ar vrea ca Senatul să le facă treaba celor din Camera Reprezentanţilor. Şi vrea să piardă timpul şi energia Senatului pe o investigaţie aleatorie”.

Răspunsul aspru al lui McConnell a venit cu o zi înaintea unui vot istoric din Camera Reprezentanţilor, în urma căruia este aproape sigur că cele două articole de inculpare a lui Trump  vor fi aprobate.

Primul articol îl acuză pe preşedintele american de faptul că a abuzat de puterea sa prin constrângerea Ucrainei de a-l investiga pe Biden. Al doilea îl acuză de faptul că a obstrucţionat Congresul prin blocarea participării unor figuri-cheie ale administraţiei în audierile din procesul de impeachment.

Un vot anti-Trump în Camera Reprezentanţilor va rămâne în analele istoriei. Trump ar putea deveni al treilea preşedinte din istoria Statelor Unite şi primul republican vizat de o punere sub acuzare într-o procedură de destituire, după Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1998, ambii democraţi. Un alt republican, Richard Nixon, a demisionat la 9 august 1974, înainte de votul din Cameră, din cauza Afacerii Watergate.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite