Democraţii îşi aleg candidatul la fotoliul de primar al New Yorkului, considerat „al doilea cel mai dificil job” al SUA

0
0
Eric Adams, favorit în sondaje FOTO EPA-EFE
Eric Adams, favorit în sondaje FOTO EPA-EFE

Democraţii sunt invitaţi marţi să-şi aleagă candidatul la fotoliul de primar al New Yorkului, un scrutin ale cărui mize depăşeşte cu mult această metropolă de aproximativ opt milioane de locuitori.

Când Fiorello La Guardia devenea primar al New Yorkului, în 1934, oraşul se afla într-o criză economică gravă, cu tulburări sociale profunde şi devastat de mafie. De atunci, această funcţie este cunoscută ca „al doilea cel mai dificil job al Americii”, după cel de preşedinte.

Noul edil al New Yorkului, care ar urma să-l succeadă pe democratul Bill de Blasio în noiembrie, va fi nevoit încă din prima zi de mandat să răspundă unor chestiuni urgente, în condiţiile în care oraşul se confruntă cu creşterea ratei criminalităţii în plină dezbatere asupra finanţării şi reformării poliţiei şi caută să combată pandemia, care a provocat aici peste 33.000 de morţi, a desfiinţat peste 300.000 de locuri de muncă şi a ţinut la distanţă turiştii, relatează „Liberation”.

Mizele acestui scrutin, programat în noiembrie, depăşesc cu mult cele cinci mari cartiere ale New Yorkului, o adevărată locomotivă financiară a ţării.

Câştigătorul va fi cel mai probabil desemnatul Partidului Democrat, ale cărui alegeri primare au loc marţi. Treisprezece democraţi s-au înscris în cursă.

Profilurile lor sunt foarte variate. Conform sondajelor, favoritul ar fi Eric Adams, un fost poliţist de culoare din Brooklyn descris ca un moderat. Este urmat de Andrew Yang, un antreprenor în industria tech cu origini taiwaneze. Pe locul trei în sondaje se află o femeie, Kathryn Garcia, o fostă funcţionară municipală susţinută de New York Times. Maya Wiley, o avocată de culoare specializată în drepturi civile şi fostă colaboratoare a lui Bill de Blasio, este văzută a fi drept a patra opţiune a alegătorilor democraţi. Alegerea uneia dintre ele ar fi o premieră: nicio femeie nu a mai deţinut până acum funcţia de edil al oraşului New York.

Totuşi, niciunul dintre candidaţi nu este considerat favorit cert, iar votul în ordine de preferinţă - până la cinci - riscă să dea peste cap sondajele. Sistemul, pus în aplicare pentru prima dată în New York, ar urma să menţină suspansul asupra cunoaşterii candidatului democrat până la mijlocul lui iulie.

Mai multe - SUA

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite