Ancheta în dosarul rus se apropie tot mai mult de Donald Trump. Fostul şef al FBI James Comey reacţionează ironic, postând pe Instagram un citat din Biblie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Donald Trump, preşedintele Statelor Unite ale Americii Foto: EPA-EFE
Donald Trump, preşedintele Statelor Unite ale Americii Foto: EPA-EFE

Dosarul rus a intrat vineri într-o nouă etapă odată cu inculparea lui Michael Flynn, fostul consilier pe probleme de securitate naţională al lui Donald Trump, care a recunoscut că a minţit Biroul Federal de Investigaţii (FBI) şi a acceptat să coopereze cu justiţia.

Astfel, ampla anchetă a procurorului special Robert Mueller privind potenţiala interferenţă a Rusiei în alegerile prezidenţiale de anul trecut din Statele Unite şi presupusa înţelegere între apropiaţi ai lui Trump şi Moscova continuă să-i dea bătăi de cap actualului lider al Casei Albe, notează France-Presse, preluată de „Le Point“.

Michael Flynn, fost şef al serviciului de informaţii militare, a pledat vinovat în faţa unui judecător federal din Washington pentru că a minţit în declaraţiile date anchetatorilor cu privire la convorbirile sale cu ambasadorul Rusiei Serghei Kisliak.

Când Flynn a fost forţat să părăsească, în februarie, Casa Albă, oficialii au declarat că a indus în eroare administraţia, inclusiv pe vicepreşedintele Mike Pence, cu privire la contactele sale cu Kisliak. 

Însă documente din instanţă şi persoane care sunt la curent cu situaţia au indicat că Flynn a acţionat ca urmare a instrucţiunilor unui „responsabil foarte înalt“ din echipa de tranziţie prezidenţială. Iar potrivit „Washington Post“ şi Buzzfeed, acest responsabil ar fi Jared Kushner, ginerele preşedintelui Trump. 

Flynn Kushner EPA

Michael Flynn (centru) şi Jared Kushner (dreapta) în data de 13 februarie 2017 Foto: EPA

În acest context, nu puţini sunt analiştii care se întreabă până unde este dispus Flynn să meargă pentru a scăpa de închisoare.

Dispus să vorbească

În instanţă, fostul consilier prezidenţial a răspuns calm întrebărilor formulate de magistratul Rudolph Contreras, care i-a semnalat că riscă până la cinci ani de detenţie şi o amendă de 250.000$, notează „The Guardian“.

„Admit că acţiunile pe care le-am recunoscut astăzi în faţa tribunalului constituie o gravă eroare“, a scris ulterior Michael Flynn într-un comunicat. „Decizia de a pleda vinovat şi acceptul de a coopera cu biroul procurorului special reflectă o hotărâre pe care am luat-o în interesul superior al familiei şi ţării mele. Accept responsabilitatea deplină a acţiunilor mele“, a continuat el.

Michael Flynn este acuzat că, prin omisiunile şi declaraţiile sale mincinoase, a „obstrucţionat“ ancheta sensibilă a FBI-ului. 

El i-ar fi cerut ambasadorului Kisliak ca Moscova să reacţioneze cu reţinere în faţa sancţiunilor decise de administraţia Obama ca urmare a actelor de piraterie informatică ale ruşilor în scopul de a influenţa scrutinul prezidenţial, notează AFP.

Totuşi, informaţiile apărute până acum nu confirmă bănuiala că între anturajul lui Trump şi oficiali ruşi ar fi existat o înţelegere în vederea influenţării rezultatului alegerilor. În plus, Flynn este cunoscut pentru indulgenţa sa în privinţa Rusiei, după cum este cunoscut şi pentru poziţia sa dură în cazul extremismului islamic.

Dar chiar şi aşa, administraţia Trump a încercat imediat să minimizeze rolul celui care era cândva generalul favorit al lui Trump şi care, în timpul campaniei electorale, nu a ratat nicio ocazie să strige „închideţi-o!“, atunci când venea vorba de Hillary Clinton, rivala democrată a lui Trump.

Trump Flynn Bannon 28 ian 2017 EPA

Donald Trump (stânga), Michael Flynn (centru, plan îndepărtat) şi Steve Bannon la o întâlnire în Biroul Oval pe data de 28 ianuarie 2017 Foto: EPA

Avocatul Ty Cobb al Casei Albe a punctat că Flynn a fost consilier prezidenţial pe probleme pentru securitate naţională timp de numai 25 de zile, că a demisionat tocmai pentru că a indus în eroare oficiali ai Casei Albe şi că nimic din declaraţiile prin care îşi recunoaşte vinovăţia nu implică alte persoane, scrie „Business Insider“. 

În acest timp, aleşii democraţi din Congres insistă asupra faptului că investigaţiile au pătruns în cercul apropiat al preşedintelui.

„Când propriul său consilier pentru securitate naţională este găsit vinovat că a minţit FBI-ul cu privire la contactele sale cu ruşii, ne putem aştepta la noi evoluţii“, a comentat pentru AFP Mark Warner, membru al comisiei de informaţii.

De cealaltă parte, Donald Trump continuă să nege orice înţelegere secretă cu ruşii, denunţând în continuare o „vânătoare de vrăjitoare“ organizată de cei care refuză şi acum să-i accepte victoria.

Ironie cu iz biblic din partea lui Comey

Relaţia dintre Donald Trump şi Michael Flynn este şi în atenţia fostului director al FBI James Comey, care a fost concediat în luna mai într-un mod brutal de către preşedinte, în timp ce se ocupa de ancheta privind presupusele legături dintre echipa de campanie a lui Trump şi Rusia .

La începutul lunii iunie, în cadrul unei audieri în faţa Senatului, Comey a afirmat că Donald Trump i-a cerut să abandoneze ancheta referitoare la fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională Michael Flynn.

„Sper că vei găsi o modalitate să abandonezi asta, să îl laşi în pace pe Flynn. Este un băiat bun“, i-ar fi spus preşedintele lui Comey pe data de 14 februarie.

Imediat după ce s-a anunţat inculparea lui Flynn, Comey a reacţionat ironic, printr-un citat din Biblie.

„Ci dreptatea să curgă ca o apă curgătoare şi neprihanirea, ca un pârâu care nu seacă niciodată!“ (Amos 5:24) – a fost mesajul postat de el pe Instagram.

Comey Instagram Flynn

Flynn este al patrulea personaj apropiat de Trump care a fost pus sub acuzare în ancheta coordonată de procurorul special Robert Mueller.

Un prim val de inculpări a bulversat SUA la sfârşitul lunii octombrie, când au fost puşi sub acuzare Paul Manafort, fostul director de campanie al lui Trump, şi asociatul său, Rick Gates. 

Sub acuzare a fost pus şi un fost consilier de politică externă al candidatului Donald Trump - George Papadopoulos. Acesta din urmă a pledat vinovat pentru că i-a minţit pe anchetatorii FBI şi a acceptat să colaboreze cu ei.

INFOGRAFIE Rusia echipa TRUMP
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite