Biden spune că SUA nu intenţionează să desfăşoare rachete în Ucraina. Mesajul transmis poporului rus şi asigurările pentru Kiev
0După cum a menţionat şeful statului, autorităţile Statelor Unite nu vor trimite trupe americane să lupte în Ucraina.
Statele Unite nu au rachete în Ucraina şi nici nu intenţionează să le plaseze acolo în viitor, a anunţat marţi preşedintele american Joe Biden.
"Nici SUA, nici NATO nu au rachete în Ucraina. Nici nu avem de gând să le plasăm acolo", a spus el.
Biden s-a adresat, de asemenea, poporului rus cu o declaraţie că nu crede în dorinţa Rusiei de a porni război cu Ucraina.
"Fac un apel către poporul rus - nu sunteţi duşmanul nostru. Şi nu cred că doriţi un război sângeros, distructiv împotriva Ucrainei - o ţară şi un popor cu care aveţi legături atât de strânse", a spus el.
Şeful Casei Albe şi-a amintit în discursul său şi de al Doilea Război Mondial, în care ambele ţări au luptat împreună. "Oamenii noştri în urmă cu 77 de ani au luptat şi s-au sacrificat umăr la umăr. În al Doilea Război Mondial am fost forţaţi să intrăm în luptă. Cu toate acestea, dacă Rusia va ataca Ucraina, va fi un război la alegere sau un război fără motiv", a argumentat el.
Liderul american a indicat că autorităţile americane nu intenţionează să-şi trimită trupele în Ucraina în cazul unor operaţiuni militare acolo, ci vor fi angajate în conformitate cu principiul apărării colective al NATO.
"Deşi nu voi trimite armata americană să lupte în Ucraina, am furnizat armatei ucrainene echipamente care să le ajute să se apere. În acelaşi scop, îi antrenăm, îi sfătuim, le oferim informaţii. Şi fiţi siguri: SUA vor proteja fiecare centimetru din teritoriul NATO < ...>. Un atac asupra uneia dintre ţările NATO este un atac asupra tuturor [membrilor alianţei]", a spus el.
Preşedintele SUA a reamintit că la începutul acestei luni a ordonat transferul a câteva mii de soldaţi americani în Europa pentru a „întări flancul estic al NATO”. "Vom continua, de asemenea, să desfăşurăm exerciţii militare cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a creşte capacităţile de apărare. Şi, dacă Federaţia Rusă invadează [Ucraina], vom lua măsuri suplimentare pentru a ne consolida prezenţa în NATO, îi vom sprijini pe aliaţii noştri şi vom descuraja în continuare. agresiunea”, a argumentat Biden.
Diplomaţie şi un răspuns puternic
Potrivit acestuia, Statele Unite sunt pregătite atât pentru angajamentul diplomatic cu Moscova, cât şi pentru un răspuns decisiv la o posibilă agresiune rusă împotriva Ucrainei.
"Statele Unite sunt pregătite pentru orice, indiferent de ce se întâmplă. Suntem pregătiţi <...> pentru cooperarea diplomatică cu Rusia <...> pentru a îmbunătăţi stabilitatea şi securitatea în Europa în ansamblu", a spus el. „Şi suntem gata să răspundem decisiv la un atac rusesc asupra Ucrainei, ceea ce este încă foarte posibil”, a adăugat Biden.
"În timpul tuturor evenimentelor din ultimele săptămâni şi luni, aceasta a fost abordarea noastră. Şi aceasta este abordarea noastră acum", a spus preşedintele american.
Statele Unite sunt de acord cu Rusia cu privire la necesitatea continuării eforturilor de securitate diplomatică în Europa, a subliniat el.
"Atât noi, cât şi ei avem preocupări de securitate. Preşedintele Putin şi cu mine am convenit că echipele noastre ar trebui să continue să lucreze în acest scop împreună cu partenerii noştri europeni. Ieri [luni] autorităţile ruse şi-au anunţat public disponibilitatea de a continua diplomaţia. Sunt de acord. Diplomaţiei ar trebui să i se acorde toate şansele de a reuşi”, a spus el.
„Atâta timp cât există speranţe pentru o înţelegere diplomatică care va împiedica folosirea forţei <...>, trebuie să lucrăm în această direcţie”, a adăugat Biden.
În plus, după cum a clarificat şeful statului, autorităţile americane ar saluta revenirea forţelor militare ruse după exerciţii, la locurile lor de desfăşurare permanentă, dar Washingtonul nu poate confirma încă această informaţie.
"Ministerul rus al Apărării a raportat astăzi că unele dintre unităţi îşi părăsesc poziţiile din apropierea Ucrainei. Ar fi bine. Dar nu am putut vedea încă acest lucru. Nu am văzut încă faptul că unităţile militare ruse se întorc la locurile lor de desfăşurare permanentă", a spus el.
Liderul american a mai declarat că, "De fapt, analiştii noştri spun că se află încă în poziţii din care reprezintă o ameninţare".
Potrivit lui Biden, „peste 150 de mii de militari” ai Federaţiei Ruse se află în apropierea graniţelor cu Ucraina. „Invazia rămâne pe deplin posibilă”, a argumentat preşedintele SUA. „De aceea, am cerut de mai multe ori ca toţi americanii din Ucraina să plece imediat înainte de a fi prea târziu, pentru a face acest lucru în siguranţă”.
Garanţii de securitate
După cum a remarcat Biden, autorităţile americane sunt gata să stabilească acorduri scrise de securitate cu Federaţia Rusă dacă acestea vor fi urmate şi de măsuri concrete.
„De câteva săptămâni, suntem angajaţi cu aliaţii şi partenerii noştri <...> în diplomaţie non-stop. În acest weekend, am vorbit [la telefon] cu preşedintele Putin pentru a clarifica faptul că suntem gata să continuăm diplomaţia la un nivel înalt pentru a ajunge la o înţelegere în scris între Federaţia Rusă, Statele Unite şi ţările Europei, pentru a răspunde preocupărilor justificate de securitate, dacă acesta este ceea ce el [Preşedintele Federaţiei Ruse] doreşte. Preocupările lor de securitate sunt şi ale noastre", a spus Biden.
Potrivit şefului Casei Albe, Statele Unite sunt pregătite să răspundă eventualelor atacuri din partea Rusiei, inclusiv a hackerilor, dar Washingtonul nu caută o confruntare cu Moscova.
"Nu căutăm o confruntare directă cu Rusia. Deşi am precizat clar că, dacă Rusia îi pune în pericol pe americanii din Ucraina, vom răspunde decisiv. Şi dacă Rusia atacă Statele Unite sau aliaţii noştri prin mijloace asimetrice, cum ar fi atacurile cibernetice distructive asupra infrastructurii noastre critice, suntem gata să răspundem”, a spus şeful de la Washington. El a menţionat că SUA şi aliaţii săi din NATO şi alţi parteneri lucrează în mod activ împreună pentru a „întări apărarea colectivă împotriva ameninţărilor din spaţiul cibernetic”.
În acelaşi timp, Biden şi-a exprimat încrederea că Rusia şi Statele Unite, chiar şi în situaţia tensionată actuală, ar putea foarte bine „alege diplomaţia”. Moscova şi Washingtonul poartă o „responsabilitate istorică” pentru „stabilitatea globală” şi ar trebui să urmeze calea diplomaţiei de dragul unui „viitor comun”, a spus liderul american.
„Cu toate acestea, nu există nicio îndoială: dacă Rusia invadează Ucraina, atunci ţările responsabile ale lumii nu vor ezita să răspundă”, a prezis Biden. „Dacă nu susţinem astăzi libertatea acolo unde este ameninţată, atunci cu siguranţă vom plăti un preţ mai mare mâine”, a proclamat preşedintele. În plus, el a asigurat că „Statele Unite şi NATO nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia”. "Nu vizam poporul Rusiei. Nu căutăm să destabilizam Rusia", a spus şeful Casei Albe.
Problema extinderii NATO
Biden a menţionat că Statele Unite nu îşi vor compromite principiul de bază, conform căruia ţările sunt libere să-şi aleagă propriile alianţe.
Potrivit acestuia, Statele Unite au prezentat idei specifice pentru crearea unei arhitecturi de securitate în Europa. „Am propus noi măsuri de control al armelor, noi măsuri de transparenţă, noi măsuri strategice de stabilitate”, a spus preşedintele SUA. „Aceste măsuri se aplică tuturor părţilor - NATO şi Rusia”.
Potrivit şefului administraţiei, aceştia sunt paşi practici care pot consolida securitatea generală.
"Nu ne vom compromite principiile de bază. Ţările au dreptul la suveranitate şi integritate teritorială, sunt libere să îşi stabilească cursul şi să aleagă pe cei cu care să se asocieze", a spus Biden.