Congresmeni democraţi prezintă cinci articole în vederea destituirii lui Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Congresmeni democraţi din Camera Reprezentanţilor au prezentat articole în vederea unei destituiri (impeachment) a preşedintelui Donald Trump, însă au recunoscut că iniţiativa lor nu are vreo şansă de succes în contextul în care republicanii deţin majoritatea în ambele Camere ale Congresului, relatează CNN.

Reprezentantul democrat din Tennessee Steve Cohen a prezentat cinci articole în vederea destiturii - unul cu privire la obstrucţionarea justiţiei prin concedierea fostului director FBI James Comey, două cu privire la încălcarea clauzei remuneraţiei, unul privind subminarea independenţei sistemului judiciar federal şi unul referitor la subminarea libertăţii presei.

”A venit timpul să-i facem pe americani şi pe preşedinte să înţeleagă că şirul de răni pe care le-a provocat Constituţiei noastre trebuie să înceteze prin destituire”, a declarat el.

Cohen, un membru al Subcomisiei pentru Constituţie a Comisiei Juridice din cadrul Camerei Reprezentanţilor, a recunoscut limitele iniţiativei sale.

”Eu nu mă aştept ca această Comisie Juridică a Camerei (Reprezentanţilor), care este operată ca o filială a administraţiei, să organizeze audieri”, a spus el.

Democratul a declarat în faţa presei că probabil că va facilita sesiuni de informare în loc de audieri.

 ”Sunt multe motive să cred că preşedintele este un preşedinte groaznic, o persoană groaznică, dar aceste motive nu-l ating pe preşedintele în exerciţiu. Nu căutăm destituirea sa din cauza a ceea ce a făcut înainte să fie preşedinte”, a declarat reprezentantul democrat din Illinois Luis Gutiérrez, alt iniţiator al textului.

O purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, le-a replicat într-un comunicat că timpul alocat îndemnului la destituirea lui Trump ”ar fi mai bine cheltuit printr-o concentrate asupra relaxării fiscale a familiilor şi afacerilor americane”.

”Este dezamăgitor că extremişti din Congres refuză în continuare să accepte victoria decisivă a preşedintelui în alegerile de anul trecut”, a adăugat ea.

Michael Ahrens, un purtător de cuvânt al Comitetului Naţional republican (RNC), a catalogat acest efort drept ”radical”.

”Democraţii din Cameră nu au un mesaj pozitiv şi nu vor deloc să coopereze cu cealaltă parte, aşa că au decis să susţină un efort radical, fără fundament, cu care vasta majoritate a americanilor nu este de acord”, a apreciat el.

Aceasta nu este prima oară când democraţi argumentează în favoarea destituirii lui Trump.

Reprerzentanta democrată din Washington Pramila Jayapal l-a acuzat la începutul lunii pe preşedinte că a comis ”încălcări constituţionale semnificative, susceptibile de destituire” şi i-a îndemnat pe democraţi să acţioneze.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite