Trump încearcă să câștige voturile alegătorilor de culoare din SUA cu imagini deepfake generate de inteligența artificială
0Susținătorii lui Donald Trump au început să creeze și să distribuie imagini false generate de inteligența artificială (AI) în care sunt înfățișați alegători de culoare, cu scopul de a încuraja afro-americanii să voteze pentru Partidul Republican.
BBC a descoperit zeci de imagini deepfake care prezintă persoane de culoare drept susținători ai fostului președinte.
Trump a încercat în mod deschis să câștige voturile afroamericanilor, care au fost cheia victoriei lui Joe Biden în alegerile din 2020.
Cu toate acestea, nu există dovezi care să lege direct aceste imagini de campania lui Trump.
Cofondatorul Black Voters Matter, un grup care încurajează afro-americanii să voteze, a declarat că imaginile manipulate promovează o "narațiune strategică" menită să îl prezinte pe Trump ca fiind popular în comunitatea afroamericanilor din america.
Unul dintre creatorii imaginilor în cauză a declarat pentru BBC: "Nu susțin că este exactă."
Imaginile false ale susținătorilor negri ai lui Trump, generate de inteligența artificială (AI), sunt una dintre tendințele emergente de dezinformare înaintea alegerilor prezidențiale din SUA din noiembrie.
Spre deosebire de 2016, când existau dovezi ale campaniilor de influență străină, imaginile generate de AI descoperite de BBC par să fi fost create și distribuite de alegătorii americani înșiși.
Unul dintre ei este Mark Kaye și echipa sa de la un show de radio conservator din Florida.
Au creat o imagine cu Trump zâmbind cu brațele în jurul unui grup de femei de culoare la o petrecere și au distribuit-o pe Facebook, unde Kaye are mai mult de un milion de urmăritori.
La prima vedere, pare real, dar la o inspecție mai atentă pielea tuturor este puțin prea strălucitoare și lipsesc degete la mâinile oamenilor - câteva semne evidente ale imaginilor create de AI.
"Nu sunt fotojurnalist", îmi spune Kaye din studioul său de radio. "Nu sunt acolo să fac fotografii despre ce se întâmplă cu adevărat. Sunt un povestitor."
El postase un articol despre susținerea alegătorilor negri pentru Trump și a atașat această imagine, dând impresia că acești oameni îl susțin pe fostul președinte în campania sa pentru Casa Albă.
Fotografiile, distribuite de susținătorii lui Trump
În comentariile de pe Facebook, mai mulți utilizatori păreau să creadă că imaginea AI era reală.
"Nu pretind că este exactă. Nu spun: 'Uitați-vă, Donald Trump a fost la această petrecere cu toți acești alegători afro-americani. Uitați cât de mult îl iubesc!'", a spus el.
"Dacă cineva votează într-un fel sau altul din cauza unei fotografii pe care o vede pe o pagină de Facebook, asta este o problemă a acelei persoane, nu a postării în sine."
O altă imagine AI larg distribuită îl arată pe Trump pozând alături de alegători afroamericani pe o verandă din fața casei. Inițial, a fost postată de un cont satiric care generează imagini cu fostul președinte, dar a câștigat atenție când a fost repostată cu o nouă descriere falsă, afirmând că Trump și-a oprit coloana oficială pentru a se întâlni cu acei oameni.
Persoana din spatele contului se numește Shaggy, și este un susținător angajat al lui Trump din Michigan, scrie BBC.
"Postările mele au atras mii de urmăritori creștini minunați și bine intenționați", a spus el în mesajele de pe rețelele de socializare.
Postarea sa a avut peste 1,3 milioane de vizualizări, conform rețelei de socializare X. Unii utilizatori au denunțat-o, dar alții păreau să creadă că imaginea era reală.
BBC nu a găsit imagini similare manipulate ale lui Joe Biden. Imaginile AI ale președintelui tind să îl prezinte pe el singur sau cu alți lideri mondiali, cum ar fi președintele rus Vladimir Putin sau fostul președinte american Barack Obama.
Unele sunt create de critici, altele de susținători.
Cliff Albright, co-fondatorul grupului de campanie Black Voters Matter, a spus că există aparent o renaștere a tacticilor de dezinformare care vizează comunitatea afroamericană, ca și în alegerile din 2020.
"Au existat încercări documentate de a viza dezinformarea către comunitățile negre din nou, în special tinerii alegători negri", a spus el.
Susținerea afro-americanilor pentru Biden a scăzut față de 2020
Un sondaj recent realizat de New York Times și Sienna College a arătat că în șase state-cheie oscilante, 71% dintre alegătorii negri ar vota pentru Biden în 2024, o scădere abruptă față de 92% la nivel național, procent care l-a ajutat să câștige Casa Albă la ultimele alegeri.
Albright a spus că imaginile false sunt conforme cu o "narațiune foarte strategică" promovată de conservatori - de la campania lui Trump până la influencerii online - concepută pentru a câștiga voturile negrilor. Vizează în special tinerii bărbați de culoare, care sunt considerați mai deschiși să voteze pentru Trump decât femeile.
Luni, MAGA Inc, principala comisie de acțiune politică care îl sprijină pe Trump, urmează să lanseze o campanie de publicitate vizând alegătorii de culoare din Georgia, Michigan și Pennsylvania.
Tacticile de dezinformare în alegerile prezidențiale din SUA au evoluat de la 2016, când Donald Trump a câștigat. Atunci, existau încercări documentate de puteri străine ostile, cum ar fi Rusia, de a folosi rețele de conturi false pentru a încerca să semene diviziune și să planteze anumite idei.
În 2020, accentul a fost pus pe dezinformarea internă - în special narațiuni false că alegerile prezidențiale au fost furate, care au fost distribuite larg de utilizatorii de social media din SUA și au fost susținute de Trump și alți politicieni republicani.
În 2024, experții avertizează cu privire la o combinație periculoasă a celor două.