Cum ar putea un bărbat să scape de o condamnare pe viață, după ce a omorât un protestatar antirasist

0
Publicat:

Daniel Perry a fost găsit vinovat pentru crimă în anul 2020, după ce a tras cinci focuri de armă asupra unui protestatar din Austin. Bărbatul, în vârstă de 33 de ani, militar și șofer de Uber, a pledat pentru autoapărare. Acum, el ar putea obține grațierea.

Guvernatorul statului Texas vrea să grațieze un bărbat care a omorât un protestatar FOTO Pexels
Guvernatorul statului Texas vrea să grațieze un bărbat care a omorât un protestatar FOTO Pexels

Încă de la începutul procesului său, avocații lui Daniel au pledat pentru autoapărare. Bărbatul se afla la volanul mașinii sale, în momentul în care s-a trezit în mijlocul unei mulţimi de protestatari la Austin, în sudul Statelor Unite, ce au avut loc în iulie 2020, potrivit AFP. Manifestaţiile uriaşe erau îndreptate împotriva rasismului şi a violenţei poliţiei.

La vremea respectivă, militarul care se ocupa și de Uber în timpul liber, a tras cinci focuri de armă asupra lui Garrett Foster, un protestatar în vârstă de 28 de ani, pe care l-a ucis pe loc. Bărbatul a explicat că victima l-ar fi amenințat cu o pușcă de asalt, pe care a ținut-o îndreptată asupra lui, în timp ce se îndrepta către autovehicul.

Procurorii au replicat că acesta ar fi putut să întoarcă maşina, dar el a ales să iniţieze confruntarea. Mai mult decât atât, potrivit jurnalului local Austin American-Statesman, ei au prezentat mesaje pe care Daniel Perry le postase pe reţelele sociale înainte de tragedie, în care scria în special: „Aş putea ucide câţiva oameni în drum spre serviciu, este o revoltă la parterul apartamentului meu”.

După două zile de deliberare, un juriu popular l-a găsit vinovat de crimă. El riscă o condamnare pe viaţă. Sentinţa va fi pronunţată în curând.

Guvernatorul statului Texas vrea să îl grațieze

Într-un gest rar, guvernatorul republican al statului Texas a spus, vineri, că este pregătit să îl graţieze pe bărbat. Fără să aştepte măcar să facă apel, guvernatorul Greg Abbott a declarat că a cerut comisiei pentru graţieri din Texas să studieze dosarul lui Daniel Perry.

Sunt pregătit să aprob recomandarea acesteia de îndată ce ajunge pe biroul meu, a adăugat el într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă seară.

El a explicat că a vrut să apere legea vitală de autoapărare + Stand Your Ground în vigoare în statul său, care permite unei persoane să folosească forţa letală dacă consideră că se află într-un pericol grav, chiar dacă există o altă modalitate de a scăpa de acest pericol.

Acest proces aminteşte de cel al lui Kyle Rittenhouse, care a ucis două persoane la Kenosha, în Wisconsin, în marja manifestaţiilor Black Lives Matter care au urmat uciderii afro-americanului George Floyd de către un poliţist alb.

Tânărul a pledat, de asemenea, pentru legitimă apărare şi a fost achitat. Ulterior, el a devenit o figură proeminentă a dreptei dure.

Anunţul guvernatorului Abbott a stârnit aceleaşi diviziuni partizane. Dacă a fost salutat de republicani, aleasă locală democrată Sarah Eckhardt a denunţat un atac înfricoşător şi periculos la adresa statului de drept, relatează cotidianul Texas Tribune, citat de AFP.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite