Atentate teroriste în Paris. Congresmenii americani, îngrijoraţi că europenii pot intra în SUA fără vize

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suspect de terorism arestat de poliţiştii farncezi după atentatele din 13 noiembrie
Suspect de terorism arestat de poliţiştii farncezi după atentatele din 13 noiembrie

Rolul central al jihadiştilor francezi şi belgieni în atacurile de la Paris a relansat îngrijorările în Congresul american cu privire la acordul care le permite europenilor să călătorească în Statele Unite fără vize, iar congresmeni au promis să acopere lacunele existenete, relatează AFP.

Parlamentarii americani erau îngrijoraţi - încă de la atacurile fraţilor Kouachi la Paris, în ianuarie - din cauza libertăţii de circulaţie oferite cetăţenilor ţărilor europene scutite de obligativitatea obţinerii vizelor în vederea unor călătorii de până la 90 de zile. 

În total 38 de ţări de acest regim de scutire de la obligativitatea vizelor, dintre care 23 sunt state membre ale Uniunii Europene (UE), plus, între altele, Elveţia, Norvegia, Australia, Noua Zeelandă, Chile, Japonia, Singapore şi câteva ţări mici precum Andora şi Brunei.

România, stat membru UE, nu beneficiază de acest regim de scutire de la obligativitatea vizelor.

Aproximativ 20 de milioane de călători au pătruns fără viză pe teritoriul Statelor Unite în 2013, potrivit Departamentului pentru Securitate Internă, reprezentând peste o treime dintre vizitatorii temporari.

Singura formalitate este completarea unui formular biografic online - ESTA. În toate aceste cazuri există reciprocitate. Astfel, americanii pot vizita aceste ţări fără viză.

În schimb, autorităţile se angajează să-şi împărtăşească fişierele cu date bigrafice şi biometrice şi au adoptat paşapoarte electronice. Aleşi au exercitat până de curând presiuni în vederea extinderii listei privilegiaţilor, în vederea impulsionării sectorului turistic.

În contextul în care problema refugiaţilor sirieni a dominat dezbaterea - de după atentatele e la Paris - în Statele Unite, în urma descoperirii unui paşaport sirian neautentificat în apropiere de unul dintre atacatorii sinucigaţi de la Stade de France, congresmeni avertizează că lacunele din programul de scutire de la obligativitatea vizelor reprezintă un potenţial pericol şi mai mare.

"Voi acorda mai multă atenţie programului scutirii de vize", a declarat senatorul republican Bob Corker, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe.

Problema, afirmă unii congresmeni, este că UE nu-şi împărtăşeşte suficient bazele de date cu autorităţile americane, împiedicându-i pe americani să identifice eventuali jihadişti în rândul călătorilor.

Confuzia domnea miercuri seara în legătură cu prezenţa sau nu a unor autori ai atacurilor de vineri, de la Paris, pe liste de interdicţii ale Statelor Unite. Există temerea că unii ar fi putut să fie autorizaţi - în baza paşaportului lor francez - să ia avionul şi să aterizeze la New York sau Washington.

Congresmenii se tem, de asemenea, că autorităţile europene acordă unei părţi din cei aproximativ 800.000 de migranţi sosiţi în Europa statutul de refugiat fără să le verifice în mod suficient antecedentele. Or acest statut le va permite, după mai mulţi ani, să obţină un paşaport european şi, deci, să aibă acces pe teritoriul american.

Republicanii din Camera Reprezentanţilor, în care sunt majoritari, au anunţat miercuri că un proiect de lege în acest sens urmează să fie depus la începutul lui decembrie.

"Este, în mod evident, o vulnerabilitate ca 5.000 de combatanţi străini să aibă paşapoarte europene. Trebuie să acoperim aceste lacune", a declarat pentru presă Michael McCaul, preşedintele republican al Comisiei pentru Securitate Internă.

El nu a dezvăluit conţinutul proiectului, dar există unele piste

Un raport publicat miercuri de către Comisia pe care o conduce le reproşează autorităţilor europene faptul că nu transmit în mod sistematic Statelor Unite informaţiile secrete despre combatanţi extremiştri. Potrivit CNN, citat în raport, marocanul Ayoub El Khazzani, atacatorul din trenul Thalys, în august, se afla pe "radarul' europenilor, însă numele său nu a fost transmis serviciilor americane. Acesta ar fi putut, în mod teoretic, să se îmbarce într-un avion cu destinaţia Statele Unite.

Acelaşi raport preconizează o împărtăşire "mai exhaustivă" a informaţiilor secrete şi crearea unei baze de date mondiale cu numele combatanţilor străini.

În ianuarie, reprezentanta republicană Candice Miller a propus, într-un proiect, suspendarea privilegiului acordat ţărilor care nu vor împărtăşi suficiente informaţii despre ameninţările reprezentate de cetăţenii lor. Această recomandare a fost reluată miercuri de către Comisia pentru Securitate din Cameră.

Senatoarea democrată Dianne Feinstein şi republicanul Jeff Flake au anunţat, de asemenea, că urmează să depună joi o propunere de lege vizând să interzică celor care au călătorit în Siria sau Irak să beneficieze de regimul de scutire de la vize.

Feinstein vrea totodată să abordeze "problema enormă" a paşapoartelor false care, spune ea, sunt în număr de 40 de milioane. Comisia din cadrul Camerei a recomandat, astfel, să se impună un nou tip de paşaport "antifraudă" ţărilor care dresc să-şi păstreze scutirea de la obligativitatea vizelor.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite