Biden, „preocupat” de continuarea exerciţiilor militare chineze în preajma Taiwanului, însă nu aşteaptă o escaladare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Preşedintele american Joe Biden se declară luni „preocupat” de continuarea exerciţiilor militare chineze în apropierea Taiwanului, însă spune că nu se aşteaptă la o escaladare, relatează AFP.

„Nu sunt îngrijorat, ci preocupat de faptul că ei se agită atâta. Nu cred să facă mai mult decât sunt pe cale să facă”, declară el unor jurnalişti. 

Armata chineză a lansat manevre militare vaste în jurul Taiwanului, la o zi după plecarea de la Taipei a preşedintei Camerei Reprezentanţilor americani Nancy Pelosi, a cărei vizită a înfuriat Beijingul. 

Aceste exerciţii militare, în această configuraţie, urmau să se încheie duminică, potrivit administraţiei chineze a siguranţei maritime. 

Ele aveau ca scop un antrenament în vederea impunerii unei ”blocade” Taiwanului, potrivit presei oficiale chineze. 

Însă aceste manevre au continuat. 

China şi-a suspendat, ca represalii, o serie de negocieri şi cooperări chinezo-americane în domeniile luptei împotriva modificărilor climatice şi apărării. 

Beijingul, care se opune oricărei iniţiative ce le oferă autorităţilor taiwaneze o legitimitate internaţională, atacă orice contact oficial între alte ţări şi Taiwan. 

Oficiali americani vizitează frecvent Taiwanul, însă China consideră că vizita lui Nancy Pelosi, al treilea om în stat, a fost o provocare majoră.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite