Datoria naţională a SUA a depăşit pentru prima dată 30 de trilioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock / Trezoreria SUA
Foto: Shutterstock / Trezoreria SUA

Datoria naţională a Statelor Unite a depăşit pentru prima dată 30 de trilioane de dolari. Acest lucru este dovedit de datele publicate marţi de Trezoreria SUA.

În documentul publicat de Ministerul de Finanţe al, coloana „datoria publică totală” indică suma de 30.012 trilioane de dolari. Acesta este cel mai înalt nivel al datoriei guvernamentale americane înregistrat vreodataă.

Potrivit ziarului The New York Times, valorile actuale au fost atinse cu câţiva ani mai devreme decât se aştepta. Acesta a fost rezultatul cheltuielilor federale pe care Statele Unite le-au făcut pentru a lupta împotriva pandemiei, inclusiv 5 trilioane de dolari în indemnizaţii de şomaj extinse, fonduri de salvare a unor  întreprinderi şi plăţi de stimulare finanţate cu împrumuturi.

Odată cu scăderea numărului de cazuri de COVID-19 în prima jumătate a anului 2021, economia SUA a cunoscut o redresare bruscă a creşterii PIB: 6,3% în primul trimestru şi 6,7% în al doilea. Cu toate acestea, creşterea a încetinit la 2,3% în trimestrul al treilea. Experţii au pus acest lucru pe seama răspândirii tulpinii omicron, a inflaţiei ridicate (până la sfârşitul lui decembrie 2021, a ajuns la 6,8% - cea mai mare rată din 1982) şi a problemelor din lanţurile globale de aprovizionare.

În ultimul an de mandat al preşedinţiei lui Donald Trump (2020), economia SUA s-a contractat cu 3,5% - aceasta este prima scădere de la criza financiară din 2008 şi cea mai semnificativă din 1946 (când PIB-ul ţării a scăzut cu 11,6%).

Conform rezultatelor primului an al preşedinţiei lui Joe Biden, Rezerva Federală prezice o creştere de 5,5%. Din cauza pandemiei în curs de desfăşurare, guvernul SUA este, de asemenea, nevoit să accepte din ce în ce mai multe împrumuturi - la sfârşitul anului 2021, datoria publică era de peste 29 trilioane de dolari (aproximativ 125% din PIB), ceea ce a forţat autorităţile să majoreze plafonul datoriei naţionale la 31,4 trilioane de dolari.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite