Alegeri SUA 2016. WikiLeaks continuă dezvăluirile despre Hillary Clinton
0WikiLeaks a publicat un nou set de e-mailuri extrase de pe serverul privat al managerului campaniei democrate John Podesta, care conţine un număr suplimentar de 673 de e-mailuri din interiorul campaniei prezidenţiabilei Hillary Clinton. Echipa de campanie a lui Hillary Clinton s-a gândit să utilizeze oleoductul Keystone ca mijloc de a distrage atenţia de la polemica asupra e-mailurilor fostului secretar de stat, potrivit WikiLeaks.
Este pentru prima dată când organizaţia publică două loturi de e-mailuri private într-o singură zi. În noul lot de e-mailuri private apar informaţii despre cu managerul campaniei democrate i-a cerut consilierului Jake Sullivan să ”meargă într-o vacanţă gratuită în Taiwan cu Tom Daschle”, un cunoscut lobbyist de la Washington.
De asemenea, în e-mailurile publicate de WikiLeaks apar mai multe discuţii din campania democrată despre discursurile care urmează să fie citite de prezidenţiabila Hillary Clinton.
Echipa de campanie a lui Hillary Clinton s-a gândit să utilizeze oleoductul Keystone ca mijloc de a distrage atenţia de la polemica asupra e-mailurilor fostului secretar de stat, potrivit documentelor dezvăluite de WikiLeaks şi citate de AFP.
Acest proiect de oleoduct, abandonat în final de administraţia Obama în noiembrie 2015, atrăsese dezbateri despre energie şi mediu în SUA, fiind puternic combătut de rivalul lui Hillary Clinton în alegerile primare, Bernie Sanders.
Cu câteva luni înainte de această decizie, în august, unul dintre consilierii dnei Clinton se întrebase care ar fi mijloacele de a arăta opoziţia candidatei democrate faţă de Keystone, deşi aceasta nu se pronunţase niciodată până atunci cu privire la cazul respectiv.
'Să căutăm un mijloc bun de a face să se afle opoziţia sa faţă de oleoduct fără ca ea să o fi spus ea însăşi', a sugerat Dan Schwerin.
Unul dintre colegii săi a avansat o soluţie diferită: să se releve public opoziţia ei. Aceasta "ar suscita critici, dar ar putea deturna atenţia de la e-mailuri'.
Polemica legată de contul privat de e-mail utilizat de Hillary Clinton când era secretar de stat era pe atunci în plină desfăşurare, constrângând-o în septembrie să-şi ceară scuze public.
Sugestia de a publica un editorial despre Keystone a fost discutată tot atunci. 'Din moment ce noi tocmai am oferit o scuză pentru e-mailurile pe care unii jurnalişti le-au descoperit subit după luni de rezistenţă, ar trebui să ne facem griji că publicarea unui editorial va fi primită cu cinism şi poate ca o tentativă fabricată de a afişa sinceritatea ?', se întreabă un consilier.
Candidata îşi va exprima în cele din urmă public opoziţia în cursul unui miting de campanie la sfârşitul lui septembrie 2015.
E-mailurile publicate de WikiLeaks relevă, de asemenea, ezitările candidatei faţă de sprijinirea unei legi care separă băncile comerciale de cele de investiţii, una dintre temele preferate de Bernie Sanders şi a aripii de stânga a Partidului democrat.
'Înţeleg că ne expunem acuzaţiilor de a fi nesinceri dacă ne ?schimbăm' poziţia pledând pentru această lege acum, dar aceasta ne expune şi la riscuri politice', indică o consilieră, exprimângu-şi temerea de ralierea unei influente senatoare la campania lui Sanders.
Hillary Clinton va refuza în cele din urmă să susţină o astfel de lege.
În e-mailurile precedente publicate de WikiLeaks, candidata pleda pentru liber-schimb şi afirma că industria financiară este cea mai în măsură să se autoreglementeze, detaşându-se de poziţiile sale oficiale.
Echipa de campanie a candidatei democrate a acuzat de atunci WikiLeaks că face jocul lui Donald Trump în cursa pentru Casa Albă.