Dilema SUA în privința candidaturii lui Trump. Ajută sau dăunează democrației scoaterea lui de pe buletinele de vot pentru alegerile primare?

0
Publicat:

În calitate de cel mai înalt oficial electoral din statul Washington, Steve Hobbs spune că amenințarea pe care fostul președinte Donald Trump o reprezintă pentru democrație îl îngrijorează, la fel de mult precum perspectiva revenirii sale la putere. Dar el este îngrijorat și într-o altă privință, și anume că hotărârile recente ale statelor Maine și Colorado de a-i interzice lui Trump să participe la alegerile primare prezidențiale ar putea avea un efect invers, erodând și mai mult încrederea americanilor în alegerile din SUA, relatează NYT.

Donald Trump FOTO Shutterstock
Donald Trump FOTO Shutterstock

Scoaterea lui de pe buletinul de vot ar părea, la prima vedere, foarte antidemocratică”, a explicat Hobbs, un democrat aflat la primul său mandat ca secretar de stat, care a continuat însă imediat cu un avertisment: „Dar la fel este și încercarea de a vă răsturna alegerile”. Îndoielile exprimate de Hobbs reflectă diviziuni profunde și neliniște în rândul oficialilor, experților în democrație și alegătorilor cu privire la cum poate fi gestionată campania lui Trump de realegere după ce a făcut încercări extreme de a întoarce în favoarea lui rezultatul alegerilor din 2020. În timp ce unii, precum Hobbs, cred că ar fi mai potrivit ca decizia să fie a alegătorilor alții sunt de părere că eforturile lui Trump ar trebui pedepsite și ar trebui să fie descalificante din punct de vedere juridic.

Contestații la adresa candidaturii lui Trump au fost depuse în cel puțin 32 de state americane: totuși, o mare parte din ele nu au avut ecou, iar altele au lâncezit luni de zile în instanțe.

Hotărârile statelor vin pe fondul unui colaps al încrederii în sistemul electoral american, a apreciat Nate Persily, profesor la Stanford Law School, specializat în legea electorală și democrație.

„Mergem pe o altă plajă constituțională aici pentru a încerca să ne dăm seama cum să facem față acestor evoluții fără precedent”, a spus el. Persily și alți experți juridici au declarat că se așteaptă ca Curtea Supremă a SUA să anuleze în cele din urmă deciziile din Colorado și Maine pentru a-l menține pe Trump pe buletinul de vot, evitând probabil problema dacă Trump s-a angajat într-o insurecție. Persily speră că orice hotărâre va emite instanța va clarifica lucrurile – și o va face curând.

„Acesta nu este un sistem politic și electoral care poate face față ambiguității”, a spus el.

Trump și susținătorii săi au catalogat descalificările din Maine și Colorado trucuri partizane care răpesc alegătorilor dreptul de a-și alege candidații. Ei i-au acuzat pe democrați de ipocrizie pentru că au încercat să-l excludă pe Trump de la vot după ce au făcut campanie în ultimele două alegeri în calitate de apărătorii de frunte ai democrației. După ce Curtea Supremă din Colorado a decis că Trump ar trebui eliminat de pe buletinul de vot al statului, senatorul republican J.D. Vance (Ohio), a reacționat într-o declarație: „Se pare că democrația este atunci când judecătorii le spun oamenilor că nu au voie să voteze pentru candidatul care conduce în sondaje? Acest lucru este rușinos. Curtea Supremă trebuie să preia cazul și să pună capăt acestui asalt asupra alegătorilor americani”.

Păreri împărțite și ambivalență

Chris Christie, fost guvernator al statului New Jersey și cel mai aprig critic al lui Trump în alegerile primare republicane, a avertizat că decizia statului Maine îl va transforma pe Trump într-un „martir”. Pe de altă parte, alți critici proeminenți ai lui Trump – mulți dintre ei republicani anti-Trump – au declarat că amenințarea pe care o reprezintă pentru democrație și acțiunile sale din jurul atacului din 6 ianuarie 2021 asupra cere o intervenție extraordinară, indiferent de consecințele electorale. Provocările se bazează pe o prevedere din perioada Reconstrucției (1865–1877) de după Războiul Civil a celui de-al 14-lea amendament, prin care este interzis oricărei persoane care s-a angajat în rebeliune sau insurecție să dețină funcții federale sau statale.

J. Michael Luttig, un judecător conservator pensionat de la Curtea de Apel Federală, a salutat hotărârile din Colorado și Maine drept interpretări „inatacabile” ale Constituției. Oficialii din Maine și Colorado care l-au descalificat pe Trump de pe buletinul de vot au motivat că deciziile lor au provenit din respectarea Constituției.

Totuși, Deena Drewis, 37 de ani, copywriter, și Aaron Baggaley, 43 de ani, antreprenor, care locuiesc în cartierul Echo Park din Los Angeles și au votat pentru democrați au sentimente contradictorii cu privire la astfel de măsuri extraordinare. „Simt doar ambivalent. Este greu de imaginat că nu s-a angajat pe deplin în insurecție. Totul indică asta. Dar cealaltă jumătate a țării se află într-o poziție în care simte că ar trebui să depindă de electorat”, a spus Baggaley.

California

Oficialii din California controlată de democrați au arătat puțin apetit pentru a merge pe urmele Colorado și Maine. Secretarul de stat democrat al Californiei Shirley Weber a anunțat joi că Trump va rămâne pe buletinul de vot, iar guvernatorul Gavin Newsom a respins apelurile altor democrați de a-l înlătura. „Învingem candidații la urne. Orice altceva este o distragere a atenției politice”, a transmis Newsom.

În interviuri, unii alegători și experți au spus că este prematur să fie descalificat Trump, întrucât nu a fost condamnat penal pentru insurecție. Ei s-au temut că oficialii statelor republicane ar putea folosi tactica pentru a-i elimina pe candidații democrați de pe viitoarele buletine de vot sau că descalificările ar putea otrăvi și mai mult diviziunile politice, oferindu-i în același timp lui Trump o nouă nemulțumire împotriva căreia să lupte.

„Încercările de a descalifica demagogii cu sprijin popular profund se întorc adesea împotriva lor”, a declarat Yascha Mounk, profesor și politolog la Universitatea Johns Hopkins, care a scris despre amenințările la adresa democrațiilor. „Singura modalitate de a neutraliza pericolul reprezentat de populiștii autoritari precum Donald Trump este de a-i învinge la urnele de vot, cât mai decisiv posibil și cât de des este nevoie”. Deciziile celei mai înalte instanțe din Colorado și ale secretarului de stat din Maine, care îi interzic lui Trump să participe la alegerile primare de stat, sunt deocamdată în așteptare și vor fi probabil decise de Curtea Supremă a SUA.

În timp ce majoritatea contestațiilor la adresa candidaturii lui Trump au fost depuse în instanțele federale sau statale, Constituția statului Maine cere alegătorilor care doresc să-l descalifice pe Trump să depună o petiție la secretarul de stat, ceea ce pune decizia volatilă din punct de vedere politic și extrem de importantă în mâinile secretarului de stat Shenna Bellows, un democrat. Omologii ei din alte state au spus că luni de zile au purtat discuții despre posibilitatea de a trebui să ia o decizie similară și că s-au consultat cu alți oficiali electorali și echipele lor juridice despre hățișurile legilor specifice care guvernează alegerile fiecărui stat în parte.

Washington

În statul Washington, Hobbs a declarat că nu crede că are puterea, în calitate de secretar de stat, să-l elimine unilateral pe Trump de pe buletinul de vot. El a fost ușurat, a spus el, pentru nu e convins că o persoană ar trebui să aibă puterea de a decide cine se califică pentru a candida la președinție. Miza pentru națiune a fost enormă, a spus Hobbs, din cauza daunelor pe care Trump le-a făcut deja încrederii în alegerile din SUA. „Acesta va fi un efort pe termen lung pentru a încerca să recâștigăm încrederea în rândul celor care au pierdut-o”, a subliniat el.

Arizona

În Arizona, plasarea lui Trump pe buletinul de vot a fost o decizie mult mai clară, a declarat Adrian Fontes, secretarul de stat democrat. El a spus că legea statului îi cere să ia în considerare orice candidat care a fost certificat în alte două state. El a numit valul de hotărâri judecătorești, disidențe și opinii contradictorii care se învârt în jurul oportunității lui Trump pe buletinul de vot o „lecție civică” care a demonstrat rezistența democratică a țării. „Într-un fel sărbătoresc ideea că este complicat", a spus el. „Avem această conversație pentru că despre asta este vorba în democrație”.

Curtea Supremă ar putea face practic imposibilă o victorie a lui Trump

Întrebarea este dacă Trump va fi declarat neeligibil pentru scrutinul din 2024. Dacă instanțele vor permite acest lucru, statele indecise ar putea avea o influență și mai mare asupra celui care va câștiga președinția în 2024, deoarece există un total de 68 de voturi electorale în aceste state în care secretarii de stat sunt democrați sau au fost numiți de un guvernator democrat și ar putea fi în măsură să decidă dacă numele lui Trump este ținut pe  buletinele de vot, se arată într-o analiză CNN.

A devenit o problemă de o importanță națională deosebită odată cu decizia secretarului de stat din Maine Shenna Bellows de a-l exclude pe Trump de pe buletinul de vot în baza „interdicției în caz de insurecție” a celui de-al 14-lea amendament. Colorado a luat aceeași decizie din motive similare.

În Maine, avocații lui Trump vor contesta decizia la o instanță statală, în vreme ce hotărârea din Colorado va fi atacată la Curtea Supremă a SUA.

Și alte state au luat în considerare oportunitatea unor asemenea măsuri. Michigan și Minnesota au refuzat propunerile în acest sens. Și, deși nu a existat o contestație oficială în instanță în California, cel mai înalt oficial electoral al statului a decis recent să îl mențină pe Trump pe lista candidaților certificați pentru alegerile primare republicane, în ciuda presiunilor politice de a-l elimina. Trump a supraviețuit, de asemenea, contestațiilor privind accesul la vot în Arizona și New Hampshire, în timp ce rezultatul din Oregon este în așteptare.

La prima vedere, pare puțin probabil ca Curtea Supremă să decidă că Trump poate fi eliminat de pe buletinele de vot dintr-un stat. Majoritatea conservatoare de 6-3 are trei judecători numiți de Trump. În sens mai larg, în ultimii ani, judecătorii au fost reticenți în a se amesteca în disputele privind regulile electorale, considerând că asta ține de competența oficialilor aleși.

Cu toate acestea, era politică a lui Trump a arătat clar că orice se poate întâmpla. În cazul în care Curtea Supremă permite ca anumite măsuri de descalificare a lui Trump să rămână în vigoare - ceea ce ar putea veni sub forma unui simplu refuz de a da curs proceselor intentate de campania sa - secretarii de stat ar căpăta cu adevărat greutate. Și aici intervin cele 68 de voturi electorale din statele indecise.

Dacă oficialii electorali din statele respective îl blochează pe Trump de pe buletinele de vot - după ce au primit undă verde de la Curtea Supremă - ar putea deveni practic imposibil din punct de vedere matematic ca fostul președinte să câștige un al doilea mandat. Dacă asta lucru va deveni sau nu o posibilitate ar putea fi în curând la latitudinea Curții Supreme.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite