Trump sau Harris? Miza cursei electorale din SUA pentru China: diferențele dintre democrați și republicani în privința politicilor Beijingului
0Reprezentanții Chinei urmăresc cu interes și precauție cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite. Asiaticii au un istoric al divergențelor cu Donald Trump, dar nu exclud o viitoare colaborare pe tărâm economic.
Relația dintre Statele Unite și China reprezintă un aspect esențial al echilibrului economic la nivel mondial. Colaborarea dintre cele două super-puteri este departe de climatul cooperativ și stabil marcat de disputele chino-americane din timpul administrației Trump în perioada 2017-2021. Tocmai de aceea, așa cum arată și publicația Foreign Affairs, chinezii urmăresc cursa electorală pentru prezidențiale în Statele Unite cu ”multă precauție și speranțe limitate”.
Republicani sau Democrați, o diferență infimă de abordare față de China
Odată cu administrația Trump, relațiile dintre Statele Unite și China au devenit tensionate, cel puțin la nivel declarativ și ca strategie politico-economică. În loc să trateze China pe un partener economic, arată Foreign Affairs, administrația Trump a folosit cuvinte grele la adresa asiaticilor, numindu-i „putere revizionistă”, concurent strategic și chiar „o amenințare”. Este cunoscuta politică promovată de Trump, ”America first„, marcată de restricționarea imigrației, limitarea participării Statelor Unite în cadrul organizațiilor internaționale și prioritizarea intereselor economice și securitatății Statelor Unite. Pentru chinezi, administrația Biden, în ciuda schimbării tonului, a practicat politici asemănătoare administrației Trump.
Politicile externe ale administrației Biden erau similare și ținteau rebalansarea politicilor industriale domestice dar și reguli economice care să promoveze interesele naționale. Cu alte cuvinte, fie că este vorba de republicani sau democrați, este puțin probabil, spun jurnaliștii de la Foreign Affairs, ca acel climat de cooperare și schimburi economice intensive să revină între China și Statele Unite. Cu toate acestea, interesul Statelor Unite, mai ales în contextul conflictelor din Ucraina și Israel, este să mențină stabilitatea în relațiile cu China și să evite orice catastrofă politică la nivel mondial.
China rezervată în problema alegerilor din Statele Unite
În condițiile în care administrațiile republicane și mai apoi democrate au practicat politici externe asemănătoare în relațiile cu China, deși cu diferențe de abordare și tonalitate, chinezii nu au un favorit în cursa prezidențială pentru Casa Albă. Oficialii de la Beijing au făcut declarații rezervate pe tema alegerilor în Statele Unite și au precizat că acestea reprezintă doar ”problemele interne ale Americii”, atrăgând totodată atenția că imaginea și interesele Chinei nu ar trebui să fie lezate în scop electoral. „China niciodată nu a intervenit și nici nu va interveni vreodată în campania electorală a Statelor Unite. Și respingem orice încercare de a leza interesele Chinei în scop electoral”, precizează pentru Foreign Affairs, Lin Jian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din China. ”Ca președinții, ambii candidați vor prezenta provocări majore și dezavantaje pentru China, și niciunul nu pare dispus să intre într-un conflict militar major sau să rupă toate relațiile economice. În aceste condiții, Beijingul este puțin probabil să aibă o preferință clară. Totodată, China are intenții clare de a menține o relație stabilă cu Statele Unite și de a evita o confruntare majoră”, precizează cei de la Foreign Affairs.