Curtea Supremă a SUA s-a pronunțat în privința dreptului lui Trump de a candida la alegerile primare din Colorado

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă a hotărât luni că fostul președinte american Donald Trump are dreptul să apară pe buletinul de vot din Colorado, după luni de dezbateri în mai multe state americane privind încălcarea „clauzei de insurecție” a celui de-al 14-lea amendament din Constituția SUA, relatează CNN.

Donald Trump shutterstock 353101001 jpg

Curtea Supremă a decis în unanimitate că Trump nu poate fi eliminat unilateral de pe buletinele de vot din Colorado.

„Întrucât Constituţia dă Congresului şi nu statelor responsabilitatea de a face să fie aplicată secţiunea 3 (din amendamentul 14) împotriva titularilor de posturi federale şi candidaţilor, noi anulăm” decizia din Colorado, au transmis cei nouă judecători.

„Concluzionăm că statele pot descalifica persoanele care dețin sau încearcă să dețină o funcție de stat. Dar statele nu au nicio putere în temeiul Constituției de a aplica Secțiunea 3 în ceea ce privește funcțiile federale, în special președinția", se arată în verdictul judecătorilor.

„Nimic din Constituție nu deleagă statelor autoritatea de a aplica Secțiunea 3 împotriva oficialilor în funcție și a candidaților la funcții federale”, se arată în decizia Curții Supreme a SUA.

Cei trei judecători progresişti pe de o parte şi o judecătoare conservatoare de altă parte au formulat însă motivaţii distincte în sprijinul deciziei Curţii Supreme.

Verdictul, care a marcat o premieră privind un caz în care Curtea Supremă a trebuit să se pronunțe asupra acțiunilor lui Trump din 6 ianuarie, a venit cu cu o zi înainte de Super Tuesday, când 16 state și teritorii, inclusiv Colorado, vor organiza alegerile pentru nominalizarea candidatului la președinția SUA, în alegerile din noiembrie.

„O mare victorie pentru America”, a reacționat Trump pe rețelele sociale.

Invocarea celui de-al 14-lea amendament drept argument pentru a nu-i permite lui Trump să candideze la alegerile din noiembrie  a fost de la început considerat cu puține șanse  din punct de vedere juridic, dar a fost impulsionată și în alte state odată cu victoria în acest sens la instanța supremă din Colorado în decembrie. Trump a fost eliminat și de pe buletinele de vot din Maine și Illinois.

Instanțele și grupurile juridice au dezbătut timp de luni de zile semnificația prevederii introduse după Războiul Civil potrivit căreia oficialilor care au depus jurământul de a respecta Constituția - și apoi s-au angajat în insurecție-  li se interzice să mai ocupe o funcție. Prevederea cheie, cunoscută sub numele de Secțiunea 3, a avut inițial scopul să împiedice foștii confederați să revendice puterea.

Dezbaterile au avut în prim-plan atât sensul prevederii, cât și modul în care aceasta ar trebui aplicată. Mai mulți judecători conservatori și liberali deopotrivă au ridicat întrebări fundamentale în timpul pledoariilor din 8 februarie, și anume că ar putea fi legitim ca statul Colorado să hotărască efectiv în această privință pentru restul națiunii.

Contestații similare împotriva lui Trump în baza celui de-al 14-lea Amendament au fost respinse - toate din motive procedurale - în statele Minnesota, Michigan, Massachusetts și Oregon. Dar în Colorado, o serie de decizii ale instanțelor de stat au dus la un caz pe care Trump l-a atacat în cele din urmă la Curtea Supremă a SUA în ianuarie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite