Autorităţile din Connecticut au finalizat una dintre cele mai dure legislaţii pentru controlul armelor de foc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezbaterile privind regimul armelor şi muniţiilor trenează în Congresul American
Dezbaterile privind regimul armelor şi muniţiilor trenează în Congresul American

La patru luni de la masacrul din oraşul Newtown, Connecticut, când un adolescent a ucis 20 de copii de grădiniţă şi 6 adulţi, legiutorii din statul american au elaborat unul dintre cele mai restrictive regimuri pentru arme şi muniţii, care afectează chiar şi vânzarea de reviste şi publicaţii de profil.

Noul proiect legislativ va fi supus votului săptămâna aceasta şi cel mai probabil va fi aprobat, au declarat iniţiatorii lui pentru agenţia de ştiri Associated Press. Prin această lege, autorităţile din Connecticut vor să transmită Congresului SUA mesagul că se poate ajunge la un compromis între principalele două partide politice, democrat şi republican, pentru a proteja cetăţenii de atacurile cu arme de foc. 

"Democraţii şi republicanii au putut ajunge la un acord pentru o lege puternică şi cuprinzătoare. Acesta este un mesaj care ar trebui să rezoneze în cele 49 de state americane şi mai ales în Washington D.C. Mesajul este: Putem să o facem aici şi ar trebui ca şi ei să o facă în statele lor, respectiv la nivel naţional în Congres", a explicat Donald E. Williams Jr., un democrat din Brooklin, care a numit legislaţia "cea mai puternică şi mai cuprinzătoare lege din ţară". 

Dezbaterile pe tema regimului armelor reprezintă încă un subiect extrem de delicat în societatea americană, republicanii şi democraţii având poziţii divergente faţă de subiect.

Proiectul legislativ din Connecticut include restricţii pentru vânzările de reviste şi publicaţii despre arme de foc, precum cele din care s-a documentat Adam Lanza, autorul masacrului de la Newtown. Totodată, controalele psihologice pentru cei care vor să obţină permis de armă vor fi extinse, iar verificările individuale, precum cazierul, se vor realiza mai amănunţit. 

În timp ce mai multe state americane, printre care şi New York, au aprobat înăsprirea regimului armelor şi muniţiilor într-un timp relativ scurt, procesul legislativ trenează în Congres. 

Senatul statului New York este dominat în mod tradiţional de republicani, care sunt cei mai aprigi „avocaţi” ai dreptului americanilor de a purta armă, garantat prin unul dintre primele amendamente ale Constituţiei. Cu toate acestea, senatorii au aprobat cu o majoritate de 43 la 18 o propunere considerată un punct de cotitură în legislaţia americană privind regimul armelor. 

Republicanii s-au alăturat democraţilor, care sprijină înăsprirea regimului armelor. Proiectul legislativ vizează puştile, cartuşele de capacittate ridicată şi presupune monitorizarea persoanelor care suferă de boli psihice şi au permis de armă. 

Propunerea nu este însă primită cu entuziasm de toate statele. Administraţia Obama a identificat 19 măsuri executive pe care Obama le poate aplica unilateral pentru a schimba legislaţia privind regimul armelor şi muniţiei. Republicanii ameninţă însă că, în cazul în care preşedintele american îşi asumă răspunderea şi aprobă schimbarea fără sprijinul Congresului, vor demara procedura de suspendare a şefului Statelor Unite.

Una dintre cele mai dure reacţii a fost din partea texanilor. Un congressman republican a înaintat o propunere care ar funcţiona ca un embargo legislativ în Texas: chiar dacă membrii Congresului votează noua lege a armelor, ea nu va putea fi aplicată în acest stat, iar orice oficial care încearcă să o aplice va fi arestat pe loc.

Cum se apără texanii de noul regim al armelor: „Arestaţi imediat orice oficial federal care încearcă să aplice această lege!”

Proiectul legislativ al parlamentarului texan se numeşte Legea pentru Protecţia Armelor de Foc şi ar anula practic orice lege votată în Congres sau promulgată de preşedintele Barack Obama prin asumarea răspunderii.

Texas este al doilea stat american care iniţiază un proiect pentru a scăpa de noul regim al armelor de foc. În ianuarie, şi parlamentarii din Wyoming au trimis în dezbatere o astfel de propunere de lege. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite