Blinken spune că Washingtonul vrea să reconfigureze relaţiile cu Riadul

0
0
Blinken
Foto: Arhiva Adev─ârul

Trebuie să se pună accent pe importanţa respectării drepturilor omului în Arabia Saudită, a spus secretarul de stat american.

Administra┼úia de la Washington nu a c─âutat niciodat─â s─â rup─â rela┼úiile cu Riadul, ci a dorit doar s─â le schimbe subliniind importan┼úa respect─ârii drepturilor omului ├«n Arabia Saudit─â. Acest lucru a fost declarat de secretarul de stat american Anthony Blinken ├«ntr-un interviu cu jurnali┼čtii care difuzeaz─â ├«n divizia spaniol─â a canalului de televiziune CNN. Transcrierea interviului s─âu a fost distribuit─â miercuri de serviciul de pres─â al Departamentului de Stat.

ÔÇ×├Än cazul Arabiei Saudite, am spus ├«nc─â de la ├«nceputul administra┼úiei c─â c─âut─âm s─â reconfigur─âm, mai degrab─â dec├ót s─â rupem, rela┼úia noastr─â cu Arabia Saudit─â, astfel ├«nc├ót s─â reflecte, mai bine dec├ót a f─âcut-o ├«n trecut, propriile noastre interese. ┼či valori. Un element din aceasta a fost acela de a acorda un rol cheie ├«n aceste rela┼úii drepturilor ┼či libert─â┼úilor omuluiÔÇŁ, a declarat ┼čeful departamentului american de politic─â extern─â, r─âspunz├ónd la o ├«ntrebare despre posibilitatea c─âl─âtoriei pre┼čedintelui american Joe Biden ├«n regat.

Blinken ┼či-a amintit c─â mai devreme autorit─â┼úile americane, ├«n special, au publicat un raport despre uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi ├«n 2018 ┼či au luat m─âsuri ├«mpotriva unui num─âr de oficiali saudi┼úi implica┼úi ├«n acest lucru. Secretarul de stat al SUA a declarat c─â rela┼úiile dintre Washington ┼či Riad ÔÇ×afecteaz─â multe intereseÔÇŁ.

ÔÇ×├Äncerc─âm s─â le lu─âm ├«n considerare pe toate ├«ntr-un mod care s─â reflecte cel mai bine interesele ┼či valorile noastre. Dar pre┼čedintele a spus clar c─â, fie c─â este vorba de Arabia Saudit─â sau de al┼úi parteneri din ├«ntreaga lume, sau de adversari, vom fi cu ochii pe drepturile omului se reflect─â pe deplin ├«n politica noastr─â extern─âÔÇŁ, a ad─âugat Blinken.

Biden nu a exclus s─âpt─âm├óna trecut─â c─â va vizita ├«n cur├ónd Arabia Saudit─â, dar a clarificat c─â o decizie final─â ├«n aceast─â chestiune nu a fost ├«nc─â luat─â. Anterior, The New York Times┬á a raportat despre decizia lui Biden de a vizita Arabia Saudit─â ├«n iunie ┼či de a se ├«nt├ólni cu prin┼úul mo┼čtenitor Mohammed bin Salman Al Saud. Potrivit publica┼úiei, ┼čeful statului inten┼úioneaz─â s─â restabileasc─â rela┼úiile dintre cele dou─â ┼ú─âri, care s-au deteriorat dup─â asasinarea lui Khashoggi. Potrivit The New York Times, vizita, dac─â va avea loc, va fi dedicat─â ├«ncerc─ârii de a reduce pre┼úul petrolului pe fondul dorin┼úei Washingtonului de a izola Rusia din cauza opera┼úiunii militare din Ucraina.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite