Campania prezidenţială a lui Romney se clatină. Oare se va prăbuşi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mitt Romney are parte de o campanie prezidenţială plină de evenimente care riscă să-i scadă popularitatea chiar în pragul alegerilor pentru şefia statului, din 6 noiembrie 2012 FOTO: Reuters
Mitt Romney are parte de o campanie prezidenţială plină de evenimente care riscă să-i scadă popularitatea chiar în pragul alegerilor pentru şefia statului, din 6 noiembrie 2012 FOTO: Reuters

Au pierdut puncte în sondaje, sunt batjocoriţi de presă, se chinuie să aibă mesaje coerente. Oamenii cheie ai campaniei lui Mitt Romney caută un ţap ispăşitor pentru gafele candidatului republican la alegerile prezidenţiale din SUA.

Poate că declinul lui Romney era inevitabil, comentează Channel4. O lună proastă, o săptămână şi mai şi, cireaşa de pe tort fiind o înregistrare video care îl arată pe Romney dispreţuind săracii şi susţinând că disputa armată între palestinieni şi israelieni în Fâşia Gaza nu va lua sfârşit în curând pentru că palestinienii nu-şi doresc pace. O altă înregistrare îl arată pe Romney descriind cum ar ataca el Statele Unite dacă ar fi preşedintele Iranului.

Nu este surprinzător faptul că se caută ţapul ispăşitor, continuă Channel4. Împleticirile campaniei prezidenţiale se văd clar într-un raport al  publicaţiei „Politico” care detaliază rolurile strategilor din campania lui Romney.

Problema este, de fapt, chiar la Romney. El este conducătorul propriei campanii, o afacere de milioane de dolari.

Campaniile ţin de trei lucruri: candidatul, mesajul şi organizarea. Republicanii nu s-ar fi entuziasmat niciodată de Romney aşa că nu s-au mai chinuit să-i definească imaginea permiţând democraţilor să le demonteze candidatul folosindu-se de  imaginea unui bogătaş care nu prea ştie nimic.

Haosul de la convenţie

Eforturile convenţiei republicanilor de a-l prezenta pe Romney ca pe un om cu principii, cu o familie iubitoare şi ca pe un cunoscut filantrop au fost umbrite de protestele conservatorilor despre probleme sociale ca avortul şi căsătoria. 

Discursul lui Romney a fost plictisitor şi neinspirat, comentează Channel4. A uitat să menţioneze ceva despre Orientul Mijlociu sau despre Afganistan, fapt care a atras şi mai multe reacţii negative.

Campania o duce bine

Dacă au vrut ca această campanie să se concentreze pe economie învinuindu-l pe Obama de şomajul în creştere şi de deficitul bugetar, detaliind propriile planuri alternative pentru revitalizarea economiei, nu au reuşit. Mai mult, în acest weekend singurul eveniment al campaniei lui Romney, discursul programat în Colorado, a trebuit amânat după ce un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit, iar autorităţile au fost nevoite să închidă aeroportul. 

Sondajele nu arată bine. Obama este în frunte în şapte din cele nouă state „oscilante”, care nu oferă suport majoritar niciunuia dintre candidaţi. Chiar şi bogaţii de pe Wall Street au părăsit barca care se scufundă. Brokerii vor să susţină un câştigător. 

Gafele se adună. Romney a glumit şi despre descendenţa sa spunând că „dacă aş fi avut părinţi mexicani aş fi avut o mai mare şansă să câştig”. Şi asta în săptămâna în care planificase să obţină o susţinere majoră a hispanicilor.

Au mai rămas doar şapte săptămâni de campanie electorală. Doar atât pentru a insufla viaţă în partid, pentru ca Romney să se adune şi să cucerească voturile celor care nu s-au hotărât încă.

Totuşi nu acesta este sfârşitul lui Mitt Romney. Unii chiar îi dau şanse mai mari ca lui Obama. Dar din dovezile oferite de sondaje nu va câştiga şi, mai important, nici nu va şti să piardă, încheie „Channel4”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite