CNN: Navele militare americane din Golful Persic sunt dotate cu sisteme operaţionale de arme cu laser LaWS VIDEO

0
0

LaWS, un acronim pentru Laser Weapons System, nu mai este science fiction, şi nici măcar experimentală. Este ultima armă din dotarea US Army instalată pe nava marinei militare americane USS Ponce.

„Este mult mai precisă decât un glonţ”, Căpitanul Christopher Wells le-a declarat celor de la CNN. „Nu este o armă de nişă, ca alte sisteme de arme pe care le avem în dotare, ce sunt eficiente doar împotriva unei singure ameninţări, fie ţinte aeriene, sau contacte la suprafaţă - în acest caz avem o armă foarte versatilă, ce poate fi utilizată împotriva unei varietăţi de ţinte”, a completat acesta.

Acest sistem de armament are un avantaj faţă de care nicio altă armă inventată vreodată nu poate sta în comparaţie. Operează, prin definiţie, la viteza luminii. Spre comparaţie, este astfel de 50,000 de ori mai rapidă decât o rachetă balistică intercontinentală.

„Proiectează un număr uriaş de fotoni către o ţintă”, a declarat Lt. Cale Hughes, unul din ofiţerii ce operează acest sistem de armament. „Nu avem nicio grijă cu privire la vânt, nicio grijă cu privire la distanţă, nu avem nevoie să ţinem cont de nimic. Suntem capabili să atacăm ţintele la viteza luminii”, a încheiat acesta.

Echipajul navei USS Ponce a oferit o demonstraţie celor de la CNN asupra modului de funcţionare a acestei arme. Aceştia au lansat o dronă ce a fost doborâtă prin sistemul LaWS. „Nu este nevoie să urmărim această ţintă. Atacul se desfăşoară la viteza luminii, aşa că este doar o chestiune a de a îndrepta arma spre ţintă şi de a trage - ţinta este identificată şi apoi eliminată”, a explicat Lt. Hughes. 

Modul de lovire a ţintei de către sistemul LaWS este mut şi invizibil, instantaneu transmiţând ţintei o temperatură de mii de grade. „Acest sistem operează într-o parte invizibilă a spectrului electro-magnetic aşa că raza ei nu poate fi observată, nu face niciun sunet şi este incredibil de eficientă”, a declarat Lt. Hughes.

Principala funcţie a acestui sistem este de a distruge avioanele şi navele de mici dimensiuni inamice. Conform declaraţiilor ofiţerilor americani, în ultimii trei ani în care arma a fost testată aceasta s-a dovedit a fi „extrem de eficientă” împotriva acestor ţinte. Deja Pentagonul urmăreşte dezvoltarea generaţiei următoare de lasere, capabile să elimine rachetele intercontinentale.

Costul total al acestui sistem este de 40 milioane de dolari şi are nevoie doar de o alimentare cu energie electrică, în acest caz cea oferită de generatorul navei, şi are un echipaj de trei membrii. Nicio altă muniţie nu este necesară. Costul utilizării ei? „Aproximativ 1 dolar pentru fiecare tragere”, a specificat Lt. Hughes.

Mai multe - SUA

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite