Alegeri SUA 2024. Trump se apropie de nominalizare: victorii în Nevada și Insulele Virgine Americane

0
Publicat:

Donald Trump a câştigat caucusurile (adunările locale) republicane de nominalizare în Nevada şi Insulele Virgine Americane, apropiindu-se de a deveni candidatul partidului său în alegerile pentru Casa Albă programate pentru 5 noiembrie.

Donald Trump FOTO Profimedia
Donald Trump FOTO Profimedia

Trump, favorit în competiţia din Partidul Republican, a fost singurul candidat major în caucusurile din Nevada şi, conform proiecţiilor institutului Edison Research, va câştiga toate cele 26 mandate puse în joc pentru convenţia Partidului Republican din iulie.

Anterior, fostul preşedinte american a câştigat cu uşurinţă caucusurile desfăşurate în Insulele Virgine Americane, adăugându-şi astfel încă patru delegaţi pentru convenţia din vară. Trump a obţinut 182 de voturi (74% din totalul de 246 exprimate), învingând-o pe singura contracandidată rămasă în cursa republicană, Nikki Haley, care a primit 64 de voturi.

Caucusul din Nevada a avut loc la două zile după alegerile primare din acest stat, în care Haley a suferit o înfrângere umilitoare, relatează agenția de presă Reuters, citată de Agerpres.

Donald Trump şi-a petrecut dimineaţa de joi urmărind pledoariile în contestaţia pe care a înaintat-o la Curtea Supremă împotriva deciziei statului Colorado de a-l elimina de pe buletinele de vot din cauza implicării în insurecţia din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu.

Judecătorii de la Curtea Supremă au părut sceptici faţă de acţiunile statului Colorado, exprimând preocupări că ar putea fi stabilit un precedent, notează Reuters.

Donald Trump, 77 de ani, este aproape de a obţine învestitura republicană după victoriile din statele Iowa şi New Hampshire luna trecută.

Nikky Haley, pe care Trump a numit-o ambasadoare la ONU în mandatul său, refuză să abandoneze cursa şi a promis să facă o potenţială ultimă tentativă în statul de unde provine, Carolina de Sud, unde alegerile primare vor avea loc la 24 februarie.

Haley se află totuşi mult în urma lui Trump în sondaje în acest stat al cărui guvernator a fost timp de șase ani, precizează Reuters.

În 2020, Joe Biden l-a învins pe Donald Trump în Nevada la o diferenţă de 2,4 puncte procentuale, iar sondajele preelectorale semnalează că o probabilă „rejucare a meciului” Biden-Trump în acest stat, unde 768.000 de alegători sunt înregistraţi ca nonpartizani, mai mulţi decât cei înregistraţi ca democraţi sau republicani.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite