Canada stabileşte un precedent periculos: Va returna Germaniei turbinele reparate pentru gazoductul Nord Stream 1. Riscă „furia Ucrainei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto shutterstock
Foto shutterstock

Canada va returna Germaniei o turbină rusească reparată, necesară pentru întreţinerea gazoductului Nord Stream 1, a anunţat sâmbătă ministrul canadian al resurselor naturale, într-un comunicat de presă, conform Reuters.

''Canada va acorda Siemens Canada un permis revocabil şi de o durată limitată pentru a permite revenirea în Germania a turbinelor Nord Stream 1 reparate, ceea ce va sprijini capacitatea Europei de a avea acces la energie fiabilă şi accesibilă în timp ce continuă tranziţia de la petrolul şi gazul ruseşti. 

În lipsa unei aprovizionări necesare cu gaz natural, economia germană va suferi dificultăţi foarte importante şi germanii înşişi riscă să nu îşi poată încălzi locuinţele la apropierea iernii'', a explicat ministrul canadian ', a declarat ministrul Jonathan Wilkinson, conform The Guardian.

Conform sursei citate, Canada riscă astfel „furia Ucrainei”.

Canada a anunţat, de asemenea, că va extinde sancţiunile împotriva sectorului energetic al Rusiei pentru a include producţia industrială, conform Reuters.

Noile sancţiuni ale Canadei „se vor aplica transportului terestru şi prin conducte şi producţiei de metale şi de echipamente de transport, de calculatoare, electronice şi electrice, precum şi de maşini”.

Gazprom a redus luna trecută volumul de gaz pompat prin Nord Stream 1 la doar 40% din nivelul obişnuit, invocând întârzierea în primirea echipamentelor trimise de Siemens pentru mentenanţă la filiala sa din Canada.

Canada a declarat că „în absenţa unei aprovizionări necesare de gaze naturale, economia germană va suferi dificultăţi foarte semnificative, iar germanii înşişi vor fi expuşi riscului de a nu-şi putea încălzi casele pe măsură ce se apropie iarna”. 

Guvernul german a confirmat vineri că a primit un semnal pozitiv din Canada cu privire la o turbină necesară pentru întreţinerea Nord Stream 1. 

Alexandra Chyczij, preşedintele naţional al Congresului Ucrainean-Canadian, a precizat sâmbătă într-un comunicat: „comunitatea noastră este profund dezamăgită de decizia guvernului canadian de a se închina şantajului rus”. 

Potrivit grupului Canada stabileşte „un precedent periculos care va duce la slăbirea regimului de sancţiuni impus Rusiei”. 

Turbina va fi trimisă mai întâi în Germania, care o va livra apoi Gazprom, controlată de stat în Rusia, a declarat o sursă guvernamentală pentru Reuters la începutul acestei săptămâni. 

Decizia de returnare a turbinei fusese deja luată, a declarat joi pentru Reuters o sursă apropiată subiectului.

Kremlinul a anunţat vineri că va creşte livrările de gaz către Europa dacă turbina ar fi returnată. 

Ucraina s-a opus predării turbinei de către Canada către Gazprom, iar Kievul consideră că o astfel de mişcare ar încălca sancţiunile împotriva Rusiei, a declarat joi o sursă a ministerului ucrainean al energiei. 

Ministrul Afacerilor Externe al Canadei, Melanie Joly, a declarat sâmbătă într-o declaraţie că „Canada este neclintită în sprijinul său pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei... Canada nu va ceda în presiunea asupra regimului rus”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite