Casa Albă: Rețeaua de rezistență islamică irakiană este responsabilă de atacul împotriva forțelor americane din Iordania

0
Publicat:

Potrivit lui John Kirby, coordonatorul de comunicații strategice la Consiliul Național de Securitate, Statele Unite consideră că atacul a fost planificat.

John Kirby. Foto: Profimedia
John Kirby. Foto: Profimedia

Serviciile de informații americane au ajuns la concluzia că recentul atac asupra trupelor americane din Iordania a fost efectuat de rețeaua de rezistență islamică irakiană. Acest lucru a fost declarat la un briefing pentru jurnalişti de către coordonatorul pentru comunicaţii strategice la Consiliul Naţional de Securitate (NSC) al Casei Albe, John Kirby.

Credem că atacul din Iordania a fost planificat, i-au alocat resurse și a fost efectuat de un grup-umbrelă numit Rezistența Islamică Irakiană, care include o serie de grupuri, inclusiv Kataib Hezbollah”, a spus el. Întrebat dacă rolul cheie a fost jucat de grupul radical irakian Kataib Hezbollah, Kirby a răspuns: „Cu siguranță există semne ale ceea ce face Kataib Hezbollah”.

În același timp, angajatul NSC a subliniat că serviciile de informații americane consideră că cea mai potrivită formulare este că „acest lucru a fost făcut de un grup-umbrelă numit Rezistența Islamică din Irak”.

Anterior, secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat că susținătorii lui Kataib Hezbollah ar putea fi implicați într-un atac asupra forțelor americane în zona al-Tanf de la granița dintre Iordania și Siria. În urma acestei lovituri, 3 militari americani au fost uciși și peste 40 au fost răniți. Statele Unite acuză și Iranul pentru cele întâmplate. 

Președintele american Joe Biden a confirmat că a luat deja o decizie cu privire la modul exact în care va reacționa Washingtonul la atacul de la granița dintre Iordania și Siria.

De la începutul escaladării conflictului palestino-israelian din Fâșia Gaza, atacurile asupra bazelor militare americane din Siria și Irak cu rachete și drone au devenit mai frecvente. Milițiile șiite au avertizat că vor crește numărul de operațiuni armate în Siria și Irak, pe măsură ce Statele Unite continuă să ofere asistență militară armatei israeliene. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite