Haley câștigă pentru prima dată o rundă a alegerilor primare republicane din SUA

0
Publicat:

Victoria fostei reprezentante permanente la ONU, în zona metropolitană DC este prezisă de rezultatele procesării a aproximativ 99% din buletinele de vot de către principalele instituții media din SUA, inclusiv AP, WP, NYT, ABC și CNN.

Nikki Haley. Foto: EPA-EFE
Nikki Haley. Foto: EPA-EFE

Fosa ambasadoare la ONU, Nikki Haley, câștigă prima oară alegerile primare republicane din SUA în ciclul electoral actual.

Victoria lui Haley în zona metropolitană DC este prezisă pe baza procesării a aproximativ 99% din buletinele de vot de către mass-media americană de top, inclusiv Associated PressThe Washington Post și The New York TimesABC și canalul de televiziune CNN. Conform calculelor lor, Haley primește aproximativ 63% din voturile primare în district, iar adversarul ei, fostul președinte american Donald Trump, obține aproximativ 33%.

Primarele districtului federal selectează delegați care vor sprijini un candidat pentru nominalizarea prezidențială la viitoarea Convenție națională republicană. Primarul din Districtul Columbia va trimite 19 delegați. Hayley, conform estimărilor mass-media, le va primi pe toate. Pentru a fi nominalizat drept candidat republican la președinție în primul tur de vot la convenția națională a partidului din 15-18 iulie din Milwaukee, Wisconsin, un candidat trebuie să primească 1.215 de voturi de la delegați. Această victorie în primare a fost prima a lui Haley în actuala campanie electorală. Ea și-a asigurat deja sprijinul a 43 de delegați. Trump a primit acum 244 de voturi de la delegați. Potrivit unor estimări mass-media, el va câștiga numărul de voturi necesare pentru nominalizarea republicană la președinție până pe 12 martie.

Următoarele alegeri prezidențiale vor avea loc în Statele Unite pe 5 noiembrie. Pe 25 aprilie 2023, actualul lider american Joe Biden, un democrat, a anunțat că va căuta să fie  reales. Trump și-a anunțat intrarea în cursa electorală în noiembrie 2022. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite