Demisii în lanț la Pentagon din cauza lui Elon Musk: „Fie murim repede, fie murim încet”
0Aproape tot personalul Serviciului Digital de Apărare – brațul de dezvoltare tehnologică accelerat al Pentagonului – demisionează în următoarea lună, sub presiunea Departamentului de Eficiență Guvernamentală condus de Elon Musk, potrivit Politico.

Informația a fost furnizată sursei citate de directorul Serviciului Digital de Apărare al Pentagonului și alți trei membri actuali ai biroului - ultimii discutând cu Politio sub protecția anonimatului - și e confirmată de e-mailurile interne.
Demisiile vor închide, până la finalul lunii aprilie, programul vechi de un deceniu
Serviciul Digital de Apărare a fost creat în 2015 pentru a ajuta Pentagonul să adopte soluții tehnologice rapide în timpul crizelor de securitate națională și să promoveze inovația în stilul Silicon Valley în interiorul Pentagonului.
Programul a realizat instrumente de răspuns rapid pentru armată în timpul retragerii din Afganistan, baze de date pentru a transfera ajutor militar și umanitar ucrainean, tehnologii de detectare a dronelor și multe altele.
În lipsa acestui program, unele eforturi cheie de a eficientiza filiera de talente tehnologice ale DOD și de contracarare a droneler vor fi anulate, a spus unul dintre angajații care vor pleca.
Supranumită cândva „Echipa SWAT de tocilari" a Pentagonului, DDS a reprezentat unul dintre primele eforturi ale departamentului de a implementa stilul Silicon Valley în birocrația sa masivă.
Jennifer Hay, directorul Serviciul Digital de Apărare, care numără 14 persoane, ar urma să plece până la 1 mai. Până atunci, alți unsprezece angajați intenționează să accepte pachetul propus pentru demisie de președintele Donald Trump. Și ceilalți doi membri ai personalului rămași vor pleca.
„Cel mai bun mod de a o spune, cred, este fie murim repede, fie murim încet", a spus Hay.
Funcțiile biroului vor fi absorbite de Biroul Șef de Inteligență Digitală și Artificială, din care face parte DDS, a precizat purtător de cuvânt al Pentagonului, fără a comenta însă demisiile.
„Am crezut că vom fi chemați"
Jennifer Hay a spus că personalul ei se aștepta inițial să facă parte din eforturile lui Musk de a automatiza operațiunile Pentagonului și de a adopta AI.
„Motivul pentru care am rezistat atât de mult este că am crezut că vom fi chemați", a mai spus directorul Serviciul Digital de Apărare.
Nu s-a întâmplat așa, personalul acestui serviciu fiind marginalizat de DOGE, potrivit mărturisirilor din interior.
Serviciul Digital de Apărare nu este însă singurul care a avut această soartă.
Și serviciul digital al SUA, care a ajutat guvernul să-și modernizeze tehnologia și să atragă talente tehnologice, a fost afectat de deciziile DOGE.
Un program numit 18F, o unitate tehnologică din cadrul GSA, a fost eliminat de DOGE.
În ultimii ani, Serviciu Digital de Apărare s-a străduit să funcționeze la capacitate maximă, deși a fost lovit de ceea ce angajații au spus că sunt lupte politice interne, înghețarea angajărilor, restricții de călătorie și o birocrație tot mai mare. Un audit de supraveghere publicat în mai 2024 a constatat, de asemenea, că foștii directori DDS au acordat derogări neautorizate pentru anumite instrumente tehnologice. Dar fiecare angajat intervievat a spus că nu ar fi plecat dacă nu ar fi fost DOGE, potrivit Politico.
„Nu folosesc cu adevărat AI”
Un fost oficial de rang înalt al Pentagonului a descris, sub protecția anonimatului, intervenția DOGE în funcționarea Departamentul Apărării ca fiind dăunătoare și neproductivă.
„Nu folosesc cu adevărat AI, nu conduc cu adevărat eficiența. Ceea ce fac ei este să distrugă totul", a spus fostul oficial.