Polițiștii americani care l-au ucis în bătaie pe Tyre Nichols pledează „nevinovat“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei cinci poliţişti din Statele Unite, acuzați că l-ar fi omorât în bătaie pe Tyre Nichols, au pledat „nevinovat” în fața instanței de judecată. Mama victimei a fost prezentă la audieri, alături de avocatul său, specializat în cazurile de violenţă a poliţiei.

Cei cinci polițiști, în fața instanței de judecată FOTO Captură ecran/ Sky News
Cei cinci polițiști, în fața instanței de judecată FOTO Captură ecran/ Sky News

Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Justin Smith, Emmitt Martin III şi Desmond Mills Jr au fost puși sub acuzare pentru crimă, în luna ianuarie, după ce i-au administrat unui bărbat o bătaie mortală. Foștii agenți de poliție au fost aduși, vineri, în fața instanței di Memphis, în Tennessee, unde au fost însoțiți de avocații lor.

Polițiștii pledează „nevinovat”

Acuzațiile ce li se aduc inculpaților sunt de crimă, vătămare corporală gravă, răpire agravată, abatere profesională şi abuz comis de o persoană din autoritatea publică. De altfel, cei cinci bărbați, de asemenea de culoare, au fost concediați imediat după incidentul sângeros de luna trecută. În fața judecătorului, avocaţii lor care au afirmat că ei pledează „nevinovat”.

Prezentă în sala de judecată a fost și mama lui Tyre Nichols, RowVaughn Wells, alături de avocatul Ben Crump, cunoscut pentru implicarea sa în cazuri similare, de violenţă a poliţiei. Aceștia au cerut să se facă mai repede dreptate, nemulțumiți de faptul că următoarea dată a audierii a fost stabilită abia pentru data de 1 mai.

Nu vrem ca asta să dureze o eternitate. Avem înregistrări video”, a afirmat avocatul Ben Crump, în cadrul unei conferințe de presă.

Înţelegem că pot exista emoţii puternice în acest caz, dar vă rugăm să aveţi în continuare răbdare cu noi. Toate persoanele implicate vor ca dosarul să fie închis cât mai curând posibil. Dar este important să înţelegeţi cu toţii că statul Tennessee, precum şi fiecare dintre aceşti acuzaţi, au dreptul absolut la un proces echitabil şi nu voi permite niciun comportament care ar pune în pericol acest drept, a spus judecătorul, în timpul procesului.

Mama lui Tyre Nichols a spus, la rândul său, că va asista la toate audierile până când vom obţine dreptate pentru fiul meu.

Şi vreau ca fiecare dintre aceşti poliţişti să mă poată privi în ochi. Nu au făcut-o încă (...), nici nu au avut curajul să mă privească în ochi după ce i-au făcut fiului meu, a adăugat ea.

De asemenea, Ben Crump a ţinut să dezmintă, cu fermitate, zvonurile imorale potrivit cărora ar fi existat un motiv personal (o legătură între victimă şi unul din poliţişti) care ar fi cauzat aerestarea lui Nichols.

Aceste zvonuri care circulă sunt inventate şi false. Această problemă secundară nu are nimic de-a face cu motivul pentru care i s-a întâmplat asta lui Tyre Nichols. Unitatea căreia îi aparţineau agenţii avea o tendinţă sistematică de a face asta oamenilor de culoare din Memphis. Asta e tot. Nu este nevoie să mergem mai departe, a subliniat avocatul.

Casa Albă, implicată în cazul lui Tyre Nichols

Tyre Nichols, în vârstă de 29 de ani, a fost arestat pe 7 ianuarie, de poliţişti membri ai unei unităţi speciale din Memphis, în sudul Statelor Unite, pentru o încălcare a codului rutier, potrivit poliţiei.

Televiziunile au făcut publice, la finalul lunii ianuarie, imaginile terifiante din ziua arestării, arătând întregii lumi scena de înverşunare a poliţiştilor, loviturile cu pumnii, picioarele şi bastoanele, ce au dus, într-un final, la moartea tânărului. În urma difuzării acestor filmări, a venit și reacția din partea Casei Albe.

Întreaga lui familie merită o anchetă transparentă, completă şi rapidă, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

De asemenea, preşedintele Joe Biden le-a telefonat părinţilor lui Tyre Nichols, iar vicepreşedinta Kamala Harris a participat la funeralii.

Părinţii tânărului au fost şi ei invitaţi la marele discurs al preşedintelui Biden despre „Starea Uniunii” la Washington.

Moartea lui Tyre Nichols a fost ca un ecoul al celebrului caz George Floyd, ucis de un poliţist alb, în mai 2020. Manifestări împotriva rasismului şi violenţei poliţiei au cuprins apoi întreaga ţara, protestele purtând sloganul „Black Lives Matter”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite