Cel puțin cinci morți și zeci de răniți în urma tornadelor din Iowa. Un orășel a fost devastat VIDEO

0
Publicat:

Cel puțin cinci persoane au murit și alte zeci au fost rănite în urma unor tornade puternice care au trecut prin statul american Iowa, potrivit CBS News. Micul oraș Greenfield a fost devastat de furia naturii.

Tornadele au distrus case, întreprinderi și mașini și au sfărâmat copaci, la doar câteva săptămâni după ce fenomene similare au lovit și devastat comunități din alte părți ale statului. Recentele furtuni au lovit, de asemenea, o mare parte din Nebraska cu ploi torențiale, vânturi puternice și grindină de mari dimensiuni.

Potrivit informațiilor date publicității miercuri seara de Departamentul de siguranță publică din Iowa, patru persoane au fost ucise și cel puțin 35 au fost rănite în urma tornadei care a lovit Greenfield, un oraș cu aproximativ 2.000 de locuitori, care se află în comitatul Adair. Cel puțin 14 răniți au fost transportați la unități medicale din afara comitatului, unii pe calea aerului.

„Se crede că numărul celor răniți este probabil mai mare, dar aceste cifre reflectă doar acei pacienți tratați pentru rănile lor în locurile de îngrijire alternativă desemnate”, se arată într-un comunicat de presă.

În comitatul Adams, aflat în apropiere, o șoferiță a murit marți seara, după ce mașina pe care o conducea a fost scoasă de pe șosea de o tornadă.

O situație „tragică” și „sfâșietoare” 

Guvernatorul statului Iowa, Kim Reynolds, a anunțat stare de dezastru pentru 15 comitate din întregul stat afectate de vremea severă și a vizitat miercuri Greenfield, grav afectat, pentru a „evalua pagubele împreună cu oficialii locali și a începe procesul de recuperare”.

Guvernatorul a calificat situația drept „tragică” și „sfâșietoare”, precizând că o mare parte din oraș a fost distrusă de tornadă, iar o serie de case și clădiri, inclusiv spitalul local, au fost fie avariate, fie complet distruse.

Tornada a provocat distrugeri în Greenfield. FOTO captură video WFLA News Channel 8
Tornada a provocat distrugeri în Greenfield. FOTO captură video WFLA News Channel 8

CBS News mai precizează că reprezentantul de stat Ray Sorensen, a cărui jurisdicție include Greenfield, a declarat că el și alți locuitori au scos un bărbat dintre dărâmături marți seara și l-au dus la un „spital improvizat” amenajat într-un depozit de cherestea din apropiere.

Unii răniți din Greenfield au fost transportați pe calea aerului spre unitățile medicale O misiune de căutare și salvare era încă în curs de desfășurare miercuri seara.

„Când avem atât de multe case care au fost distruse și pur și simplu complet demolate, vrem să ne asigurăm că fiecare rezident, fiecare persoană, este contabilizată”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției statului Iowa, sergentul Alex Dinkla, potrivit sursei citate.

Tornada a lăsat în urmă mormane întregi de moloz

Zone din Greenfield au fost devastate: mormane de lemne rupte, crengi, bucăți de mașini și alte resturi împânzesc terenurile pe care se aflau odată casele.

Locuitorii care n-au fost răniți s-au ajutat unii pe alții să salvezenbunuri din mormanele de moloz sau din casele abia rămase în picioare.

Spitalul Adair County Health System din Greenfield a fost avariat în timpul furtunii.

Tornada puternică a prăbușit cinci dintre turnurile masive, producătoare de energie, ale unui parc eolian din apropierea Greenfield. Unul dintre ele a luat foc.

Mai multe dintre turbinele de la parcul eolian Orient al MidAmerican Energy Company au înregistrat viteze ale vântului de peste 160 km/h, în timp ce tornadele se apropiau chiar înainte ca turbinele să fie distruse, a precizat compania într-o declarație.

„A fost un impact fără precedent asupra parcului nostru eolian, iar noi operăm parcuri eoliene din 2004”, a declarat MidAmericanm, potrivit CBS News.  

Miercuri seară, aproximativ 3.500 de locuințe și întreprinderi din Iowa nu aveau curent electric, potrivit PowerOutage.us, față de peste 32.000 marți seară.

Peste 10.000 de locuințe au rămas fără curent electric în Omaha (din Nebraska) și în împrejurimi marți dimineața, iar potopul a inundat subsoluri și a scufundat mașini.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite