Anchetă secretă în SUA cu privire la un presupus cadou egiptean de 10 milioane de dolari acordat lui Trump în 2016
0O investigația a cotidianului Washington Post susține că o organizație legată de serviciile de informații egiptene a retras aproape 10 milioane de dolari dintr-o bancă din Cairo cu cinci zile înainte de investirea lui Trump, în ianuarie 2017.
Cu cinci zile înainte ca Donald Trump să devină președinte în ianuarie 2017, directorul unei sucursale bancare din Cairo a primit o scrisoare neobișnuită de la o organizație legată de serviciile de informații egiptene. Aceasta îi cerea băncii să "retragă cu amabilitate" aproape 10 milioane de dolari din contul organizației - toți în numerarm scrie Washington Post.
În interiorul Băncii Naționale a Egiptului, administrată de stat, angajații au fost curând ocupați să pună teancuri de bancnote de 100 de dolari în doi saci mari, conform înregistrărilor de la bancă. Patru bărbați au sosit și au luat sacii, pe care oficialii americani i-au descris ulterior în dosare judiciare sigilate ca cântărind împreună 200 de kilograme și conținând ceea ce era atunci o parte considerabilă din rezerva de monedă americană a Egiptului.
Anchetatorii federali au aflat de retragere, care nu a fost raportată anterior, la începutul anului 2019. Descoperirea a intensificat o anchetă penală secretă care începuse cu doi ani mai devreme cu informații secrete americane care indicau că președintele egiptean Abdel Fatah El-Sisi a încercat să îi ofere lui Trump 10 milioane de dolari pentru a-și stimula campania prezidențială din 2016, a constatat o investigație a Washington Post.
De la primirea informațiilor despre Sisi, Departamentul de Justiție a analizat dacă banii au fost transferați de la Cairo la Trump, încălcând potențial legea federală care interzice candidaților americani să primească fonduri străine. Anchetatorii au încercat, de asemenea, să afle dacă banii de la Sisi ar fi putut fi luați în considerare în decizia lui Trump din ultimele zile ale candidaturii sale la Casa Albă de a-și injecta în campanie 10 milioane de dolari din banii proprii.
Aceste întrebări, cel puțin din punctul de vedere al mai multor investigatori ai cazului, nu vor primi niciodată răspuns, a constatat The Post.
Piedici puse procurorilor și agenților FBI
La câteva luni după ce au aflat de retragere, procurorii și agenții FBI au fost împiedicați de înalți funcționari ai Departamentului de Justiție să obțină înregistrări bancare despre care credeau că ar putea conține dovezi esențiale, potrivit interviurilor cu persoane familiare cu cazul, precum și documentelor și notelor contemporane ale anchetei. Cazul s-a oprit în toamna anului 2019, deoarece procurorul general de atunci al lui Trump, William P. Barr, a exprimat îndoieli cu privire la existența unor dovezi suficiente pentru a continua ancheta asupra lui Trump.
Drama din culise a avut loc într-o perioadă deosebit de tensionată pentru Departamentul de Justiție, cu Trump acuzând agenția că urmărește o "vânătoare de vrăjitoare" părtinitoare din punct de vedere politic împotriva sa în ancheta privind interferențele electorale rusești, cu persoanele numite de acesta încercând să țină în frâu anchetatorii pe care îi considerau partizani și cu unii supervizori de carieră din ce în ce mai reticenți în a arunca agenția în încă o bătălie juridică cu președintele.
Barr i-a cerut lui Jessie Liu, procurorul numit de Trump în D.C., să examineze personal informațiile clasificate pentru a evalua dacă se justifică continuarea anchetei. Barr l-a instruit ulterior pe directorul FBI, Christopher A. Wray, să impună "supravegherea unui adult" asupra agenților FBI pe care Barr i-a descris ca fiind "hotărâți" să urmărească dosarele lui Trump, potrivit unor persoane familiarizate cu schimbul de informații. Nu este clar dacă Wray, care a fost, de asemenea, numit de Trump, a luat vreo măsură ca răspuns.
În iunie 2020, procurorul desemnat de Barr să preia conducerea cazului a închis ancheta, invocând "o lipsă de probe suficiente pentru a dovedi acest caz dincolo de orice îndoială rezonabilă".
Această concluzie contrazice lunile de dezacorduri interne cu privire la faptul dacă anchetatorilor li s-a permis să meargă suficient de departe în căutarea acestor dovezi.
Un purtător de cuvânt al lui Donald Trump a acuzat „Deep State (statul profund) și actori de rea credință" pentru raportul bombă publicat vineri de WP cu privire la o anchetă penală secretă pentru a afla dacă Abdel Fatah al-Sisi, conducătorul autoritar al Egiptului, a încercat să îi ofere fostului președinte 10 milioane de dolari în timpul campaniei sale victorioase din 2016 pentru Casa Albă.
„Ancheta la care se face referire nu a găsit nicio faptă ilicită și a fost închisă“, a declarat Steven Cheung pentru Washington Post.
„Niciuna dintre acuzațiile sau insinuările despre care se scrie nu are nicio bază reală. Washington Post este în mod constant luat de fraier de către cei care îl urăsc pe Trump din Deep State și de actori de rea credință care colportează păcăleli și înșelătorii", a mai spus Steven Cheung.