Cum afectează alegerile din SUA soldații ucraineni din prima linie. „Vom lupta cu ce avem”
0Oricine va deveni următorul președinte al SUA va avea un impact profund asupra frontierelor Ucrainei. „Vom lupta cu ceea ce avem, dar toată lumea știe că Ucraina nu se poate descurca singură”, susține un soldat.
Deși vicepreședintele democrat Kamala Harris a sugerat că ajutorul militar va continua dacă va ieși învingătoare, puterile sale ar putea fi limitate de un Congres condus de republicani.
În plus, este mai puțin probabil ca sprijinul militar, care până în prezent se ridică la peste 50 de miliarde de dolari, să fie menținut în cazul unui al doilea mandat al lui Donald Trump.
Următorul președinte al SUA va avea un impact profund asupra frontierelor Ucrainei și asupra tuturor celor care trăiesc în interiorul acestora, scrie BBC.
Dacă, de exemplu, ar forța Ucraina să cedeze terenuri și să înghețe liniile frontului, atunci regiuni precum Zaporizhzhia ar putea deveni brusc divizate, precum Coreea de Nord și Coreea de Sud.
Trump a declarat că va „găsi o soluție” pentru a rezolva războiul și a sugerat că Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze unele terenuri.
Potrivit publicației citate, o a doua opțiune a SUA ar fi să își retragă complet sprijinul, ceea ce ar însemna că, în timp, forțele ruse ar putea înghiți în cele din urmă întreaga regiune și chiar mai mult din Ucraina dincolo de aceasta.
Al treilea scenariu, în care Ucraina își eliberează complet teritoriile ocupate, pare din ce în ce mai puțin probabil.
Soldații de pe frontul Ucrainei: Ucraina nu se poate descurca singură
Andriy este responsabil de flota de vehicule blindate de fabricație americană a unității sale de pe linia frontului. Atunci când nu sunt folosite pentru deplasarea soldaților, acestea stau sub plase de camuflaj de-a lungul liniilor de copaci.
„Dacă ajutorul se oprește sau încetinește, povara va cădea pe umerii infanteriei. Vom lupta cu ceea ce avem, dar toată lumea știe că Ucraina nu se poate descurca singură”, spune soldatul.
Andriy și colegii săi ucraineni așteaptă cu nervozitate votul din SUA din 5 noiembrie. Incertitudinea sufocă ambițiile de pe câmpul de luptă și frustrează eforturile politice de a obține mai mult ajutor.
În mijlocul terenurilor agricole de toamnă, soldații sunt dornici să demonstreze echipamentul american pe care îl folosesc - drone, lansatoare de grenade și mitraliere montate. Toate acestea, spun ei, sunt cu mult superioare alternativelor lor din era sovietică.
Fie că este vorba de resursele naturale ale Ucrainei sau de afaceri, președintele Zelenski încearcă, de asemenea, să prezinte țara sa ca o oportunitate de investiții pentru aliații săi.
Ajutorul occidental de miliarde de dolari a impulsionat, de asemenea, reformele în anumite domenii ale guvernului. Kievul vrea să demonstreze că este un cal care merită sprijinit.
Întrebarea este dacă aceste progrese vor fi eclipsate de un conflict care se îndreaptă tot mai mult spre Rusia.
În programele de știri ucrainene, alegerile din SUA sunt reflectate aproape la nesfârșit, cu proiecții de război bazate pe potențialul câștigător. Kamala Harris este considerată, fără îndoială, candidatul preferat al Ucrainei, iar jurnaliștii încearcă să combată dezinformarea rusă împotriva ei.
Dar în sudul și estul Ucrainei, găsim un număr tot mai mare de oameni care doresc ca „războiul să înceteze imediat și care văd în președinția lui Donald Trump cea mai bună șansă de a aduce un răgaz”.