Barack Obama le cere miliţiilor separatiste pro-ruse din Ucraina să depună armele

0
0

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, i-a spus omologului său rus, Vladimir Putin, că este „foarte îngrijorat” de acţiunile Rusiei în Ucraina şi le-a cerut miliţiilor separatiste pro-ruse să depună armele, în cursul unei discuţii telefonice purtate luni, relatează AFP.

„Preşedintele şi-a exprimat profunda îngrijorare faţă de sprijinul acordat de către Guvernul rus acţiunilor separatiste armate pro-ruse care ameninţă să submineze şi să destabilizeze Guvernul Ucrainei”, a anunţat Casa Albă într-un comunicat.

Barack Obama a pus accentual pe necesitatea ca „toate forţele neregulate prezente în ţară să depună armele” şi i-a cerut liderului de la Kremlin să „facă uz de influenţa sa asupra grupurilor pro-ruse pentru a le convinge să părăsească clădirile pe care le ocupă” în Ucraina.

Anterior, preşedintele rus a denunţat ca „speculaţii bazate pe informaţii nefondate” acuzaţiile despre amestecul Rusiei în estul Ucrainei, în cadrul unei convorbiri telefonice cu preşedintele  Obama, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

„Ca răspuns la preocupările exprimate de preşedintele american despre un pretins amestec rus în sud-estul Ucrainei, preşedintele rus a menţionat că astfel de speculaţii se bazează pe informaţii nefondate”, a precizat conducerea de la Moscova într-un comunicat, Putin cerându-i lui Obama „să facă tot posibilul să nu permită folosirea forţei şi o baie de sânge”

Presa din Rusia a relatat în ultimele zile că directorul CIA, John Brennan, a vizitat discret Ucraina weekenul acesta, ministrul de Externe al Rusiei, Sergei Lavrov, ieşind public luni pentru a cere explicaţii cu privire la această deplasare despre care agenţia americană nu a vrut să comenteze. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Obama, Jay Carney, a recunoscut luni după-amiază că Brennan a fost la Kiev în weekend.

CIA a respins acuzaţiile spunând că informaţiile conform cărora „directorul Brennan a încurajat autorităţile ucrainene să execute operaţiuni tactice în interiorul Ucrainei sunt complet false”, iar purtătorul de cuvânt al acestei instituţii, Todd Ebitz, a refuzat să vorbească despre itinerariul recent al lui Brennan.

Mai multe - SUA

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite